Κορονοϊός: Προς εμβολιασμούς και σε φαρμακεία

Το σχέδιο Αδωνη να τα εντάξει στην πρώτη γραμμή άμυνας ώστε να προστατευτεί από τη νόσο ο γενικός πληθυσμός και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες

Σε «εμβολιαστικά κέντρα» μετατρέπει τα ιδιωτικά φαρμακεία ο νέος υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, σε μια προσπάθεια να προστατέψει τον γενικό πληθυσμό και τις ευπαθείς ομάδες από τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, η εξαγγελία για τα περίπου 10.500 φαρμακεία που θα επωμιστούν το έργο του εμβολιασμού έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρωί της Τετάρτης και μάλιστα σε λιγότερο από μία εβδομάδα από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του κ. Γεωργιάδη. Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα ο κ. Γεωργιάδης συναντήθηκε με το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Συζητήθηκαν -εκτός από το ενδεχόμενο των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού από τα ιδιωτικά φαρμακεία- διάφορα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τα πιθανά μέτρα αντιμετώπισής τους.

Αναφορικά με τα φαρμακεία, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε ρητά τη θέλησή του να τα εντάξει στην πρώτη γραμμή άμυνας έναντι του κορονοϊού, λέγοντας: «Αυτή είναι η πολιτική μας βούληση. Είναι κάτι που πρέπει να το δούμε στις τεχνικές και ιατρικές του διαδρομές. Φαίνεται ότι είναι εφικτό. Εκείνοι (σ.σ.: οι φαρμακοποιοί) το θέλουν. Και εμείς το θέλουμε. Εάν οι γιατροί μάς πουν ότι μπορεί να γίνει με έναν τρόπο που θα καλύπτει και κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, τότε, ναι, θα το κάνουμε» υπογράμμισε.

Μάλιστα, μας πληροφόρησε ότι η τακτική του εμβολιασμού σε φαρμακεία αλλά και ιατρεία χρησιμοποιείται εδώ και καιρό και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο δεν ανέφερε κάτι σχετικά με τον τρόπο που αυτό μπορεί να συμβεί στη χώρα μας.

Ρουτίνα

Ερωτώμενος για την ανάγκη εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων πληθυσμού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά των υποπαραλλαγών της Ομικρον, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «ο κορονοϊός ήρθε εδώ για να μείνει. Στο άμεσο μέλλον δεν προβλέπεται να ζήσουμε χωρίς την ύπαρξη αυτού του ιού. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό και ο ετήσιος εμβολιασμός ιδιαίτερα των ευάλωτων, όπως κάνουμε με τη γρίπη, θα πρέπει να γίνει μια ρουτίνα. Στο πλαίσιο αυτής της ομαλοποίησης, πολιτική μας βούληση είναι να βρούμε τον τρόπο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, όπως και στο εμβόλιο της γρίπης, γιατρούς προφανώς, Κέντρα Υγείας, αλλά, ει δυνατόν, και τα φαρμακεία. Θέλουμε και το εμβόλιο του κορονοϊού να αντιμετωπίζεται σαν ένα κανονικό εμβόλιο, από αυτά που μαζικά χορηγούνται στον πληθυσμό».

Αξίζει να θυμηθούμε ότι και τον Ιανουάριο του 2021 με την επιχείρηση «Ελευθερία» είχε ζητηθεί η συμμετοχή των φαρμακοποιών στην εμβολιαστική εκστρατεία, ωστόσο τελικά το σχέδιο δεν ευοδώθηκε, καθώς προέκυψαν διάφορα εμπόδια, όπως η συντήρηση των εμβολίων ή ο τρόπος χορήγησης των δόσεων από κάθε φιαλίδιο. Τότε, πάντως, μπορεί να μην έγιναν εμβολιασμοί, αλλά μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων κλείστηκαν εκατομμύρια ραντεβού για εμβολιασμούς, με κάθε ιδιώτη φαρμακοποιό να κερδίζει από 3 ευρώ για καθέναν εμβολιασμό που πραγματοποιούνταν.

Επομένως, αυτό που αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ του υπουργείου και των φαρμακοποιών, προκειμένου να αποφασιστεί η διενέργεια εμβολιασμών στα φαρμακεία, είναι διάφορα τεχνικά ζητήματα, όπως η τροφοδοσία των φαρμακείων με τα εμβόλια, το πρωτόκολλο χορήγησης του εμβολίου και, φυσικά, το θέμα της αμοιβής για κάθε εμβολιασμό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα