Με αφορμή τη υπό κατασκευή μονάδα λιγνίτη κόστους 1,4 δισ.
Πόλεμος μεταξύ σωματείων της ΔΕΗ, Οικολόγων Πρασίνων και Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) έχει ξεσπάσει με αφορμή την αναγκαιότητα κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Για την κατασκευή της μονάδας, κόστους 1,4 δισ. ευρώ, είχε επιλεγεί προ διετίας κοινοπραξία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη Hitachi (μέσω του εργοστασίου που διαθέτει στη Γερμανία), ενώ τμήμα των κεφαλαίων θα προέλθουν από τη γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW.
Ομως στις 29 Μαρτίου λήγει η διετής προθεσμία που είχε η ΔΕΗ ώστε να εκδοθεί η άδεια κατασκευής της μονάδας, ενώ πυκνώνουν οι φωνές που θεωρούν ότι το έργο δεν πρέπει να προχωρήσει. Τελευταίοι μπήκαν στη συζήτηση οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι υποστηρίζουν: «Η συνολική θεώρηση της επένδυσης θα πρέπει να επανεξεταστεί με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και την επανάσταση στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας».
Ομως, με μια εξαιρετικά επιθετική επιστολή προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, η διοίκηση του Σωματείου «Σπάρτακος», που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζομένους της ΔΕΗ στις μονάδες παραγωγής της βόρειας Ελλάδας, υποστηρίζει ότι η μονάδα πρέπει να κατασκευαστεί. Αναφέρει: «Πρόκειται για ένα έργο που στο στάδιο της κατασκευής θα προσφέρει δουλειά σε 3.000 ανέργους για πέντε χρόνια, ενώ στο στάδιο λειτουργίας θα δώσει 800 μόνιμες θέσεις εργασίας».
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε: «Καλούμε τη νέα κυβέρνηση και το ΥΠΑΠΕΝ να επανεξετάσει την οικονομική βιωσιμότητα της νέας μονάδας, αλλά και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών. Η Πτολεμαΐδα V μπορεί να υποκατασταθεί από πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και τον συνδυασμό ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας».


