ΑΑΔΕ: Διορθώσεις στις δηλώσεις χωρίς πρόστιμο

Τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις έχουν οι φορολογούμενοι που διαπιστώνουν λάθη ή παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν υποβάλει, καθώς τέθηκε σε λειτουργία η ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 2.000.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος, δηλαδή κάτι λιγότερο από ένας στους τρεις φορολογουμένους έχει εκπληρώσει τη φορολογική του υποχρέωση.

Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας, εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή και το έντυπο Ε3. Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Αν όμως ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική, τότε στην περίπτωση αυτή δεν θα γλιτώσει το πρόστιμο, εφόσον ο επιπλέον φόρος που θα προκύψει με τη διορθωτική δήλωση υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Για να εξεταστεί η επιβολή ή όχι του προστίμου των 100 ευρώ σε εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση, αυτή συγκρίνεται με την αρχικώς και εμπροθέσμως υποβληθείσα δήλωση για το ίδιο φορολογικό έτος. Ως αρχική δήλωση νοείται και η τυχόν τροποποιητική ή τροποποιητικές που έχουν υποβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης.

Στην περίπτωση υποβολής περισσότερων εκπρόθεσμων τροποποιητικών για το ίδιο φορολογικό έτος, οι διατάξεις εφαρμόζονται για όλες τις τροποποιητικές δηλώσεις, εφόσον αθροιστικά το ποσό του φόρου που προκύπτει δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ σε σχέση με την αρχική δήλωση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα