Εμπόλεμη ζώνη το κέντρο της Αθήνας, με άγριο ξύλο, πετροπόλεμο και μολότοφ

Κορυφώθηκαν, χθες, οι δυναμικές κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, με τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών, εκπαιδευτικών, μαθητών και εργατικών σωματείων, στο μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Ηδη από νωρίς το πρωί φοιτητές από περίπου 195 Φοιτητικούς Συλλόγους από όλα τα ΑΕΙ της χώρας συγκεντρώθηκαν για 9η συνεχόμενη εβδομάδα αγώνα στα Προπύλαια, έχοντας ως κεντρικό τους σύνθημα «Στους δρόμους καταψηφίζονται τα νομοσχέδια και ακυρώνονται οι νόμοι».

Στο συλλαλητήριο, εκτός από τους φοιτητές των μεγάλων πανεπιστημίων της Αττικής, συμμετείχαν με τα πανό των συλλόγων τους και φοιτητές από τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Πελοποννήσου, του Αιγαίου, της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι ήρθαν μέχρι την Αθήνα με πούλμαν και πλοία προκειμένου να παρευρεθούν στο μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Λίγο μετά τις 11.30 οι περίπου 17.500 συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., παρατάχθηκαν με τα μπλοκ τους στην Πανεπιστημίου προετοιμαζόμενοι για την πορεία που είχε προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι. Στο πλευρό των φοιτητών στάθηκαν μαθητές, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γονείς, καθώς και σωματεία, εργατικά κέντρα, φορείς και συλλογικότητες. Στις 13.30 ξεκίνησε τελικά η πορεία με κατεύθυνση τη Βουλή.

Προσαγωγές και συλλήψεις

Μέχρι τις 21.30 η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε 14 προσαγωγές υπόπτων και σε τρεις συλλήψεις. Νωρίτερα, γύρω στις 14.30, σημειώθηκε ένταση στην οδό Σταδίου και συγκεκριμένα στη συμβολή της με την οδό Εδουάρδου Λω, όταν ομάδα κουκουλοφόρων αποσπάστηκε από το κύριο σώμα της πορείας και εκτόξευσε μολότοφ και πέτρες σε μονάδες των ΜΑΤ που φυλούσαν την είσοδο ξενοδοχείου, με τους αστυνομικούς να απαντούν με βομβίδες κρότου – λάμψης και χημικά.

Ακολούθησε, γύρω στις 15.50, ακόμη ένα επεισόδιο, όταν ομάδα περίπου 50 ατόμων, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, αποσπάστηκαν από τον κορμό της πορείας και επιτέθηκαν με ρίψη μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.

«Οι αστυνομικοί απώθησαν τους επιτιθέμενους κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων, με τα άτομα να διασκορπίζονται προς την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις με ρίψη πετρών εναντίον αστυνομικών στα γύρω στενά. Οι αστυνομικές δυνάμεις ακολούθως ενήργησαν με σκοπό να αποτρέψουν φθορές σε υποδομές και να αποκλιμακώσουν την ένταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αστυνομία, σε ανακοίνωσή της και συμπλήρωσε: «Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί και εννέα πολίτες, ενώ σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των αστυνομικών δυνάμεων».


Βουλή: Πέρασε με 159 «ναι» ο νόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Νόμος του κράτους είναι από αργά χθες το βράδυ το νομοσχέδιο που επιτρέπει την εγκατάσταση παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας και που αποτελεί τον προάγγελο για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Επειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν το νομοσχέδιο του Κυριάκου Πιερρακάκη, ενώ «ναι» είπε και ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους «Σπαρτιάτες», Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς. Οσον αφορά τη Χαριλάου Τρικούπη, παρά τη μείζονα εσωκομματική κρίση που προκάλεσε το νομοσχέδιο, τελικώς δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία, μετά και την επιβολή κομματικής πειθαρχίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Oύτε βήμα πίσω

Σε κάθε περίπτωση, το μπλοκ του «όχι», άπασα η αντιπολίτευση δηλαδή, δεν έκανε ούτε μισό βήμα πίσω, καταγγέλλοντας μέχρι και την τελευταία στιγμή το νομοσχέδιο ως αντισυνταγματικό. Πριν από το άνοιγμα της κάλπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε πύρινα βέλη προς δύο κατευθύνσεις, τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας την απόφαση των δύο κομμάτων να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Αρχικώς στηλιτεύοντας τη στάση της Κουμουνδούρου, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης σπούδασε σε ένα σπουδαίο μη κρατικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού διαφωνεί με την ίδρυση του παραρτήματός του στην Ελλάδα.

«Πόση υποκρισία πια; Καλά να τα λέει ο Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο, αλλά να τα λέει και ο Κασσελάκης; Αν ερχόταν το πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία στην Ελλάδα θα έλεγε όχι. Αλλα πίστευε βέβαια, αλλά με το που βούτηξε στον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόστηκε» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, επέκρινε και την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως επί της ουσίας ζητά τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης στην Παιδεία. «Ο,τι δίνουμε εμείς επί δύο, αυτό είναι το πρόγραμμά σας. Κάντε το λίγο πιο γαλαντόμο, μπας και τσιμπήσουν και τα ποσοστά σας! Μου φάνηκε λίγο τσουρούτικο αυτό το επί δυο…» ανέφερε ειδικότερα.

Την ίδια ώρα, επιτέθηκε με δριμύτητα στο ΠΑΣΟΚ, όπως αναμένονταν, άλλωστε, καταγγέλλοντας πως η πολυφωνία του μετατρέπεται σε παλινωδία, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της «πράσινης» παράταξης αρνητικό πρωταγωνιστή της σημερινής συζήτησης. «Πώς θα δικαιολογήσετε την τεθλασμένη γραμμή στους αμήχανους ψηφοφόρους σας; Πρόκειται για ετεροχρονισμένο τακτικισμό και για απόλυτο πολιτικό σουρεαλισμό» υποστήριξε, ενώ ειρωνεύτηκε και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, για τον οποίο ανέφερε ότι μοιάζει με τον… Μπέντζαμιν Μπάτον, καθώς για εκείνον ο χρόνος λειτουργεί ανάποδα, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων και σήμερα καταψηφίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να στοχεύσει κυρίως στον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς ήδη εδώ και δύο εβδομάδες το Μέγαρο Μαξίμου καταγγέλλει τη Χαριλάου Τρικούπη για πολλαπλές κυβιστήσεις.

«Τα ΜΜΕ σας φταίνε τώρα; Εχουμε ζαλιστεί, δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε με τις πιρουέτες και τις οβιδιακές μεταμορφώσεις σας. Πείτε πως θέλετε να λέτε “όχι” σε όλα, μη βλέπετε όμως συμφέροντα για να κρύψετε τις αδυναμίες σας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ σχολίασε ειρωνικά και τα περί σκανδιναβικού μοντέλου που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Περισσότερο με σκανδιναβικό σταυρόλεξο μου μοιάζει, κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς εννοείτε!». Επιτιθέμενος συνολικά στην αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «αντί για στέκια κουκουλοφόρων, τα πανεπιστήμια πλέον γίνονται στέκια γνώσης. Τρέμετε τη σύγκριση όσοι κάνατε καριέρες στα αμφιθέατρα έχοντας μάθει να θεωρείτε τις σχολές τσιφλίκια σας», απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου επέμεινε πως η κυβέρνηση δεν ανακαλύπτει τον τροχό, καθώς ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν ακόμη και στη Βόρειο Κορέα και η Ελλάδα έχει μείνει τελευταία μαζί με την Κούβα όσον αφορά το σκληρό μονοπώλιο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Γνωμοδοτήσεις

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την ίδια ώρα την αντιπολίτευση να πάψει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, όπως υποστήριξε, επιμένοντας πως 40.000 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, και υποστηρίζοντας πως πλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανακούφιση των νοικοκυριών από τα έξοδα, για νέα έσοδα από επενδύσεις, καθώς και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε μέχρι τέλους τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, προβάλλοντας τις σχετικές γνωμοδοτήσεις, μεταξύ άλλων, από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Νίκο Αλιβιζάτο. Εστρεψε, μάλιστα, ξανά τα βέλη του προς το ΠΑΣΟΚ, καλώντας το να απαντήσει σήμερα για το εάν σκοπεύει πράγματι, όπως αφήνει να εννοηθεί, να υπερψηφίσει τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, όταν ανοίξει εκείνη η συζήτηση, καθώς δίχως τη στήριξη της αντιπολίτευσης οι αλλαγές δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν.


Ομοβροντία από σύσσωμη την αντιπολίτευση, που κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως αντισυνταγματικό και το καταψήφισε

Ομοβροντία πυρών δέχτηκε η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, καταψήφισε το επίμαχο νομοσχέδιο Πιερρακάκη, καταγγέλλοντάς το ως αντισυνταγματικό και αντιδραστικό. «Σας πιέζουν τα κολέγια, γι’ αυτό παραβιάζετε το Σύνταγμα μέρα μεσημέρι» κατήγγειλε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, υποστηρίζοντας πως οι νέοι και οι νέες είναι έξω στους δρόμους στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα και διαδηλώνουν για το δικαίωμά τους στη γνώση. Ο ίδιος, μάλιστα, επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, λέγοντας πως «εγώ δεν διορίστηκα στην Εθνική Τράπεζα λόγω του επιθέτου μου».

«Ας συγκρίνουμε τα βιογραφικά. Μιλήσατε για τις διαδηλώσεις. Εγώ συμμετέχω σε διαδηλώσεις από το 1981. Κάνουμε καριέρα στις κινητοποιήσεις και στη διεκδίκηση δικαιωμάτων. Να συγκρίνουμε τις καριέρες. Λέτε για τον κ. Κασσελάκη ότι σπούδασε στο εξωτερικό, αλλά και εσείς πού σπουδάσατε» ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος. Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επιχείρησε να αναχαιτίσει τις επιθέσεις που δέχεται όλο αυτό το διάστημα λόγω της απόφασής του να πει «όχι» στο νομοσχέδιο. Μιλώντας για μια απομίμηση και ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε πως «όλα γίνονται για διευθετήσεις συμφερόντων, καθώς συγκεκριμένα funds έχουνε πριν από τη σημερινή ψήφιση του νόμου επενδύσει στην Ελλάδα», ενώ ο ίδιος επέμεινε πως το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε άλλαξε θέση, καθώς, σύμφωνα με όσα είπε, το κόμμα του από το 2006 έχει εκφραστεί υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων με συναινετική αναθεώρηση του άρθρου 16.

«Το κάνετε όλο και πιο εύκολο στην κυβέρνηση της Ν.Δ., κύριοι της αντιπολίτευσης. Κανείς σας δεν είπε κουβέντα για ελέφαντα στο δωμάτιο, το ιδιωτικοποιημένο δημόσιο πανεπιστήμιο» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συστήνοντάς της να μην κάνει όνειρα ότι αυτή η ταξική εξόντωση των φοιτητών θα μείνει για πολύ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Νομοθετείτε για τους πλούσιους φίλους σας. Θα μας βρείτε απέναντι, ένα κοινωνικό λαϊκό ρεύμα» προειδοποίησε, από την πλευρά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος, καταγγέλλοντας επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις υπέρ του κεφαλαίου.

«Ποια είναι τα πανεπιστήμια που θέλετε να έρθουν στην Ελλάδα; Ούτε ένα δεν υπάρχει!» ανέφερε, μάλιστα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. «Ο πρωθυπουργός το απογείωσε! Μίλησε για μπαχαλάκηδες και κουκουλοφόρους, με σκοπό να περάσετε τη σημερινή αντικοινωνική αντιμεταρρύθμιση» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, ενώ για επικίνδυνη εκτροπή του Συντάγματος μίλησε ο Βασίλης Στίγκας, πρόεδρος των «Σπαρτιατών». «Μέλημά σας είναι μόνο το πελατολόγιο για τους κολεγιάρχες, με μόνο κίνητρο το οικονομικό» κατήγγειλε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δημήτρης Νατσιός.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα