Το Μαξίμου θέλει κι άλλο VIP αεροσκάφος

Η μυστική πτήση Μητσοτάκη από τη Χάγη στο Μπουρζέ, που δεν ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Συζητήσεις για την αγορά ακόμη ενός Falcon 6X ή 8X

Τη μυστική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι στις 8-9 Δεκεμβρίου και το ενδεχόμενο να συνδυάζεται με την αγορά κι άλλου (!) κυβερνητικού VIP αεροσκάφους φέρνει στο φως αποκαλυπτική έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας Data Journalists. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ζήτηση υπουργών για VIP πτήσεις είναι μεγάλη, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά και τέταρτου VIP αεροσκάφους, πάλι από τους Γάλλους της Dassault.

Oσο παράδοξο κι αν ακούγεται, υπάρχουν συζητήσεις για την αγορά ακόμη ενός Falcon, είτε του 6X είτε του 8X, με το κόστος της αγοράς να φτάνει ακόμη και τα 70.000.000 ευρώ, όπως αναφέρουν πηγές που «αντιλήφθηκαν» τις προθέσεις για νέα αγορά VIP αεροσκάφους. Για το θέμα επικρατούν απόλυτη σιωπή και μυστικότητα. Οπως και στην περίπτωση της τελευταίας αγοράς αεροσκάφους VIP, το θέμα φαίνεται ότι διαχειρίζονται από «πολύ ψηλά», και όλοι όσοι θα έπρεπε να έχουν γνώση για μια τέτοια αγορά δείχνουν προς το Μαξίμου.

Στη διερεύνηση του θέματος από τη δημοσιογραφική ομάδα προέκυψε μία ενδιαφέρουσα αποκάλυψη, που ενδεχομένως συνδέεται με το νέο VIP. Πρόκειται για μία μυστική πτήση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Χάγη στο Παρίσι, όπου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Μπουρζέ. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για τις 8 Δεκεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, προέβλεπε περιοδεία στη Θεσσαλία και από εκεί πτήση με το VIP αεροσκάφος για τη Χάγη της Ολλανδίας, όπου είχε συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Ρούτε.

Επειτα από τη συνάντηση, όμως, δεν επέστρεψε στην Αθήνα. Πέταξε για το Παρίσι, όπου έμεινε για πολύ λίγο και από εκεί επέστρεψε στην Αθήνα στις 9 Δεκεμβρίου. Οι πτήσεις και ειδικά η «μυστηριώδης παρέκκλιση» στο Παρίσι έχουν καταγραφεί. Το ελληνικό Falcon που μετέφερε τον πρωθυπουργό παρέμεινε στη βάση του Μπουρζέ περίπου 25 λεπτά. «Προφανώς ουδείς μπορεί να συνδέσει την υπόθεση της ενδεχόμενης αγοράς νέου VIP αεροσκάφους με την πτήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην πόλη του φωτός, αλλά προκύπτει ένα σοβαρό θεσμικό ζήτημα, που έχει να κάνει με τη δεδομένη υποχρέωση κάθε κυβέρνησης να ανακοινώνει τις κινήσεις του πρωθυπουργού» σημειώνει το ρεπορτάζ.

Δεν έχει περάσει, πάντως, πολύς καιρός από μια άλλη αγορά, ενός ελαφρώς μεταχειρισμένου VIP αεροσκάφους Falcon από τη γαλλική Dassault. Η ελληνική κυβέρνηση με απόλυτη μυστικότητα προχώρησε το πρώτο εξάμηνο του 2021 στην αγορά μεταχειρισμένου αεροσκάφους του 2017, τύπου Falcon 7X της Dassault, που είναι κατασκευάστρια των μαχητικών αεροσκαφών Μ2000-5 και Rafale.

Επιβάρυνση 22.000.000 ευρώ

Με την αποκάλυψη εκείνης της αγοράς «κυβερνητικοί κύκλοι» έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι δήθεν το αεροσκάφος ήταν κάτι σαν «δώρο» των Γάλλων για την αγορά των Rafale. Η αλήθεια είναι ότι οι Ελληνες φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με τουλάχιστον 22.000.000 ευρώ για την αγορά του Falcon 7X, με το θέμα να φτάνει και στη Βουλή. Από τη στιγμή που εντάχθηκε στον «ελληνικό στόλο VIP αεροσκαφών» έχει «γράψει» πολλές, πάρα πολλές ώρες πτήσης, αφού σχεδόν άπαντες οι υπουργοί ήθελαν να «πάνε μια βόλτα» με το νέο αεροσκάφος. Ηταν τέτοια η ζήτηση, που το Μαξίμου αναγκάστηκε να εκδώσει «οδηγίες» για τους «δικαιούχους» πτήσεων με το Falcon 7X.

Η χρήση τριών αεροσκαφών VIP και η ενδεχόμενη απόκτηση τέταρτου πανάκριβου αεροσκάφους είναι προφανώς υπερβολή που ενοχλεί, καταλήγει το δημοσίευμα: «Προφανώς και η Ελλάδα χρειάζεται ένα ή το πολύ δύο τέτοια αεροσκάφη για “έκτακτες ανάγκες” ή για να καλύπτει τις ανάγκες του πρωθυπουργού. Τέσσερα αεροσκάφη όμως είναι υπερβολή».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα