Covid: Κορύφωση διασποράς στο τέλος του Ιανουαρίου

Οι επιδημιολόγοι υπολογίζουν ότι θα φτάσει ημερησίως έως και τις 7.500 μολύνσεις. Ποια είναι τα δύο βασικά σενάρια, σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη

Οργιάζουν τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας μετά και την εορταστική περίοδο, με τους επιδημιολόγους να προβλέπουν κορύφωση της διασποράς μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, με έως και 7.500 μολύνσεις τη μέρα! Παράλληλα, γίνεται ισχυρή σύσταση προς τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν με τα νέα, επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού, αλλά και με αυτά της γρίπης.

Μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κορύφωση των κρουσμάτων «θα είναι νωρίτερα, γύρω στις 23-24 του Γενάρη, με περίπου 7.500 κρούσματα – 7.100 θα έλεγα εγώ, την ημέρα» συμπληρώνοντας ότι «τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ενημέρωση του κοινού, φορούν μάσκες, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει διασπορά και άλλαξε η συμπεριφορά. Θέλουμε να γλιτώσουμε τη διασπορά. Το να έρθει νωρίτερα σημαίνει ότι δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια ως κύμα. Αυτό μας διευκολύνει και σε ό,τι αφορά τις σοβαρές νοσήσεις και τους θανάτους».

Δύο σενάρια

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, «υπάρχουν δύο σενάρια που “τρέχουν” αυτή τη στιγμή, γιατί τα δεδομένα που λαμβάνουμε από τον ΕΟΔΥ είναι με χρονική καθυστέρηση. Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από τις γιορτές, θα πρέπει να αναμένουμε μια κορύφωση γύρω στις 10 με 15 Ιανουαρίου ή στα τέλη του μήνα, γύρω στις 26. Το δεύτερο το θεωρώ και το πιο πιθανό». Και συμπληρώνει: «Αν συμβεί το δεύτερο σενάριο, τότε είναι λογικό, όπως δείχνει το προγνωστικό μας μοντέλο, να έχουμε διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των κρουσμάτων της Covid-19 μέσα στον Ιανουάριο. Δηλαδή, να φτάσουμε ή και να ξεπεράσουμε τα 18.000 κρούσματα. Σίγουρα, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μεγαλύτερη ροή ασθενών στα νοσοκομεία. Παράλληλα, τα στοιχεία από τη μελέτη των αστικών λυμάτων ταιριάζουν με την πορεία που δείχνει το μοντέλο μας για κορύφωση του κύματος στις 26 Ιανουαρίου» τονίζει.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Θωμαΐδη που προκάλεσαν αίσθηση την περασμένη εβδομάδα για την αύξηση στη χρήση κοκαΐνης και άλλων ουσιών, όπως φάνηκε από την ανάλυση των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι «το βλέπουμε εδώ και χρόνια. Το 2007, πάλι ο καθηγητής Θωμαΐδης είχε ανιχνεύσει κοκαΐνη στα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Αθήνας. (…) Πλέον, είναι ενδιαφέρον ότι μπορούμε να κάνουμε και μια χωρική ανάλυση για το πού βρίσκονται, δηλαδή μπορούμε να βοηθήσουμε και τις Αρχές έτσι», συμπληρώνοντας ότι οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις δειγμάτων κοκαΐνης εντοπίζονται στην ανάλυση των λυμάτων των νότιων προαστίων της Αθήνας: «Στα νότια προάστια υπάρχει μια μεγαλύτερη αύξηση, και ειδικά μέσα στις γιορτές».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα