Ρήξη χιαστού και μηνίσκου – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η ρήξη χιαστού και η ρήξη μηνίσκου είναι δύο καταστάσεις ορθοπεδικής φύσης που καταλήγουν σε χειρουργείο, για να μπορέσει το άτομο να ανακτήσει τη λειτουργικότητα του. Πραγματοποιείται πάντα από ορθοπεδικό χειρουργό, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευθεί καταλλήλως.

Ρήξη μηνίσκου: Συμπτώματα – Διάγνωση – Θεραπεία

Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ρήξη μηνίσκου, σχετίζονται με πόνο στην περιοχή του γονάτου και οίδημα. Συγκεκριμένα ο ασθενής θα είναι σε δεινή θέση για να περπατήσει ή να αλλάξει κατεύθυνση τόσο εύκολα όσο άλλοτε. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το υγρό μέσα στην άρθρωση. Είναι πιθανό το γόνατο να κλειδώσει και να είναι ανέφικτη οποιαδήποτε κίνηση.

Σε κάθε ρήξη μηνίσκου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις μεγάλης ρήξης που συνίσταται απευθείας χειρουργείο, συστήνεται ένα μικρό διάστημα συντηρητικής αποκατάστασης με ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής ολοκληρώνει τη συντηρητική θεραπεία χωρίς βελτίωση. Τότε συνίσταται η χειρουργική αντιμετώπιση.

Η συρραφή του μηνίσκου προτιμάται από τη μερική αφαίρεση (μηνισκεκτομή), στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό, καθώς η παρουσία και η λειτουργία των μηνίσκων είναι πολύ μεγάλης σημασίας για το γόνατο.

Ρήξη Χιαστού: Συμπτώματα – Διάγνωση – Θεραπεία

Όταν συμβαίνει η ρήξη μηνίσκου ο ασθενής βιώνει μία πολύ δυσάρεστη αίσθηση, που δεν ξεχνιέται εύκολα. Τη δεδομένη στιγμή υπάρχει και ένας ήχος σαν να διασπάται κάτι από κάτι άλλο. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι:

  • οξύς πόνος,
  • οίδημα
  • απώλεια της ολοκληρωμένης κίνησης της άρθρωσης και
  • δυσκολία στην ίδια τη βάδιση.

Όταν η ρήξη συμβαίνει στον πρόσθιο χιαστό, μπορεί να είναι είτε μερική είτε ολική και αναλόγως και η αντιμετώπιση να είναι συντηρητική αντί χειρουργική. Αν τελικά αντιμετωπιστεί με χειρουργείο, αυτό μπορεί να είναι αρθροσκοπικά, διασφαλίζοντας ότι ο ασθενής θα αναρρώσει και θα περπατήσει πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα.

Η πιο σύγχρονη αρθροσκοπική προσέγγιση για την αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι η συνδεσμοπλαστική με την τεχνική All Inside, η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με εντυπωσιακά μετεγχειρητικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα για τις υψηλές απαιτήσεις των επαγγελματιών του αθλητισμού.

Γιατί χρειάζομαι εξειδικευμένο χειρουργό

Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση των ρήξεων χιαστού και μηνίσκου πρέπει να διεξάγεται από ειδικά καταρτισμένους χειρουργούς. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό Βασίλειο Σακελλαρίου για μία ολοκληρωμένη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία του προβλήματός σας.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου, εξειδικεύθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ, στη χειρουργική των μεγάλων αρθρώσεων, όπως το γόνατο, στο διακεκριμένο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει βραβευθεί ως κορυφαίο νοσοκομείο στις ΗΠΑ για ορθοπαιδικές επεμβάσεις επί 3 συνεχόμενα έτη (2011-2014).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα