Καλύπτουν τα κενά με εσωτερική αναδιάταξη

Με ενισχυμένο ρόλο, ο Βορίδης αναλαμβάνει τη θέση του Παπασταύρου. Αντικαταστάτης του Μπρατάκου ο Στέλιος Κουτνατζής

Με εσωτερικές ανακατατάξεις και με ενίσχυση του ρόλου του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη -μέχρι νεωτέρας- κάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα δύο κενά στο επιτελείο του, που προέκυψαν μετά τις παραιτήσεις – αποπομπές τού πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, λόγω της επίσκεψής τους στο σπίτι του Βαγγέλη Μαρινάκη την ημέρα που ο κ. Μητσοτάκης μέσω του εκπροσώπου του είχε καταγγείλει ότι επιχειρηματικά – οικονομικά συμφέροντα επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησής του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε χθες ότι δεν υπήρχε γνώση του πρωθυπουργού για τη συνάντηση και επανέλαβε ότι οι δύο υπουργοί παραιτήθηκαν επειδή δόθηκε ένα λάθος μήνυμα με αυτή.

Τα πρόσωπα

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ανακατατάξεις που αποφάσισε χθες ο πρωθυπουργός:

• Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων (π.χ. υπουργικό συμβούλιο) σε συνεργασία με τον Στέλιο Κουτνατζή. Τις αρμοδιότητες αυτές τις είχε ο Σταύρος Παπασταύρου. Ο κ. Βορίδης αναμένεται πλέον να μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μέχρι τώρα το γραφείο του ήταν στη Ζαλοκώστα.

• Ο Στέλιος Κουτνατζής (καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο) αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της γ.γ. πρωθυπουργού. Δηλαδή επανέρχεται η θέση σε επίπεδο γενικού γραμματέα -που ήταν επί Γρηγόρη Δημητριάδη- από υφυπουργού, και αποκτά περισσότερο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Ο κ. Κουτνατζής είναι και γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου για νομικά και κοινοβουλευτικά θέματα, ενώ είχε ξανά αυτή τη θέση για έναν μήνα, μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη για τις υποκλοπές τον Αύγουστο του 2022.

• Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος αναλαμβάνει και την εποπτεία και τη ρύθμιση των οργανισμών και των φορέων που υπάγονται στον πρωθυπουργό (π.χ. Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή για Ατομα με Αναπηρία), ενώ ο Θανάσης Κοντογεώργης την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.

• Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης αναλαμβάνει με τον κ. Κουτνατζή την επικοινωνία με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και την επικοινωνία με το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και την κοινωνία των πολιτών. Την αρμοδιότητα αυτή είχε ο κ. Μπρατάκος, ήταν δηλαδή ο δίαυλος μεταξύ Μαξίμου και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ο Θανάσης Νέζης είναι εκ των παλαιοτέρων και εμπειροτέρων κομματικά συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη.

• Η Ελένη Σχινά αναλαμβάνει διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού (μαζί με το αρχείο και το πρωτόκολλό του).

• Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες των ΜΜΕ, την εκπροσώπηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Από την κυβέρνηση έλεγαν ότι με την αναδιάταξη δυνάμεων προκύπτουν καθαροί ρόλοι και ξεκάθαρες αρμοδιότητες σχετικά με το ποιος κάνει τι στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μειώνονται κατά δύο τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα