Τρίμηνο ασφάλιστρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ

Με διάταξη στο ν/σ του υπ. Οικονομικών θα αποσαφηνίζεται το πλαίσιο για την ασφάλιση των ακινήτων, με αντάλλαγμα το «κούρεμα» έως 10%

Το πλαίσιο υπό το οποίο θα «τρέξει» η κυβερνητική διάταξη για την ασφάλιση των ακινήτων με αντάλλαγμα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% αποσαφηνίζεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτό ορίζεται ελάχιστο ύψος ασφαλίστρου ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις ακριβών κατοικιών οι οποίες θα ασφαλίζονται για εξαιρετικά μικρά ποσά με στόχο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που είναι σε δημόσια διαβούλευση, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, για σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα και στοιχεία της φύσης, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το 100% της αξίας του ακινήτου.

Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου, ενώ προϋπόθεση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών.

Στην περίπτωση που η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Για παράδειγμα, 10% έκπτωση όταν η ασφάλιση είναι για 12 μήνες, 7,5% για ασφάλιση εννέα μηνών και 5% για ασφάλιση έξι μηνών. Με βάση το σχέδιο, η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Η έκπτωση αφορά το σύνολο του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή τόσο τον κύριο φόρο όσο και τον προσαυξημένο για ακριβές κατοικίες.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να γίνει αποδεκτό το συμβόλαιο θα πρέπει να αφορά την κάλυψη 100% της αξίας της κατοικίας. Θα λαμβάνονται υπόψη, δηλαδή, οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Θα χρησιμοποιηθεί, δηλαδή, ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να εναρμονιστεί και με τη δήλωση του Ε9, εάν έχουν γίνει μεταβολές.

Εφόσον κάποιος έχει, για παράδειγμα, τρεις κατοικίες για τις οποίες πληρώνει ΕΝΦΙΑ, για το πρώτο ακίνητο 250 ευρώ, το δεύτερο ακίνητο 200 ευρώ και το τρίτο 150 ευρώ και τα ασφαλίσει και τα τρία, θα έχει έκπτωση 60 ευρώ στον τελικό λογαριασμό του. Εφόσον ασφαλίσει, για παράδειγμα, μόνο τα δύο πρώτα, η έκπτωση θα είναι της τάξης των 45 ευρώ. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να κατατεθεί και να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα