Σε ετοιμότητα για την πνευμονία από μυκόπλασμα

Απειλεί κυρίως ηλικίες από 5 έως 14 ετών. Πολλά περιστατικά έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, ενώ είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί και στην Ελλάδα

Σε συναγερμό παραμένουν οι υγειονομικές Αρχές για το ενδεχόμενο να υπάρξει έξαρση της πνευμονίας από το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα. Στο στόχαστρο του βακτηρίου μπαίνουν κυρίως μικρά παιδιά, γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε ενδεχόμενα συμπτώματα. Στην Ευρώπη τα κρούσματα αυξάνονται κυρίως στις ηλικίες από 5 έως 14 ετών. Επί του παρόντος, σύμφωνα με το ECDC, δεν υπάρχουν αναφορές για άτυπα στελέχη ή ενδείξεις αντοχής στα μακρολιδικά αντιβιοτικά πρώτης γραμμής.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία για εκατοντάδες περιστατικά της πνευμονίας από μυκόπλασμα σε παιδιά τους τελευταίους μήνες. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν από Δανία (436), Σουηδία (145), Ουαλία (49), Σλοβενία (41), Βέλγιο (136), Φινλανδία (129). Οι Ελληνες επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν περιστατικά και στη χώρα μας, αν δεν έχουν ήδη υπάρξει. Αν είναι ήπια, όπως ήταν και τα προηγούμενα χρόνια, πριν από την πανδημία, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

«Κάθε χρόνο βλέπουμε πνευμονίες από μυκόπλασμα» επισημαίνει στο iatropedia.gr ο παιδίατρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κωνσταντίνος Νταλούκας και εξηγεί: «Δεν είναι ασυνήθιστη πνευμονία. Εγώ στο ιατρείο μου δεν έχω δει ακόμη φέτος, αλλά κάποιοι συνάδελφοι θα έχουν δει σίγουρα. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα, γιατί δεν κάνει σοβαρές πνευμονίες, όμως κάποιες θα ξεφύγουν σίγουρα και ορισμένα παιδιά -ελπίζω ελάχιστα- θα καταλήξουν σε νοσοκομείο». Για το πόσο βαρύ μπορεί να είναι ένα περιστατικό ο ίδιος σημειώνει: «Θέλει μια προσοχή, θέλει μια παρακολούθηση. Το παιδί, όταν πάθει πνευμονία, δεν παύει να έχει πάθει μια πνευμονία, δεν είναι απλή ίωση. Οσο απλή και να είναι μια πνευμονία, δεν παύει να μας ανησυχεί και να είμαστε σε εγρήγορση. Κι εμείς και οι γονείς».

Αυτό που προκάλεσε ανησυχία είναι ότι φέτος το μυκόπλασμα της πνευμονίας (Mycoplasma pneumoniae) έκανε έντονη εμφάνιση στην Κίνα, με χιλιάδες μικρούς ασθενείς αλλά και νοσηλευομένους. Ετσι το ζητούμενο που ερευνούν οι ειδικοί μετά την περιπέτεια με τον κορονοϊό είναι εάν θα υπάρξει κλιμάκωση σε επίπεδα επιδημίας ή θα επαναληφθεί η αναζωπύρωση που είχαν άλλα παθογόνα μετά την πανδημία, όπως οι αδενοϊοί το 2021 ή ο στρεπτόκοκκος πέρυσι.

Βέβαια το μυκόπλασμα -τα γνωστά του στελέχη- αντιμετωπίζεται επαρκώς με αντιβιοτικά, αρκεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση. Ομως τα συμπτώματα δεν είναι έντονα και μπορεί να χαθεί πολύτιμος χρόνος. «Δεν είναι πνευμονία που “φωνάζει” και δεν είναι όλες οι πνευμονίες το ίδιο. Κάποιες μπορεί να είναι -οι περισσότερες- πολύ ελαφριές, αλλά υπάρχουν και μέτριες, αλλά και σοβαρές. Οι πνευμονίες από μυκόπλασμα μπορεί να έχουν ήπια συμπτώματα, αλλά να κάνουν επιπλοκές και άρα το παιδί να βρεθεί στο νοσοκομείο, αλλά είναι σπάνιο» σημειώνει ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι γονείς πρέπει να προσέξουν συμπτώματα όπως κακή διάθεση, απώλεια όρεξης σε συνδυασμό με πυρετό. Αλλο ανησυχητικό σύμπτωμα που παραπέμπει σε πιθανή πνευμονία από μυκόπλασμα είναι η δύσπνοια και ο παρατεταμένος βήχας για πάνω από μία εβδομάδα. Κάποια -λίγα- παιδιά πιθανόν να εκδηλώσουν πιο βαριά συμπτώματα και να εμφανίσουν, για παράδειγμα, αναπνευστική δυσχέρεια, οπότε θα χρειαστούν νοσηλεία. Οπωσδήποτε την κατάσταση εκτιμά ο παιδίατρος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα