Ετοιμο το «πολυχάπι» της Κόκκινης Καρδιάς

Το θαυματουργό «πολυχάπι» που αναζητούν εδώ και χρόνια οι επιστήμονες ίσως να είναι γεγονός. Και το όνομα αυτού: «Χάπι της Κόκκινης Καρδιάς». Το προληπτικό σκεύασμα, που ανάπτυξαν ερευνητές από το Κολέγιο Ιμπέριαλ, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε διεθνή κλινική δοκιμή με άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Αποδείχθηκε ότι περιορίζει κατά 50% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου και -επίσης- πως θωρακίζει τον οργανισμό σε ποσοστό 25%-50% από καρκίνο του παχέος εντέρου, καρδιακή προσβολή, νεφρική ανεπάρκεια και πιθανώς και άλλες μορφές καρκίνου.

Τις ιδιότητες αυτές η «Κόκκινη Καρδιά» τις οφείλει στον συνδυασμό «τεσσάρων χαπιών σε ένα» που περιέχει, δηλαδή ασπιρίνη, σιμβαστατίνη κατά της χοληστερόλης, λισινοπρίλης και υδροχλωροθειαζίδης για την αρτηριακή πίεση. Οι δοκιμές έγιναν επί 12 εβδομάδες σε 378 ανθρώπους από Βρετανία, Βραζιλία, Ινδία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία και από τις ΗΠΑ. Το μοναδικό, σημαντικό μειονέκτημα του χαπιού είναι οι παρενέργειές του. Ενας στους έξι εθελοντές παρουσίασε ελαφρά συμπτώματα στομαχικής ενόχλησης και βήχα, και τελικά ένας στους είκοσι εγκατέλειψε την αγωγή. Ετσι οι ειδικοί συνιστούν το καθημερινό χάπι να λαμβάνεται μόνο από ασθενείς που βρίσκονται ήδη σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Δηλαδή, είτε έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, είτε είναι υπέρβαροι, με υψηλή πίεση ή αυξημένη χοληστερόλη.

Η ιδέα ενός «πολυδύναμου» χαπιού, δηλαδή ενός σκευάσματος που θα προλαμβάνει περισσότερες από μία ασθένειες και θα απλοποιεί το «μπέρδεμα» των πολλών χαπιών, ξεκίνησε το 2003 από τους καθηγητές σερ Νίκολας Γουάρντ και Μάλκολμ Λο του Ινστιτούτου Γούλφσον στο Λονδίνο, που οραματίστηκαν ένα σκεύασμα για προληπτική χρήση από όλους τους μεσήλικες άνω των 55 χρόνων.

Σήμερα, αν και η ιδέα δεν εκπληρώνεται πλήρως, η «Κόκκινη Καρδιά» θεωρείται πολλά υποσχόμενη. Στην κούρσα για την ανάπτυξη του ιδανικού «πολυχαπιού» βρίσκονται επίσης πενταπλό σκεύασμα από το πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Οντάριο και το «πολυχάπι» από ερευνητές του Ινστιτούτου Γούλφσον, που έχει ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές στη Βρετανία.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα