Προθεσμία εννέα ημερών για διορθώσεις στο Ε9!

Όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις έχουν διορία έως τις 30 Ιουνίου για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, καθώς αυτή αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ

Περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν στην Εφορία τα μισθωτήρια που έχουν λήξει ή έχουν ξεχάσει να δηλώσουν, αλλά και να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, εάν διαπιστώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, προκειμένου να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση.

Οσοι έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση Ε9 έχουν διορία έως τις 30 Ιουνίου για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9, καθώς αυτή η δήλωση αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Εφόσον ένας ιδιοκτήτης προχωρήσει σε τροποποιητική δήλωση και διορθώσει τυχόν λάθη στο Ε9 που είχε εντοπίσει για το ακίνητό του, τότε η Εφορία θα προχωρήσει στην έκδοση νέου εκκαθαριστικού για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε μηνιαίες 10 δόσεις.

Για να υποβάλει ένας φορολογούμενος τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να επιλέξει το έτος που θέλει να υποβάλει Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας επιλέγει «Δημιουργία δηλώσεως Ε9» για να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής κατάστασης, χωρίς την επιβολή προστίμου 100 ευρώ:

• Εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψτε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

• Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

• Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

Λύσεις μισθώσεων

Οσον αφορά τα μισθωτήρια, σε περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη ΔΟΥ «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 την ημερομηνία της λύσης, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να δηλώσει το γεγονός αυτό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της δήλωσης έναρξης ή λήξης μισθωτηρίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Αν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα