Ο φάκελος της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ο Ιωάννης Σαρμάς αμέσως μετά την ορκωμοσία επισκέφτηκε στο Μαξίμου τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εκκρεμότητες των επόμενων εβδομάδων, με πιο σημαντική την αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος προς το Ταμείο Ανάκαμψης για την εκταμίευση ποσού ύψους 1,72 δισ. €

Λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Ιωάννης Σαρμάς εξήλθε του Μεγάρου, ανέβηκε την Ηρώδου Αττικού και έστριψε προς το Μαξίμου. Εκεί τον περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τον υποδέχτηκε με έναν μπλε φάκελο και μια επιστολή που περιλαμβάνει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ύπαρξη αυτού του φακέλου αποτελεί την επιτυχία του επιτελικού κράτους, το οποίο διασφαλίζει τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής. «Πιστεύω ότι καταδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι το επιτελικό κράτος διασφαλίζει για τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Παρότι το Σύνταγμα προβλέπει ορισμένο χρόνο στα καθήκοντα της υπηρεσιακής κυβέρνησης -όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα-, είστε κυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και, κατά συνέπεια, πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η μετάβαση από την απερχόμενη κυβέρνηση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να γίνει με όλους τους κανόνες που η συνέχεια του κράτους επιβάλλει» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Στην επιστολή του, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριέλαβε τα πιο κρίσιμα ορόσημα της χώρας, με έμφαση στο κομμάτι της οικονομίας. «Εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της χώρας μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την εκταμίευση συνολικού ύψους 1,72 δισ. ευρώ, που αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων του “Ελλάδα 2.0”.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δύνανται να ζητήσουν πρόσθετες πληροφορίες, αλλαγές και πράξεις της διοίκησης για τα ορόσημα και τα παραδοτέα αυτών, τα οποία κατατέθηκαν ως επιτευχθέντα από τις ελληνικές Αρχές στις αρχές Μαΐου. Οποιαδήποτε πρόσθετη τεκμηρίωση που αφορά μεταρρυθμιστικά ορόσημα πραγματοποιείται μέσω της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο.

Επίσης, για τον Ιούνιο προγραμματίζονται συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των ελληνικών Αρχών, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας, με τα αντίστοιχα κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ESM), στο πλαίσιο της 3ης έκθεσης της μεταπρογραμματικής εποπτείας, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να δημοσιευθεί στο τέλος τους τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους» αναφέρεται στην επιστολή.

Ομάδα Εργασίας

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει αναφορά στις συνεδριάσεις της Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας για την προετοιμασία της νέας αντιπυρικής περιόδου για το τρέχον έτος. Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεσμεύτηκε πως θα εξασφαλίσει τη λειτουργία του κράτους μέχρι να επιστρέψει ένας πρωθυπουργός που θα προέλθει από τη λαϊκή βούληση. «Σας ευχαριστώ πολύ, κ. πρόεδρε. Η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια κυβέρνηση υπηρεσιακή.

Θα έχει βέβαια όλες τις εξουσίες, αλλά μόνο τις εξουσίες για να εφαρμόσει τον νόμο, μέχρις ότου εδώ, στο Μαξίμου, επανέλθει πάλι αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, ξέρει πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και επίσης για να συνεχιστεί η λειτουργία της εκτελεστικής λειτουργίας και του κράτους χωρίς να υπάρξει κενό, μέχρι να έρθει αυτός που είναι ο φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτίριο» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Σαρμάς.


Γεμάτο με συμβούλους του Μητσοτάκη το νέο υπουργικό συμβούλιο

Δεν επεφύλασσε εκπλήξεις η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει έντονο «άρωμα» Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ενώ πολλοί νέοι υπουργοί αποτελούν συμβούλους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό δεν προκαλεί εντύπωση, βέβαια, καθώς ήδη από την Τετάρτη το Μαξίμου ήταν αυτό που άφηνε να διαρρεύσει η λίστα των μελών της νέας κυβέρνησης, κάτι που αποδεικνύει πως έγινε κατ’ εντολή του τέως πρωθυπουργού.

Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Βασίλης Σκουρής, ο οποίος έχει μακρά εμπειρία στις υπηρεσιακές κυβερνήσεις, έχοντας θητεύσει δύο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, το 1989 και το 1996, θα βρίσκεται εντός του Μαξίμου, καταλαμβάνοντας τη θέση του υπουργού Επικρατείας. Νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας θα είναι ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης.

Ο νέος «τσάρος»

Ο κ. Πελαγίδης τοποθετείται στο πολιτικό Κέντρο, ωστόσο είναι γνωστό πως έχει άριστες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, καθώς έχει επιμεληθεί το βιβλίο με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η οικονομία», καθώς είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τοποθετήθηκε η σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Λουρή. Είναι καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει θητεύσει και στην Τράπεζα της Ελλάδος πριν από την κρίση του 2009 ως υποδιοικήτρια. Τα ηνία της ελληνικής διπλωματίας θα αναλάβει ο Βασίλης Κασκαρέλης, ενώ υπουργός Αμυνας θα είναι ένας ακόμα σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος πρέπει να μάθει να συνυπάρχει ξανά με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τοποθετήθηκε ο Χρηστός Κίττας, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τη μάχη απέναντι στους «μπαχαλάκηδες» αλλά και υπέρ των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Παιδείας. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει η καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δημόσιο Δίκαιο, με έμφαση στο Δίκαιο της Κοινωνικής Προστασίας, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου. Τα ηνία στο υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει η καθηγήτρια Ιατρικής Αναστασία Κοτανίδου, η οποία στα χρόνια της πανδημίας έγινε ευρέως γνωστή τόσο μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις της όσο όμως και από την προστασία που προσέφερε στην κυβέρνηση, με χαρακτηριστικότερη την επίθεση στη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος αποδείχθηκε πως είχε πέσει θύμα του κοριού της ΕΥΠ, χωρίς ποτέ να γίνει γνωστό γιατί αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Μεγάλη έκπληξη αποτελεί επίσης η τοποθέτηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Ηλία Σιακαντάρη στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλαβε ο Παντελής Κάπρος, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Γεώργιος Κουμεντάκης, το υπουργείο Δικαιοσύνης ο Φίλιππος Σπυρόπουλος, το υπουργείο Εσωτερικών η Καλλιόπη Σπανού, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Δανιήλ Εσδρας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Σωκράτης Κάτσικας, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Θεόδωρος Κλιάρης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Γεώργιος Τσακίρης, το υπουργείο Τουρισμού η Ιωάννα Δρέττα και τέλος το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο Ευάγγελος Τουρνάς.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα