Επίθεση Φίλη σε Τσίπρα για την αποζημίωση της Fraport

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης δεν ήταν τελικά και τόσο αναίμακτη όσο επιχειρήθηκε από τους επαγγελματίες της κομματικής ενημέρωσης να εμφανιστεί.

Πίσω από το «άδειασμα» Τσίπρα στον Πολάκη για το θέμα των εμβολίων, γύρω από το οποίο στήθηκε η επίσημη αφήγηση, υπήρξε μια θεαματική διαφωνία για το ζήτημα της αποζημίωσης της γερμανικής Fraport ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Φίλη. Τι αφορά; Oπως ενημέρωσε τους εισηγητές των κομμάτων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε εξωκοινοβουλευτική συνάντηση, το Ελληνικό Δημόσιο θα αποζημιώσει τη γερμανική Fraport Ελλάδας με 178.000.000 ευρώ, απαλλάσσοντας την εταιρία από την ετήσια αμοιβή παραχώρησης για το 2019, το 2020 και το 2021. Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανόν η απαλλαγή αυτή να επεκταθεί και στο 2022, αν η επιβατική κίνηση καθηλωθεί κάτω από τους 30.000.000 επιβάτες τη χρονιά που τρέχει.

Ανάλογη πρόβλεψη στη ρύθμιση που εισήχθη στη Βουλή θα ισχύσει για τη μεταβλητή αμοιβή παραχώρησης, δηλαδή για το 28% των κερδών από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που υποχρεούται να αποδίδει η Fraport στα δημόσια ταμεία μετά την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού τους. Μετατίθεται και αυτή για μετά το 2023, και πάλι υπό τον όρο ότι η φετινή επιβατική κίνηση δεν θα υποχωρήσει κάτω από τους 30.000.000 επιβάτες.

Στη συνεδρίαση του Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης, σύμφωνα με αυτόπτες, εξερράγη όταν άκουσε τον Τσίπρα να εισηγείται την αποζημίωση της Fraport. Πρόεδρος και ιστορικό στέλεχος, μάλιστα, λέγεται ότι αντήλλαξαν διαλόγους σε έντονο ύφος, προτού επανέλθει ο Τσίπρας μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με συμβιβαστική θέση, προτείνοντας να ψηφίσει το κόμμα «παρών». Με την άποψη Φίλη συντάχθηκαν χλιαρά και στελέχη της κίνησης «Ομπρέλα» (Ε. Τσακαλώτος, Π. Λάμπρου, Π. Σκουρλέτης, Ν. Βούτσης κ.ά.). Οταν όμως το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, επί 41 μελών του Π.Σ. η πρόταση Τσίπρα υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

Το καταλυτικό αποτέλεσμα, δείγμα του απόλυτου ελέγχου της ομάδας Τσίπρα στα κορυφαία όργανα, υποχρέωσε την εσωτερική αντιπολίτευση σε υποστολή σημαίας. «Δεν θα μείνει πίσω ο σοσιαλισμός λόγω της στάσης μας στο θέμα της Fraport» φέρεται ειπών (capital.gr, pontiki.gr) στέλεχος των διαφωνούντων…

Γ.Χ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα