Καταργούν τις προσωρινές συντάξεις με πλάγιο τρόπο!

Νομοθετική διάταξη φέρνει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης εντός των επόμενων ημερών προς ψήφιση στη Βουλή

Την κατάργηση των προσωρινών συντάξεων διά της πλαγίας οδού και την αντικατάστασή τους από την Εθνική Σύνταξη των 346 έως 384 ευρώ προωθεί ο υπουργός Εργασίας με νομοθετική διάταξη που φέρνει εντός των επόμενων ημερών προς ψήφιση στη Βουλή! Ο Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή το γεγονός ότι περίπου δύο στους τρεις αιτούντες σύνταξη δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή, την καταργεί για όλους, μαζί και τα αυξημένα ποσοστά που νομοθέτησε ο προκάτοχός του.

Οι φόβοι που εκφράστηκαν από την πρώτη ημέρα της εξαγγελίας του Κωστή Χατζηδάκη για τη θέσπιση προ-προσωρινής σύνταξης έγιναν βεβαιότητα μετά τη συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Σε αυτήν, όχι προφανώς εν τη ρύμη του λόγου, ο υπουργός Εργασίας αναφέρει επί λέξει: «Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης που εκκρεμεί θα παίρνουν προσωρινά και μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης το ποσό μιας πλήρους εθνικής σύνταξης κάθε μήνα (π.χ. 384 ευρώ/μήνα για όσους έχουν τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης) μαζί με παράλληλη αναδρομική καταβολή από τότε που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης».

Η διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και άρχισε να εφαρμόζεται από τον Νοέμβριο προβλέπει την αύξηση της προσωρινής σύνταξης από το 50% στο 70% για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ασφαλισμένους στον τέως ΟΓΑ, και στο 80% για τους μισθωτούς. Όμως, μετά τα όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης, γίνεται ξεκάθαρο ότι στο εξής δεν θα εφαρμόζεται.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, από τον Ιούλιο του 2019 και έπειτα οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης αντί να μειώνονται αυξάνονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν ξεπεράσει τις 420.000 (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα, διαδοχική ασφάλιση, διεθνείς συντάξεις). Επιπρόσθετα, από τους 175.000 ασφαλισμένους που έχουν καταθέσει αίτημα για κύρια σύνταξη λαμβάνουν προσωρινή σήμερα μόνο οι 40.000. Ενώ η αρχική εξαγγελία του κ. Χατζηδάκη περιέγραφε τη θέσπιση προ-προσωρινής σύνταξης, ως ένα ενδιάμεσο στάδιο για να καλυφθούν ακριβώς όσοι δεν λαμβάνουν προσωρινή, η υλοποίηση κρύβει πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις. Έτσι, συνταξιούχος μισθωτός με συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ, αντί να λάβει προσωρινή σύνταξη 768 ευρώ (όσο είναι το πλαφόν), πλέον θα λαμβάνει την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Αντίστοιχα, συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας με μέσο εισόδημα πριν από τη σύνταξη 1.000 ευρώ, αντί να λάβει την προσωρινή των 700 ευρώ, θα παίρνει και αυτός 384 ευρώ μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξης.

Στις καλένδες παραπέμπεται και η εφαρμογή του νόμου 4670 που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και αφορά τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης όσων έχουν άνω των 30 ετών ασφάλιση. Ο υπουργός Εργασίας «ακύρωσε» την υπόσχεση του προκατόχου του Γιάννη Βρούτση για την εφαρμογή του τον Μάρτιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα δεν μπορώ να σας δώσω ακριβή ημερομηνία»!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα