Θερμοσίφωνες: Στην τελική ευθεία το επιδοτούμενο πρόγραμμα αντικατάστασης

Θα καλύπτει έως και το 60% του κόστους, ανάλογα με τα εισοδηματικά και τα κοινωνικά κριτήρια

Θέμα χρόνου είναι πλέον η έναρξη του νέου προγράμματος για την επιδότηση εγκατάστασης νέου ηλιακού θερμοσίφωνα. Με τροπολογία που κατέθεσε ο Κώστας Σκρέκας στη Βουλή, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, ανοίγει ο δρόμος για την εκκίνηση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα». Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει εντός του Μαρτίου.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία, «με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργών δύναται να προκηρύσσονται δράσεις χρηματοδοτούμενες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή και από άλλες πηγές που αφορούν την αντικατάσταση οικιακών συστημάτων παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ), με ηλιοθερμικά συστήματα παραγωγής ΖΝΧ και στην ανακύκλωση των αποσυρόμενων συσκευών, μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης από πιστοποιημένους φορείς, σύμφωνα με τον ν. 4819/2021 (Α’ 129)».

Με την υπουργική απόφαση θα καθορίζονται ο προϋπολογισμός της σχετικής δράσης, οι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση και απόσυρση συσκευές, το ποσοστό χρηματοδότησης αυτών, οι ωφελούμενοι από τη δράση, η διάρκεια και οι διαδικασίες εφαρμογής της, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο φορέας καταβολής της χρηματοδότησης, οι υποχρεώσεις των ωφελούμενων και οι συνέπειες μη τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων της δράσης, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της.

Το πρόγραμμα «θα τρέξει» στα πρότυπα του «Αλλάζω – Ανακυκλώνω Συσκευή», θα καλύπτει έως και το 60% του κόστους αντικατάστασης παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό, ενώ οι επιδοτήσεις αναμένεται να είναι κλιμακωτές με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Φορέας υλοποίησης και ελέγχου των δράσεων του προγράμματος ορίζεται η επιτελική δομή ΕΣΠΑ, του τομέα Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με την υπουργική απόφαση προβλέπονται οι αρμοδιότητες του φορέα υλοποίησης, τα καθήκοντα και οι όροι υλοποίησης των δράσεων, καθώς και κάθε άλλο ειδικό θέμα σχετικό ανάληψη, εκπλήρωση και εποπτεία άσκησης των καθηκόντων που απορρέουν από αυτήν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα