Μερίσματα… της συμφοράς! Το 2019 είχαν διανείμει 1,8 δισ.

Λιγότερα από 1 δισ. ευρώ θα είναι τα μερίσματα που θα δώσουν το 2020 οι εισηγμένες, καθώς η πανδημία έχει συνθλίψει τις κερδοφορίες, ενώ ακόμη και παραδοσιακοί μεγάλοι όμιλοι θα επιλέξουν να κρατήσουν κεφάλαια για το απρόβλεπτο 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 166 εταιρίες που έχει το Χρηματιστήριο είναι ζήτημα φέτος να δώσουν μέρισμα οι 30 (δηλαδή μία στις έξι). Το 2019 οι εισηγμένες διένειμαν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2018 είχαν διανείμει συνολικά 2,2 δισ. ευρώ.

Στη μείωση των φετινών χρηματικών διανομών συμβάλλουν κυρίως οι χαμηλότερες επιδόσεις των δύο διυλιστηρίων (Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια), η απουσία της Αεροπορίας Αιγαίου και το γεγονός ότι η Coca-Cola HBC είχε μοιράσει εκτάκτως μεγάλο ποσό το 2019.

Η περίπτωση της Ελλάδας είναι ίσως το χειρότερο παράδειγμα αποτυχίας μιας χρηματιστηριακής αγοράς που παρακολουθείται από τη MSCI.

Τον Ιούνιο του 2013 το Χρηματιστήριο Αθηνών έγινε το πρώτο και μοναδικό ως τώρα στην ιστορία της MSCI (από το 1987) που υποβαθμίστηκε από τον οίκο, από την κατηγορία της ανεπτυγμένης αγοράς σε αυτήν της αναδυόμενης. Υποβαθμίσεις χωρών έχουν γίνει, βέβαια, και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας έχει καταγραφεί υποβάθμιση από την κορυφαία κατηγορία των ανεπτυγμένων χωρών. Εξηγώντας τότε την απόφασή της, που επιβάρυνε σοβαρά τότε το ήδη «τραυματισμένο» επενδυτικό κλίμα, η MSCI είχε τονίσει ότι το Χ.Α. δεν εκπλήρωνε τα βασικά κριτήρια για να συμμετέχει στις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς για δύο χρόνια η κεφαλαιοποίησή του είχε πέσει κάτω από τα ελάχιστα όρια, ενώ δεν είχε ακολουθήσει την πρόοδο των άλλων αγορών της κατηγορίας στη βελτίωση των συναλλακτικών πρακτικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει απομείνει με τρεις μετοχές στον MSCI Standard Index Greece. Πρόκειται για τον ΟΤΕ (44,98%), τον ΟΠΑΠ (32,56%) και την Jumbo (22,45%). Oι μετοχές που πληρούν τα κριτήρια και θα μπορούσαν να εισαχθούν στον δείκτη MSCI Greece είναι οι Mytilineos, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα