Σε κάθειρξη 18 ετών καταδικάστηκε από τη βρετανική δικαιοσύνη ο 45χρονος Βίνσεντ Τσαν, πρώην υπάλληλος βρεφονηπιακού σταθμού στο Λονδίνο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για σωρεία σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος ανηλίκων.
Η υπόθεση, την οποία η Σκότλαντ Γιαρντ χαρακτήρισε ως μία από τις πιο σύνθετες έρευνες παιδικής κακοποίησης στα χρονικά, αποκάλυψε τη δράση ενός ανθρώπου που εκμεταλλεύτηκε τη θέση του για να στοχοποιήσει ανυπεράσπιστα παιδιά.
Το χρονικό των επιθέσεων και η σύλληψη
Ο Τσαν, εργαζόμενος στον σταθμό Bright Horizons στο βόρειο Λονδίνο, δρούσε συστηματικά μεταξύ 2022 και 2024. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο:
Επιτέθηκε σε τέσσερα κοριτσάκια, ηλικίας 2 έως 4 ετών, την ώρα που κοιμούνταν.
Βιντεοσκοπούσε τις αποτρόπαιες πράξεις του, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν περισσότερες από 26.000 φωτογραφίες παιδοπορνογραφικού υλικού.
Η σύλληψή του έγινε τον Ιούνιο του 2024, όταν συνάδελφός του τον αντιλήφθηκε να βιντεοσκοπεί παιδιά σε ευαίσθητες στιγμές, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το υλικό σε μοντάζ.
«Μοχθηρή και διεστραμμένη συμπεριφορά»
Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας στο κακουργιοδικείο του Γουντ Γκριν, ο δικαστής Τζον Ντοντ ήταν καταπέλτης:
«Η συμπεριφορά σας ήταν απολύτως μοχθηρή, διεστραμμένη και διεφθαρμένη. Γίνατε ένα σεξουαλικό αρπακτικό που έχασε κάθε έννοια ηθικής», τόνισε, επισημαίνοντας ότι ο δράστης παραβίασε έναν χώρο που όφειλε να είναι απόλυτα ασφαλής.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η εγκληματική δράση του 45χρονου εκτεινόταν σε βάθος χρόνου. Μεταξύ 2007 και 2017, ενώ εργαζόταν σε δημοτικό σχολείο, είχε εγκαταστήσει κρυφές κάμερες για να βιντεοσκοπεί μαθήτριες, ενώ διαπιστώθηκαν δεκάδες ακόμα αδικήματα κατά γυναικών και εφήβων.
Οργή από τις οικογένειες και ευθύνες στην εταιρεία
Στην αίθουσα του δικαστηρίου επικράτησε συγκίνηση, με τους γονείς των θυμάτων να περιγράφουν τον «χειρότερο εφιάλτη» που βίωσαν. Ο εισαγγελέας Φίλιπ Στοτ υπογράμμισε πως ο Τσαν αντιμετώπιζε νήπια μόλις δύο ετών «σαν να ήταν ενήλικες».
Παρά την καταδίκη, οι οικογένειες στρέφουν τώρα τα βέλη τους και κατά της εταιρείας Bright Horizons, η οποία έχει κλείσει τον συγκεκριμένο σταθμό. Το δικηγορικό γραφείο Leigh Day, που εκπροσωπεί 50 οικογένειες, έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση αγνόησε επανειλημμένες προειδοποιήσεις και ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί για τη συμπεριφορά του Τσαν πολύ πριν από τη σύλληψή του.


