Στη θάλασσα η πρώτη φρεγάτα Belharra!

Αυστηρό μήνυμα Δένδια στην καθέλκυση του ενός από τα τρία πλοία FDI-HN που θα λάβει το ΠΝ: «Ο,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται»

Η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ F601, της πρώτης από τις τρεις του τύπου FDI-HN με τις οποίες εξοπλίζεται το Πολεμικό Ναυτικό, πραγματοποιήθηκε χθες στα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας, παρουσία του υπουργού Εθνικής Aμυνας Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Η πρώτη φρεγάτα FDI-HN βγαίνει από το ναυπηγείο της Naval Group

Κατά την τελετή καθέλκυσης ο Νίκος Δένδιας, εν όψει της επικείμενης έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου στα μέσα του τρέχοντος μήνα, έστειλε σαφέστατο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον εθνικό χώρο». Επεσήμανε δε με έμφαση: «Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ο,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται».

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την καθέλκυση της νέας φρεγάτας «πέρασμα στον 21ο αιώνα»

Επίσης, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την καθέλκυση της νέας φρεγάτας «πέρασμα στον 21ο αιώνα» και σκιαγράφησε τη σημασία των τριών νέων φρεγατών τύπου FDI-HN, καθώς και τις επιχειρησιακές αποστολές τους. «Η φρεγάτα αυτή, μαζί με τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, τον ΝΕΑΡΧΟ και τον ΦΟΡΜΙΩΝΑ, θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής πολεμικής μηχανής και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα».

Στην τελετή παρέστησαν ο αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος, γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), ο Γάλλος ομόλογος του επικεφαλής της DGA και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ), αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης. Απουσίασαν όμως, για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, δύο προκάτοχοί του: ο αντιναύαρχος ε.α. Νικόλαος Τσούνης, κατά τη διάρκεια της αρχηγίας του οποίου άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των συγκεκριμένων φρεγατών, και ο αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, επί των ημερών του οποίου λήφθηκε η τελική απόφαση και υπεγράφη η σχετική σύμβαση που κυρώθηκε με νόμο στη Βουλή. Απών ήταν επίσης ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Την καθέλκυση της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ χαιρέτισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Ημέρα χαράς και υπερηφάνειας σήμερα για το Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά και όλους τους Ελληνες. Ο ΚΙΜΩΝ, η πρώτη φρεγάτα Belharra [η αρχική ονομασία της FDI], με υψωμένη τη γαλανόλευκη, καθελκύεται στα νερά της Μεσογείου!»

Διθυραμβικός ήταν και ο τόνος των δηλώσεων του Πιερ Ερίκ Πομελέτ, διευθύνοντος συμβούλου του γαλλικού κρατικού ομίλου Naval Group, που χαρακτήρισε την καθέλκυση «ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην ισχυρή συνεργασία με την Ελλάδα» και παράδειγμα «της δέσμευσης της Naval Group για την υποστήριξη μιας ισχυρής συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία, που συνεχώς ενδυναμώνεται».

Μία επιπλέον

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την προμήθεια των τριών φρεγατών τύπου FDI-HN, με επιπλέον μία ως δικαίωμα προαίρεσης, υπεγράφη στις 24 Μαρτίου 2022. Την παρούσα περίοδο και οι τρεις φρεγάτες βρίσκονται σε παραγωγή. Ηδη ο πρώτος προεξοπλισμένος τομέας της δεύτερης φρεγάτας του τύπου, που θα φέρει την ονομασία ΝΕΑΡΧΟΣ, έχει μεταφερθεί στη δεξαμενή για να αρχίσει η διαδικασία τοποθέτησης της τρόπιδας, ενώ στις 12 Ιουλίου 2013 έγινε η κοπή του πρώτου μεταλλικού ελάσματος για την τρίτη φρεγάτα του τύπου που θα φέρει την ονομασία ΦΟΡΜΙΩΝ.

Με βάση τον σχεδιασμό, η έναρξη των δοκιμών της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ προγραμματίζεται για το 2024 και η παράδοσή της στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα