Τρέχουν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού

Αρχισε σήμερα και ο αντιγριπικός εμβολιασμός από τα φαρμακεία, χωρίς υποχρεωτική συνταγογράφησή του

Μεγάλη η προσέλευση των συμπολιτών μας, λίγες ημέρες μετά την έναρξη της φετινής εμβολιαστικής περιόδου, για τον εμβολιασμό τους με το επικαιροποιημένο σκεύασμα της Pfizer/BioNTech, ενώ φαίνεται ότι ξεπέρασαν τα 55.000 οι εμβολιασμοί και τα ραντεβού των πολιτών. Παράλληλα, άρχισε σήμερα ο αντιγριπικός εμβολιασμός, με τη χώρα μας να χτίζει τείχος κατά των αναπνευστικών λοιμώξεων, εν όψει του χειμώνα.

«Ανοιξε» σήμερα η διαδικασία χορήγησης εμβολίου κατά της γρίπης από τα φαρμακεία της γειτονιάς και χωρίς να είναι υποχρεωτική η συνταγογράφηση του σκευάσματος από γιατρό, εξέλιξη που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την προσέλευση ευρύτερων κοινωνικών τμημάτων.

Τονίζεται ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης συνίσταται σε άτομα άνω των 65 ετών, παιδιά από έξι μηνών έως πέντε ετών, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας και εργαζομένους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τα τέσσερα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες από σήμερα, χωρίς συνταγή και εντελώς δωρεάν, με μια απλή επίδειξη του ΑΜΚΑ στο φαρμακείο.

Από την άλλη, τα δύο νεότερα εμβόλια θα προορίζονται αποκλειστικά για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και θα χορηγούνται με συνταγογράφηση έως το τέλος της εμβολιαστικής περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο νέα εμβόλια εντάχθηκαν πρώτη φορά για φέτος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και θα στοιχίζουν περίπου 30 ευρώ και 50 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή θα κοστίζουν τρεις και πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με τα συμβατικά εμβόλια.

Δωρεάν

Επιπλέον, σημειώνεται ότι το απλό αντιγριπικό εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες και θα γίνεται με μόνο μία δόση, η οποία θα έχει διάρκεια δράσης για έναν ολόκληρο χρόνο. Πάντως, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή, και σπανιότερα θανατηφόρο, νόσο. Ωστόσο, αυτό αφορά μία πολύ μικρή μερίδα του πληθυσμού, καθώς η πλειονότητα των ατόμων που θα μολυνθούν συνήθως αναρρώνει πλήρως ύστερα από λίγες ημέρες και χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα.

Οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού για τις οποίες συστήνεται το αντιγριπικό εμβόλιο είναι αυτές που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές και, συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι ανοσοκατεσταλμένοι καθώς και τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που υποφέρουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα.

Τονίζεται ότι τα εμβόλια της γρίπης και του κορονοϊού θα μπορούν να χορηγηθούν ακόμα και την ίδια ημέρα, σε διαφορετικά όμως σημεία, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Εμβολιασμών. Σε κάθε περίπτωση, με βάση όσα έχει δηλώσει η κυρία Αγαπηδάκη, το αντιγριπικό εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και ιδιαίτερα πριν από την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται σχεδόν δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Με αυτό το σκεπτικό οι εμβολιασμοί των πολιτών θα πρέπει να ολοκληρώνονται τουλάχιστον τέσσερις με έξι εβδομάδες πριν από την έναρξη του ετήσιου κύματος επιδημίας της γρίπης στην Ελλάδα, δηλαδή από τα μέσα μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου.

Διευκρινίζεται ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα