Πολυκατοικίες: Φρένο στους καβγάδες για τη θέρμανση!

Τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για εγκατάσταση συστημάτων αυτονομίας από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων χωρίς την έγκριση των άλλων

Τη δυνατότητα να εγκαθιστούν συστήματα αυτόνομης θέρμανσης στα διαμερίσματά τους χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας θα έχουν πλέον οι ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή στον νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 – ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016).

Βάσει της συζήτησης που προηγήθηκε της ψήφισης του νόμου στη Βουλή, η διάταξη κατατέθηκε με στόχο να μπει τέλος στους καβγάδες μεταξύ ιδιοκτητών για το μείζον θέμα της θέρμανσης. Στην πράξη, όμως, εκφράζονται φόβοι ότι θα δημιουργήσει νέες διενέξεις και προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα δημιουργούνταν συνθήκες «ζούγκλας» στις πολυκατοικίες με τη μονομερή και την αυθαίρετη αποχώρηση από τα υπάρχοντα συστήματα κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών. Επιπλέον, η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η επίμαχη διάταξη αφορά μόνο την εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης της ενεργειακής κατανάλωσης των διαμερισμάτων.

Η επίμαχη διάταξη (άρθρο 39 του Ν. 4447/2016) αναφέρει τα εξής: «Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται». Η διάταξη αυτή ισχύει από τις 23 Δεκεμβρίου 2016.

Η ΠΟΜΙΔΑ

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει, πάντως, ότι «η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη δυνατότητα απόσπασης συγκεκριμένης ιδιοκτησίας από θέρμανση με υγρά καύσιμα στο φυσικό αέριο ή αντικατάσταση του κοινόχρηστου καυστήρα της οικοδομής με καυστήρα φυσικού αερίου ορίζονται από το Προεδρικό Διάταγμα 420 της 19/20.10.87 “Για εγκατάσταση δικτύων αερίων καυσίμων σε νέες οικοδομές” (ΦΕΚ Α’ 187), στο άρθρο 2, όπως έχει τροποποιηθεί ως σήμερα». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το άρθρο 39 του πρόσφατου νόμου περί χωρικού σχεδιασμού «τροποποιεί το άρθρο 11 του νόμου 4342/2015 που αναφέρεται στους μετρητές ενεργειακής κατανάλωσης» και «δεν μπορεί ποτέ να αφορά το δικαίωμα της αυθαίρετης εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο ή άλλο μέσο θέρμανσης, με αγνόηση των κανονισμών των πολυκατοικιών όλης της χώρας».

Η ομοσπονδία εκτιμά ότι, αν ο νομοθέτης ήθελε πράγματι να επιτρέψει τη μονομερή αποχώρηση από τα υπάρχοντα συστήματα κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών, θα προέκυπταν δεκάδες χιλιάδες προσφυγές στα Πρωτοδικεία της χώρας, ενώ θα έπρεπε να τροποποιηθούν ρητά οι διατάξεις του Π.Δ. 420/1987, που ρυθμίζουν το θέμα αυτό ή, έστω, οι διατάξεις περί οριζοντίου ιδιοκτησίας του ν. 3741/1929.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα