Τσίπρας – Ζάεφ πήραν βραβείο από τους Γερμανούς για τις υπηρεσίες στα γερμανικά συμφέροντα

Μπορεί να μην τους απονεμήθηκε το Νόμπελ, όπως ονειρεύονταν οι ίδιοι, για την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών, αλλά οι Γερμανοί μερίμνησαν ώστε οι δύο υποτακτικοί τους Τσίπρας και Ζάεφ να μη μείνουν παραπονεμένοι.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Εσσης Μπόρις Ράιν ανακοίνωσε χθες ότι το γερμανικό κρατίδιο αποφάσισε να τιμήσει με το… τοπικό Βραβείο Ειρήνης για το έτος 2020 τους δύο πολιτικούς. Τσίπρας και Ζάεφ, σαν δύο πρόθυμοι υπάλληλοι, αφού έκαναν τη βρόμικη δουλειά των ΗΠΑ – Γερμανίας, παίρνουν τώρα ένα μικρό αντάλλαγμα ως αναγνώριση της προσφοράς καλών υπηρεσιών στους προστάτες τους.

Το βραβείο, όπως επισημαίνεται, απονέμεται ετησίως σε προσωπικότητες διεθνούς κύρους με αδιαμφισβήτητη συμβολή στην επίλυση πολυετών διαφορών και στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων των λαών. Χωρίς να τσιγκουνεύονται, μάλιστα, τα υμνητικά λόγια που συνήθως κολακεύουν τους πολιτικούς επαρχιακής νοοτροπίας, οι Γερμανοί σημειώνουν -στα όρια του κοινού «δουλέματος»- ότι «χάρη στο έργο αυτών των δύο πολιτικών τερματίστηκε μία αντιπαράθεση 27 και πλέον ετών, που στεκόταν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής και είχε σοβαρές επιπτώσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ».

Από κοινού

Για τον λόγο αυτόν οι δύο Βαλκάνιοι γίγαντες πρόκειται να παραλάβουν από κοινού το βραβείο με το οποίο, όπως είπε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Εσσης: «Τιμούμε το θάρρος που επιδείξατε για την επίτευξη επίπονων συμβιβασμών και τον αγώνα σας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν στις χώρες σας».
Αδιαφορώντας ότι με τον τρόπο αυτόν τον εκθέτει περισσότερο, είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Δεν υπάρχουν πολλοί αρχηγοί κυβερνήσεων, κύριε Τσίπρα, που θα παρέμεναν σταθεροί στην πορεία τους, ενώ διακυβεύεται η κυβερνητική συνεργασία τους. Αντισταθήκατε και οι δύο σε όλες τις αντιξοότητες. Αυτό που δεν κατάφεραν επί δεκαετίες εκατοντάδες διπλωματών, το καταφέρατε εσείς οι δύο με την αισιοδοξία και την επιμονή σας!» Το έθεσε, μάλιστα, εύστοχα ο πρωθυπουργός κ. Ζάεφ, όταν είπε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων: «Αν ήταν εύκολη υπόθεση, δεν θα χρειαζόμασταν εμείς οι δύο για να την εφαρμόσουμε».

Όπως πρόσθεσε ο Μπόρις Ράιν: «Χάρη σε εσάς τους δύο άνοιξε ο δρόμος για να καταστεί η Βόρεια Μακεδονία συμμαχικό μέλος του ΝΑΤΟ και κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ειρηνική διευθέτησή σας στέλνει ένα μήνυμα σε όλον τον κόσμο. Δεν υπάρχει μόνο το δίκαιο του ισχυρότερου». Ε, βέβαια… Υπάρχει και το δίκιο του εθελόδουλου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα