Αμέριστη και συγκινητική στήριξη από δεκάδες βουλευτές!

Στηλιτεύουν την κατάπτυστη δίωξη από τον Ερντογάν και στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην Aγκυρα, ξεκαθαρίζοντας πως η ελευθεροτυπία δεν φιμώνεται

Στο πλευρό της «δημοκρατίας» στέκεται σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, παρέχοντας αμέριστη και συγκινητική στήριξη στην εφημερίδα μας για την απαράδεκτη μήνυση που δέχτηκε από τον «σουλτάνο». Βουλευτές από όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου στέλνουν, με δηλώσεις τους στη «δημοκρατία», ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα, ξεκαθαρίζοντας πως η ελευθεροτυπία δεν φιμώνεται.

Νικήτας Κακλαμάνης, α’ αντιπρόεδρος Βουλής, βουλευτής Α’ Αθηνών Ν.Δ.: H πρωτοφανής ενέργεια του κ. Ταγίπ Ερντογάν να μηνύσει τέσσερις Ελληνες δημοσιογράφους αποδεικνύει το πώς αντιλαμβάνεται ο Τούρκος πρόεδρος τη δημοκρατία στη χώρα του. Είναι η «δημοκρατία» τού «απαγορεύεται διά ροπάλου η κριτική σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο». Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι την εικοσαετία διακυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν περάσει το κατώφλι της φυλακής ως «εχθροί» του πολιτεύματος, γιατί τόλμησαν να θίξουν τον ίδιο ή το σύστημα του «σουλτάνου».

Δυστυχώς, αυτή είναι η πικρή αλήθεια για την «τουρκική δημοκρατία». Αυτό είναι το κράτος του «τουρκικού δικαίου». Η ελευθερία του λόγου και της σκέψης πρέπει να είναι προσαρμοσμένη απόλυτα στην υποτέλεια του ερντογανισμού. Επειδή, όμως, εδώ είναι Ελλάδα, επειδή εδώ γεννήθηκε η πραγματική δημοκρατία, γι’ αυτό και στην εφημερίδα «δημοκρατία» δεν πρέπει να φοβούνται τίποτε.

ΥΓ.: Εκεί στη περίφημη Ευρωπαϊκή Ένωση ακούει κανείς;

Γιώργος Κουμουτσάκος, βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών της Ν.Δ.: Αυτή τη φορά ο ερντογανικός αυταρχισμός ξεπερνά τον ίδιο τον εαυτό του. Εξάγει πολιτική εκφοβισμού και φίμωσης δημοσιογράφων και εκτός Τουρκίας. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι το καθεστώς που έχει εγκαθιδρυθεί στη γειτονική μας χώρα είναι δυσανεξικό σε κάθε κριτική σε κάθε διαφορετική άποψη, ακόμη και όταν αυτή εκφράζεται εκτός Τουρκίας. Μπορεί να φανταστεί, λοιπόν, κανείς τι συμβαίνει εντός Τουρκίας.

Η απόσταση που χωρίζει τη σημερινή Τουρκία από την Ευρώπη μετριέται σε έτη φωτός. Είμαι βέβαιος ότι η δημοκρατία θα νικήσει, ότι η «δημοκρατία» θα δικαιωθεί.

Χρήστος Μπουκώρος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας επιβάλει καθεστώς ανελευθερίας στον Τύπο της χώρας του, με διώξεις και φυλακίσεις δημοσιογράφων, δεν ανέχεται κανενός είδους κριτική. Πολύ μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους. Στη χώρα μας η κριτική του Τύπου, ακόμη και με τις όποιες υπερβολές της, είναι συστατικό της ελληνικής δημοκρατίας, της μόνης πραγματικής δημοκρατίας που γνωρίζει και ο σύγχρονος κόσμος. Αυτής της δημοκρατίας που γεννήθηκε σε τούτο τον τόπο και οφείλουμε να διαφυλάξουμε όλοι μας με κάθε τρόπο. Βεβαίως, αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Ερντογάν. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους δημοσιογράφους που διώκονται.

Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής Ν.Δ., πρόεδρος επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας: Είναι πρωτοφανές ο αρχηγός ενός κράτους να στρέφεται εναντίον μιας εφημερίδας και μάλιστα να προσπαθεί να περάσει τις ανιστόρητες θέσεις του και τις μονομερείς διεκδικήσεις του μέσα από μια φαινομενικά νομική διαφορά. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτό προέρχεται από μια χώρα που εξαπολύει απειλές και πολεμικούς μύδρους εναντίον της Ελλάδας, από μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο και χρησιμοποιεί τα πάντα για να προσκομίσει πολιτικά οφέλη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η ελευθεροτυπία δεν διώκεται στις δημοκρατίες, ούτε περιορίζεται, και θα πρέπει να το γνωρίζουν καλά και οι γείτονές μας, οι οποίοι δεν διστάζουν να κλείσουν εφημερίδες, να φιμώσουν ΜΜΕ, να φυλακίσουν δημοσιογράφους, απλώς και μόνο επειδή εκφράζουν μια αντίθετη άποψη προς την καθεστηκυία τάξη.

Σάββας Αναστασιάδης, βουλευτής Ν.Δ., πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς: Η μήνυση του προέδρου της Τουρκίας εναντίον τεσσάρων δημοσιογράφων της εφημερίδας «δημοκρατίας» είναι επιεικώς απαράδεκτη και προσβάλλει την ίδια την Ελλάδα. Δεν πρέπει να δεχτούμε στη χώρα μας εξαγωγή αυταρχισμού και βαρβαρότητας από το καθεστώς Ερντογάν. Η δημοσιογραφία δεν φιμώνεται.

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Ο Τούρκος πρόεδρος δεν αρκείται στη δίωξη και φυλάκιση των Τούρκων δημοσιογράφων και πολιτών που αμφισβητούν ή επικρίνουν την πολιτική του. Στρέφεται πλέον και κατά Ελλήνων δημοσιογράφων. Με αφορμή ένα έντονα επικριτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «δημοκρατία» για τις προκλητικές θέσεις και πρακτικές του απέναντι στην Ελλάδα, επέλεξε να καταθέσει στην Τουρκία μήνυση εναντίον τεσσάρων Ελλήνων δημοσιογράφων της εφημερίδας, ζητώντας τη δίωξη και τη φυλάκισή τους για εξύβριση. Εργαλειοποιώντας τον Ποινικό Κώδικα, επιχειρεί μάλιστα να δώσει νομική υπόσταση στους απαράδεκτους ισχυρισμούς του σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Με την πράξη του αυτή επιβεβαιώνει τη δυσανεξία του απέναντι στη διαφορετική άποψη, στην άσκηση κριτικής, στον ρόλο του Τύπου. Ο κ. Ερντογάν δεν αντέχει τον δημόσιο έλεγχο. Η ελληνική έννομη τάξη δεν ανέχεται όμως τέτοιες συμπεριφορές. Η δημοσιογραφία και η ελευθερία του λόγου αποτελούν συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Γιώργος Τσίπρας, αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η άσκηση μήνυσης με βάση την εσωτερική νομοθεσία της Τουρκίας σε εφημερίδα και δημοσιογράφους άλλου κυρίαρχου κράτους δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Ακόμη περισσότερο που μηνυτής είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν. Κρίνοντας προφανώς από το πώς οι τουρκικές Αρχές αντιμετωπίζουν εσωτερικά τον Τύπο και τους δημοσιογράφους, προχωρούν σε μια ενέργεια που μόνο τιμή περιποιεί προς την εφημερίδα “δημοκρατία”. Και είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει μόνο αρνητικές αντιδράσεις στους δημοσιογραφικούς κύκλους των δημοκρατικών χωρών».

Δώρα Αυγέρη, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Πριν από περίπου πέντε χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε μηνύσει Γερμανό κωμικό με αφορμή ένα σατιρικό ποίημα. Η μήνυση απορρίφθηκε από τα γερμανικά δικαστήρια και επανακατατέθηκε στα τουρκικά. Ως δημοσιογράφοι τότε είχαμε υποδεχτεί τα γεγονότα με σκωπτική και επικριτική διάθεση. Δεν θυμάμαι να είχε συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν, αρχηγός κράτους να μηνύει στα δικαστήρια πολίτη άλλης χώρας, επειδή δεν του αρέσουν αυτά που εκείνος ο πολίτης λέει. Ηταν, βεβαίως, μια πράξη ενδεικτική των πιο πρόσφατων έργων και ημερών του Τούρκου προέδρου. Ηταν μια πράξη απόρροιας της αλαζονείας που κυριεύει έναν εξουσιαστή όταν χάνει την επαφή του με την πραγματικότητα.

Σήμερα, ο κ. Ερντογάν ξεπερνά ακόμα και τα δικά του όρια, μηνύοντας Ελληνες δημοσιογράφους, αυτή τη φορά για έναν πρωτοσέλιδο τίτλο. Ανίκανος να διαχειριστεί το τέλος της εποχής του, αρνούμενος να κοιτάξει κατάματα μια διεθνή πραγματικότητα που τον ξεπερνά, καταφεύγει σε κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης. Όμως, η ιστορία γυρίζει σελίδα, οι κοινωνίες προχωρούν μπροστά και η δημοκρατία αντέχει. Η εφημερίδα «δημοκρατία» είναι καταδικασμένη να αντέξει απέναντι σε όλες τις αντιδημοκρατικές φωνές και πρακτικές, μια και στο τέλος αυτές καταρρέουν μέσα στο γέλιο.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης: Με ό,τι διαφωνεί το διώκει και το φυλακίζει στη χώρα του. Με την ίδια κεκτημένη ταχύτητα της βαρβαρότητας και του αυταρχισμού, την οποία έχουμε καταδικάσει και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θεωρεί ότι μπορεί να απειλεί δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης άλλων χωρών. Εκφράζω την αλληλεγγύη μου και τη συμπαράστασή μου στους δημοσιογράφους και την εφημερίδα «δημοκρατία». Η θεμελιώδης ευρωπαϊκή αξία και αρχή «διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους το δικαίωμά σου να το λες» δυστυχώς έχει μείνει έξω από τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας του κ. Ερντογάν. Οσο για τις απαράδεκτες και προκλητικές διεκδικήσεις του, που για άλλη μια φορά παραβιάζουν ωμά το Διεθνές Δίκαιο, ας γνωρίζει ότι η πατρίδα μας έχει τους τρόπους και τα μέσα να υπερασπιστεί τα εθνικά της δίκαια σε όλα τα επίπεδα, με ενότητα και ομοψυχία.

Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Οι σπασμωδικές αντιδράσεις Ερντογάν που φτάνουν στο σημείο να ασκούν διώξεις και σε μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα μιας άφρονος τακτικής. Αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνες ορισμένες φορές μπορούν να γίνουν οι ασαφείς ή χωρίς πρόβλεψη στο μέλλον πολιτικές συμπεριφορές. Οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν και παραμένουν ζήτημα υψηλής ευθύνης, διαχρονικής εθνικής συνεννόησης, συνέπειας σε σταθερές πολιτικές αποφάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το συμφέρον της χώρας μας.

Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής: Πρόκειται για μια πρωτοφανή περίπτωση που επιβεβαιώνει ότι το βαθύ τουρκικό κράτος έχει σκληρά καθεστωτικά χαρακτηριστικά. Κυρίως όμως δεν έχει καμία σχέση με τον δυτικό νομικό πολιτισμό, τον σεβασμό απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Η συγκεκριμένη κίνηση του κ. Ερντογάν συνιστά ταυτόχρονα και μια υπόμνηση σε όλους όσοι μας καλούν να «τα βρούμε» με την Τουρκία, εννοώντας να προβούμε σε υποχωρήσεις, παραχωρήσεις. Είναι σαφές ότι συζήτηση για την παραχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει. Οπως δεν μπορεί να υφίστανται πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με μια χώρα που δεν σέβεται ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες.

Κωνσταντίνος Χήτας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ελληνικής Λύσης: Θλιβερό και απαράδεκτο. Είναι ξεκάθαρο πως είναι θλιβερό να υιοθετείται από τις ελληνικές Αρχές και να μην επιστρέφεται στους αποστολείς του ως απαράδεκτο και προσβλητικό για την πατρίδα μας ένα νομικό κείμενο στο οποίο το Αιγαίο μας αναφέρεται ως «θάλασσα των νησιών», έκφραση που σαφέστατα εμπεριέχει αλυτρωτικά υπονοούμενα. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Λύση στηρίζει και μάχεται για την ελευθερία του Τύπου και βεβαίως θεωρούμε τραγέλαφο να κατηγορεί η Τουρκία μια ελληνική εφημερίδα και τους δημοσιογράφους της ότι δημιουργούν εμπόδια στις βλέψεις της στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Αντώνης Μυλωνάκης, βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής Ελληνικής Λύσης: Αγανάκτηση προκαλεί στην πλειονότητα του ελληνικού λαού η απαράδεκτη και αντεθνική τροπή που έχει πάρει η μηνυτήρια αναφορά του Ερντογάν κατά του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «δημοκρατία» της 18 Σεπτ. 2020, με τίτλο «I SIKTIR GIT Mr ERDOGAN», μετά τις αλλεπάλληλες ύβρεις, τα απαξιωτικά σχόλια και τις καθημερινές προκλητικές επιθέσεις του «σουλτάνου» κατά της πατρίδας μας. Η πρωτοφανής για την ελεύθερη άποψη και κριτική των συντακτών μιας ελληνικής δημοκρατικής εφημερίδας, που υπερασπίστηκε τον ελληνικό λαό και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, μήνυση δυστυχώς βρήκε χώρο και ευήκοα ώτα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την ελληνική Δικαιοσύνη. Η επίθεση και το άδειασμα των τεσσάρων έγκριτων δημοσιογράφων της εφημερίδας από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και η δίωξή τους από την Εισαγγελία της Αθήνας, εκφράζουν την υποτακτικότητα, τις φοβίες και την αδιαφορία της κυβέρνησης της Ν.Δ. στις επεκτατικές βλέψεις αλλά και στις καθημερινές τρομοκρατικές απειλές και επιθέσεις των Τούρκων εναντίον της χώρας μας.

Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής ΜέΡΑ25: Ποιος νομίζει ότι είναι ο κ. Ερντογάν; Είναι αναμενόμενες οι προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν, εφόσον το πλαίσιο συνομιλιών με τη χώρα μας είναι σε διμερές επίπεδο επιδιαιτησίας Ηνωμένων Πολιτειών, ΝΑΤΟ και Γερμανίας. Το καθεστώς Ερντογάν -με αυτή τη μήνυση στην εφημερίδα «δημοκρατία»- συντηρεί και επαυξάνει το κλίμα έντασης, βάζοντας κάθε φορά κι άλλα θέματα στην ατζέντα. Μέσα στην παραληρηματική του κατάσταση, ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι μπορεί -όπως κάνει σε απόλυτο βαθμό στην Τουρκία- να ελέγξει και τον Τύπο της Ελλάδας. Το έχει αναλάβει η Μητσοτάκης Α.Ε. αυτό, ας ενημερώσει κάποιος τον Τούρκο πρόεδρο.

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα