Έλεος! Κατάφεραν να τσακωθούν στη Βουλή και για τη… χούντα

Χάος επί μία ώρα στη Βουλή, με αντεγκλήσεις και κορόνες μετά την αναφορά Συρίγου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο

Μια ιστορική διαπίστωση για τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση της δικτατορίας του 1967, την οποία έκανε από το βήμα της Βουλής ο Αγγελος Συρίγος, ήταν αρκετή για να ενεργοποιήσει τις ιδεοληπτικές εμμονές της Αριστεράς, η οποία επιμένει να καπηλεύεται τους φοιτητικούς αγώνες στο Πολυτεχνείο. Η παρέμβαση του υφυπουργού Παιδείας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως η χούντα δεν έπεσε λόγω Πολυτεχνείου, αλλά λόγω Κυπριακού, πυροδότησε κύμα αντιδράσεων από τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία βρήκαν εκ νέου καταφύγιο στα γνωστά αφηγήματα του χθες. Επί μία ώρα προκλήθηκε στην Ολομέλεια αδιανόητο χάος, με τα κόμματα να γυρίζουν το ρολόι του πολιτικού χρόνου μισό αιώνα πίσω, επιστρατεύοντας κορόνες, αντί να αφουγκραστούν τις ανάγκες τού σήμερα.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Αγγελος Συρίγος μίλησε για «πολιτική μυθολογία που έχει στο επίκεντρό του το Πολυτεχνείο», σημειώνοντας πως «δεν έπεσε η χούντα υπό το βάρος της εθνικής αντιστάσεως, αλλά λόγω της τραγωδίας της Κύπρου», ενώ σχολίασε πως «οι εθιμικές πορείες του Πολυτεχνείου καταλήγουν σε ταβέρνες με παϊδάκια». Οι παραπάνω αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Νίκου Βούτση και του Πάνου Σκουρλέτη, να ζητούν από τον υφυπουργό να ανακαλέσει, καταλογίζοντάς του επιχείρηση ιστορικού αναθεωρητισμού, ενώ έντονη υπήρξε η αντίδραση και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Μάλιστα, όταν ο υφυπουργός απάντησε, εμμένοντας στις απόψεις του και καταγγέλλοντας διαστρέβλωση των λεγομένων του, τα αίματα άναψαν ακόμη περισσότερο, με τον Νίκο Φίλη να φωνάζει από τα έδρανα «η Χρυσή Αυγή έφυγε από εδώ μέσα. Δεν θα μπει με τον Συρίγο ξανά», αποκαλώντας τον Αγγελο Συρίγο «φασιστάκι». Η Σία Αναγνωστοπούλου φώναζε δε «ντροπή σου», ενώ ο Θοδωρής Δρίτσας κατήγγειλε «ξέπλυμα της χούντας». Μέσα στον χαμό, μάλιστα, ο προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου υπέπεσε σε -μια ακόμη- γκάφα, καθώς ανέφερε πως «υπάρχουν αναθεωρητές της Ιστορίας και δεν τους φίμωσε κανείς», με τον Αγγελο Συρίγο να τον… διορθώνει ευγενικά, λέγοντάς του πως δεν είναι αναθεωρητής. Τότε ο κ. Αθανασίου προσπάθησε να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα, λέγοντας πως «δεν εννοώ τη σημερινή συζήτηση»!

Στην αντιπολίτευση απάντησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία σημείωσε πως «η θέση της Ν.Δ. για τον αντιδικτατορικό αγώνα είναι γνωστή και παραμένει αμετάβλητη από την ίδρυσή της έως σήμερα», για να προσθέσει πως «καμία παρερμηνεία οποιασδήποτε δήλωσης δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα». Σημειωτέον πως όλα αυτά συνέβησαν στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, μετατοπίζοντας τη συζήτηση από το κρίσιμο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε τελικώς μόνο με τις «γαλάζιες» ψήφους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα