Με μεγάλα κενά ο νόμος που τέθηκε σε διαβούλευση

Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιχειρεί να λύσει. Κερκόπορτα για τις παρένθετες μητέρες

Στη δημόσια διαβούλευση μέσω του Opengov είναι από σήμερα το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αναμένεται να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιχειρεί να λύσει. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 13 άρθρα. Μετά τη διαβούλευση, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα, θα κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Σκέρτσου στο υπουργικό, το νομοσχέδιο:

• Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Ελληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού

• Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών. «Τα παιδιά Ελλήνων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, εντός ομόφυλων ζευγαριών, τώρα δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. με δυο λόγια, Ελληνόπουλα που δεν αναγνωρίζονται ως Ελληνες» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

• Δεν επεκτείνεται το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (και της παρένθετης μητρότητας) στα ζευγάρια ανδρών, πόσο μάλλον σε ζευγάρια εκτός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης (σ.σ.: σημειώνεται ωστόσο ότι οι γυναίκες έχουν ήδη εδώ και αρκετά χρόνια δικαίωμα στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, που σημαίνει ότι ενδεχομένως και οι άνδρες να διεκδικήσουν το ίδιο με παρένθετη, επικαλούμενοι ότι γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους).

Στην παρουσίαση του κ. Σκέρτσου αναφέρεται ότι «η ισότητα στην υιοθεσία έχει νομοθετηθεί σε περισσότερες χώρες από ό,τι η ισότητα στον γάμο. Η νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο αυτόματα συνεπάγεται ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο των σχέσεων συγγένειας, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας. Εξ ου και δεν υπάρχει στο ν/σ ξεχωριστό άρθρο για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια». Σχετικά με τα παιδιά ανέφερε ακόμα πως με την υιοθεσία δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά που ήδη μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα παιδιά.

Τι ΔΕΝ κάνει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε στο υπουργικό:

– Ανδρας και γυναίκα παραμένουν τα δύο φύλα, αλλά δεν κλείνουν εντελώς τα παραθυράκια για μελλοντικές αλλαγές στον αριθμό των φύλων (αυτό σημαίνει ότι, προς το παρόν, μένουν εκτός ρύθμισης τα διεμφυλικά άτομα ή όσα δηλώνουν «τρίτο φύλο»). Φυσικά, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα αυτά τα άτομα να βγάλουν ταυτότητα, τότε και αυτό μπορεί να παρακαμφθεί.

• Δεν γίνεται καμία αναφορά στο Γονέας 1/Γονέας 2, αλλά ισχύει το Πατέρας-Πατέρας/Μητέρα-Μητέρα).

• Δεν τροποποιείται καθόλου το πλαίσιο για το σύμφωνο συμβίωσης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αναγνώριση των παιδιών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, αλλά και όσων θα γεννηθούν και με παρένθετη μητέρα, επίσης στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι, αν ένα ομόφυλο ζευγάρι στην Ελλάδα πάει στο εξωτερικό και αποκτήσει εκεί παιδί με παρένθετη μητέρα, το παιδί θα αναγνωριστεί και στην Ελλάδα. Αν αυτό ισχύσει τελικώς, ακυρώνεται στην πράξη και η απαγόρευση ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών. Επίσης θα αναγνωρίζεται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών που έγινε στο εξωτερικό. Το νομοσχέδιο θα αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε ομόφυλα ζευγάρια.


Ανάρτηση-ξέσπασμα από τον Βελόπουλο

Πυρά κατά του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο με ανάρτησή του στο Χ: «Στην Ελλάδα της Ν.Δ. μπορούν να εκφράζουν απόψεις για κάθε θέμα ο Λιάγκας, ο Περρής, οι πανελίστες, ο Καπουτζίδης, ο Βαλλιανάτος, ο Πατέλης, η Σκορδά, η Καινούργιου, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και όλοι όσοι συμφωνούν με τον γάμος των ομοφυλοφίλων, αλλά δεν μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους όσοι διαφωνούν μαζί τους και κυρίως η Εκκλησία διότι είναι σκοταδιστικό! Σοβαρά τώρα;»


Ο Νατσιός διάβασε στη Βουλή την ανακοίνωση της ΔΙΣ

Την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ανέγνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, κατά τη μαραθώνια συζήτηση για την επιστολική ψήφο.

«Μίλησε η Εκκλησία, η ορθόδοξη μάνα μας που μας θρέφει με το σώμα και το αίμα του Χριστού. Ο Θεός να μας συγχωρέσει και να μας ελεήσει» ανέφερε ο Δημήτρης Νατσιός κάνοντας τον σταυρό του και κατεβαίνοντας από το βήμα. Η κίνηση αυτή του προέδρου της Νίκης προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη, που έκανε λόγο για προσπάθεια ενός κόμματος να ιδιοποιηθεί την Εκκλησία, και μάλιστα στον χώρο του Κοινοβουλίου, όπου στόχος είναι να γίνεται πολιτικός διάλογος.

«Η πίστη δεν είναι προνόμιο ορισμένων, ούτε την εκχωρούμε σε κάποιους, ούτε η ίδια η Εκκλησία θα ήθελε να εκπροσωπείται μέσα από έναν πολιτικό χώρο, από ένα συγκεκριμένο κόμμα» σημείωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, με τον Δημήτρη Νατσιό να ανταπαντά, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν ιδιοποιούμαι τίποτα, συντασσόμαστε με την απόφαση της Εκκλησίας, δεν το κρύψαμε ποτέ».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα