Τα σερβικά ΜΜΕ για το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας»

Η αντίδραση των σερβικών ΜΜΕ στο αποκλειστικό ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» για το αναπάντεχο άδειασμα της Σερβίας από την κυρία Μπακογιάννη στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, η κυβέρνηση του οποίου εξακολουθεί να εθελοτυφλεί απέναντι στο κράτος δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων του σερβικού λαού στην περιοχή, τον οποίο εκδιώκει με σκοπό την εθνοκάθαρση, φανερώνει ότι η Ελλάδα παραμένει σημείο αναφοράς τα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο, ως ο βασικότερος υπερασπιστής του Διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

  • Από τον Παναγιώτη Παύλο

Με ομοβροντία δημοσιευμάτων στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας εκφράστηκε η πολύ έντονη αίσθηση που προκάλεσε στη Σερβία το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» του Σαββάτου 30/3/2024, με κεντρικό θέμα την οργισμένη αντίδραση του Σέρβου προέδρου Βούτσιτς κατά της εισηγητικής πρότασης της Ντόρας Μπακογιάννη υπέρ της ένταξης του κρατικού μορφώματος του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Το Σερβικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων Tanjug (tanjug.rs) επισημαίνει την αναφορά της εφημερίδας μας στην «άνευ προηγουμένου σκληρή ρητορική» του Σέρβου προέδρου, κάνοντας ειδική μνεία στη ξαφνική αλλαγή πλεύσης της κυρίας Μπακογιάννη αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης εν συνόλω, ενώ το RTC Politika (rts.rs) αναπαράγει την είδηση του Κεντρικού Πρακτορείου, φιλοξενώντας μάλιστα ολόκληρο το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας», όπως επίσης και τα alo.rs και blic.rs.

Το σερβικό παράρτημα του Euronews (euronews.rs) αναγνώρισε ότι η «δημοκρατία» έσωσε την τιμή των ελληνικών ΜΜΕ, καθώς ήταν, δυστυχώς, η μοναδική ελληνική εφημερίδα που όχι μόνον επεσήμανε τη σπουδαιότητα του διαγγέλματος Βούτσιτς, αλλά εξέφρασε και έντονη ανησυχία για τη Σερβία καθώς και την Κύπρο. Αξίζει να επισημανθεί ότι όλα τα σερβικά ΜΜΕ στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η κυρία Μπακογιάννη δεν προέβη σε αυτή την ενέργεια ως απλή Ελληνίδα βουλευτής, αλλά ως αδελφή του Ελληνα πρωθυπουργού και εκφράστρια της εξωτερικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης.

Η υποδοχή που επεφύλαξαν τα μεγαλύτερα, παμβαλκανικής εμβέλειας, σερβικά ΜΜΕ στο δημοσίευμα της «δημοκρατίας» είναι εντυπωσιακή για τον επιπλέον λόγο ότι δείχνει, αφενός, πόσο πολύ η Σερβία λογαριάζει την Ελλάδα και, αφετέρου, πόσο λίγο αντιλαμβάνονται πλέον οι Ελληνες πολιτικοί τη σχέση τους με την Ιστορία και τη θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.


Ρήξη σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας από την Ντόρα!

Σε οδοστρωτήρα των πάγιων θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εξελίσσεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά τη ρήξη με τη Ρωσία και το πολεμικό κλίμα που έχει δημιουργήσει με τη Μόσχα, αυτή τη φορά η κυβέρνηση επιχείρησε να βάλει βόμβα και στις σχέσεις μας με τη Σερβία. Πρωταγωνίστρια αυτού του τελευταίου δράματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι, με τους πρωτοφανείς και ανιστόρητους χειρισμούς της, η αδερφή του πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη, ιδιαίτερα γνωστή για τις επικίνδυνες απόψεις της στα εθνικά θέματα.

Η κυρία Μπακογιάννη «άδειασε» τη Σερβία στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για τη διεθνή αναγνώρισή του και προκαλώντας οργή μεγατόνων στο Βελιγράδι, που εκφράστηκε με το ασυνήθιστα οξύ διάγγελμα του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο κ. Βούτσιτς, όπως έγραψε πρώτη η «δημοκρατία», κατηγόρησε την κυρία Μπακογιάννη για εξαπάτηση κατόπιν γερμανικών πιέσεων, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάσιτς, σε αποκλειστική δήλωσή του προς την εφημερίδα μας, κατέστησε υπόλογη για την «προδοσία» συνολικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το εντυπωσιακό είναι πως η οργή του Σέρβου προέδρου ακόμα και αυτή την ώρα δεν έχει προκαλέσει την επίσημη αντίδραση της Αθήνας, με το Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών να έχουν σιωπήσει, καλύπτοντας την Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και εντείνοντας το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Βελιγραδίου. Οσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, από την πλευρά τού ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν δικαιωμένοι, καθώς τονίζουν πως οι αποστάσεις που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση που έκανε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απομάκρυναν τη σκέψη της σερβικής πλευράς για την ύπαρξη συντονισμένης προσπάθειας της Ελλάδας να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη του Κοσόβου χωρίς ουσιαστικούς όρους.
Η στάση του Αλέξη Τσίπρα έφερε ιδιαίτερα θερμά λόγια από τα σερβικά ΜΜΕ για τον Ελληνα πρώην πρωθυπουργό. «Ο Τσίπρας καταψήφισε την εισδοχή του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ζητά τον σχηματισμό της Ενωσης Σερβικών Δήμων» σημείωσε χαρακτηριστικά το glassrpske.com.

«Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πολιτική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Αλέξης Τσίπρας δεν υποστήριξε την έκθεση για την εισδοχή του αυτοανακηρυχθέντος Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης» ανέφερε το blic.rs. Υπενθυμίζεται πως ο Σέρβος ηγέτης δήλωσε ότι η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Ντόρα Μπακογιάννη άλλαξε τους όρους στην εισήγησή της για το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Οπως είπε, αυτό έγινε έπειτα από ένα τηλεφώνημα και παραιτήθηκε από το γεγονός ότι η Πρίστινα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει την «Ενωση Σερβικών Δήμων» (ZSO).

«Ξαφνικά μετάνιωσε που ήταν πολύ σταθερή και δυνατή. Μετά θυμήθηκε ότι το ZSO δεν είναι σημαντικό. Και μετά θυμήθηκε ότι ούτε η απαλλοτρίωση ήταν σημαντική. Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας» είχε πει ο Βούτσιτς αναφερόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη.


Αποστάσεις Συρίγου από την Μπακογιάννη

Εντονους πονοκεφάλους έχει προκαλέσει το δριμύ «κατηγορώ» του Σέρβου προέδρου κατά της Ντόρας Μπακογιάννη αναφορικά με τη στάση της πρώην Ελληνίδας ΥΠΕΞ στο ζήτημα του Κοσόβου. Η οξεία επίθεση του Αλεξάντερ Βούτσιτς -κατά τη διάρκεια, μάλιστα, του διαγγέλματός του από το Παλάτι της Σερβίας- προκάλεσε μούδιασμα σε πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές αλλά και πρώην υπουργούς Εξωτερικών που είδαν τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα του Κοσόβου να αλλάζει εν μια νυκτί, δημιουργώντας άμεσο αποτύπωμα στις σχέσεις μας με τη Σερβία αλλά και προηγούμενο για το… Κυπριακό.

Ο Αγγελος Συρίγος μάλιστα, που γνωρίζει από Διεθνές Δίκαιο -όντας καθηγητής-, αλλά κυρίως από τη σημασία του προηγούμενου που δημιουργεί μια τέτοια έκθεση, πήρε άμεσες αποστάσεις από την πρώην υπουργό Εξωτερικών. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ξεκαθάρισε πως οι απόψεις της Ντόρας Μπακογιάννη είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν το σύνολο.


Διαβάστε επίσης: Οργή Βούτσιτς για την Ντόρα Μπακογιάννη

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα