Αττική: Μάχη (σήμερα) για μία θέση στο «Εξοικονομώ»

Ανοίγει στις 10 π.μ. η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων. Στα 161.300.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος

Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Στη… μάχη του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ρίχνονται σήμερα το πρωί μηχανικοί και πολίτες στην Περιφέρεια Αττικής. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει στις 10 το πρωί και η υποβολή των αιτήσεων θα εξελιχθεί για ακόμα μία φορά σε διαγωνισμό ταχύτητας. Η πλατφόρμα θα κλείσει αμέσως μόλις εξαντληθούν τα προϋπολογισμένα κονδύλια. Συνολικά για το λεκανοπέδιο έχουν δεσμευτεί 161.300.000 ευρώ, χρήματα που αναμένεται να γίνουν «καπνός» μέσα σε ελάχιστες ώρες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος («Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»), τα 55.700.000 ευρώ είχαν εξαντληθεί μέσα σε 1,5 ώρα!

Επιλέξιμη κατοικία είναι εκείνη που ανήκει στην ενεργειακή κατηγορία Γ ή και χαμηλότερη (από Δ στα προηγούμενα προγράμματα). Αυτό σημαίνει ότι αποκτούν δυνατότητα υπαγωγής και πιο καινούργια σπίτια. Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θεσμοθετεί την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ενώ ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ενεργειακών παρεμβάσεων ορίζεται στο 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα. Στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία των δικαιούχων ορίζεται ατομικό εισόδημα έως 10.000 και οικογενειακό έως 20.000 ευρώ και το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται έως 85% (95% για τις λιγνιτικές περιοχές). Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν οικογένειες με εισόδημα έως 120.000 ευρώ και μέγιστο ποσοστό επιδότησης 65%.

Το ανώτατο ύψος των επιλέξιμων δαπανών ανεβαίνει από τα 25.000 ευρώ που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα στα 50.000 ευρώ ανά κατοικία και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα για υποβολή περισσότερων της μίας αιτήσεων ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου για περισσότερες κατοικίες. Το ανώτατο ύψος της επιλέξιμης δαπάνης σε αυτήν την περίπτωση ανεβαίνει στα 100.000 ευρώ.

Η συνολική διαδικασία υλοποιείται ηλεκτρονικά μέσα από το πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του προγράμματος https://exoikonomo2020.gov.gr. Η σύνδεση του ενδιαφερομένου γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet και μέσω διαδικασίας αυθεντικοποίησης, κατά την οποία θα πρέπει την πρώτη φορά να γίνει εγγραφή χρήστη στο πληροφοριακό σύστημα. Ακολουθεί η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου αίτησης, η συμπλήρωση των βασικών στοιχείων χρήστη και ακινήτου και η αποθήκευση του αρχείου.

Εφόσον η αίτηση δεν έχει ελλείψεις και υπάρχει διαθεσιμότητα πόρων από το πρόγραμμα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει την αίτησή του, λαμβάνοντας στη συνέχεια μοναδικό εξαψήφιο, ακέραιο αριθμό πρωτοκόλλου (στάδιο οριστικής υποβολής αίτησης) και δεσμεύεται το σχετικό ποσό για την επιχορήγηση. Ο εξαψήφιος αριθμός ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου αποδίδεται με την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο και δεσμεύεται το σχετικό ποσό πριν από την ολοκλήρωση των παραπάνω ελέγχων από τον δικαιούχο.

Στο πληροφοριακό σύστημα (κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης και λήψης από την ΑΑΔΕ ή κατά περίπτωση με συμπλήρωση στοιχείων) δηλώνονται τα οικονομικά στοιχεία, καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου για το οποίο γίνεται η αίτηση και ελέγχεται εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του προγράμματος. Επίσης, καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα τα βασικά στοιχεία του Α’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (τα επιμέρους στοιχεία αντλούνται από το buildingcert), ώστε να γίνει ο έλεγχος/υπολογισμός του ενεργειακού στόχου. Παράλληλα, επισυνάπτονται ηλεκτρονικά, σε μορφή pdf, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Κατόπιν καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα οι παρεμβάσεις που έχουν επιλεχθεί, οι ποσότητες και το αντίστοιχο κόστος τους. Τέλος, δηλώνεται το χρηματοδοτικό σχήμα (ίδια κεφάλαια/δάνειο) με το οποίο ο χρήστης επιθυμεί να καλύψει την ιδιωτική του συμμετοχή στο πρόγραμμα. Η δήλωση του χρηματοδοτικού σχήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση και κομβικό σημείο ελέγχου των σχετικών πόρων του προγράμματος. Η επιλογή ιδίων κεφαλαίων είναι αμετάκλητη και δεν αλλάζει στη συνέχεια. Η επιλογή δανείου επιτρέπεται να αλλάξει σε ίδια κεφάλαια κατά το επόμενο στάδιο αίτησης δανείου και πριν από τη μετάβαση της αίτησης «προς υπαγωγή».

Παράλληλα, επισυνάπτονται ηλεκτρονικά σε μορφή pdf τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στο στάδιο αυτό. Στο τέλος κάθε σταδίου πραγματοποιείται έλεγχος από το πληροφοριακό σύστημα σχετικά με την εκάστοτε πληρότητα των καταχωρήσεων, τις προϋποθέσεις του προγράμματος σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία και τα στοιχεία του ακινήτου, την επίτευξη του ενεργειακού στόχου και την (αριθμητική) πληρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Εάν διαπιστωθεί ότι η αίτηση έχει ελλείψεις, γίνεται πληροφόρηση για τα τυχόν ελλείποντα στοιχεία. Ο ενδιαφερόμενος ή ο σύμβουλος έργου τροποποιεί τα στοιχεία καταχώρισης, επισυνάπτοντας και τα τυχόν ελλείποντα δικαιολογητικά και προχωράει στο επόμενο στάδιο.

Ποιες κατοικίες είναι επιλέξιμες

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία, καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Μια κατοικία προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις: να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί, να υφίσταται νόμιμα (ή να έχει τακτοποιηθεί αν πρόκειται για αυθαίρετο), να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που έχει εκδοθεί μετά τις 26/11/2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα