«Η κυβέρνηση θα δραπετεύσει με εκλογές εντός του 2011»

Τη βεβαιότητά του ότι εντός του 2011 η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να δραπετεύσει από το ναυάγιο στην οικονομική της πολιτική εκφράζει ο κ. Γιάννης Βρούτσης, αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κυκλάδων.

Παράλληλα, τονίζει ότι η πρόταση της Ν.Δ. για την επανεκκίνηση της οικονομίας έχει αρχίσει να βρίσκει μεγάλη απήχηση στην κοινωνία επειδή είναι «ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και κοστολογημένη».

ΕΡ.: Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τις προτάσεις της για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι σε κάποιες μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Είστε έτοιμοι γι’ αυτήν;

ΑΠ.: Η Ν.Δ., ακόμη και σήμερα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, επιλέγει να ακολουθεί τον δρόμο της ευθύνης. Εχει πλήρη αίσθηση της σοβαρότητα της κατάστασης. Με τις προτάσεις που παρουσίασε στο Ζάππειο ΙΙ, ο Αντώνης Σαμαράς δίνει προοπτική και ελπίδα στους Ελληνες και παράλληλα ανοίγει τον δρόμο στην κυβέρνηση για αξιοποίησή τους. Τι εμποδίζει άραγε τον κ. Παπανδρέου να υιοθετήσει κάποιες από αυτές; Προτάσεις, όπως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, οι αποκρατικοποιήσεις, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, η μείωση των δαπανών, η μείωση του ελλείμματος, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής; Ισως, όμως, η άρνησή του αυτή να οφείλεται σε φοβικά σύνδρομα που εδράζονται στην αδυναμία του να συγκρουστεί με το βαθύ ΠΑΣΟΚ των συντεχνιών. Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι η Ν.Δ. κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι χρειάζεται για την εθνική σωτηρία της πατρίδας.

ΕΡ.: Βασικό συστατικό των προτάσεων της Ν.Δ. είναι η επανεκκίνηση στην οικονομία μέσω της επανεκκίνησης της οικοδομής. Η άρση του «πόθεν έσχες» επαρκεί γι’ αυτό, με δεδομένο ότι η οικονομική ανασφάλεια για το μέλλον βρίσκεται στο ζενίθ;

ΑΠ.: Είναι γνωστό ότι η οικοδομή, που παραδοσιακά αποτελεί βασική οικονομική δραστηριότητα της οικονομίας μας, έχει «παγώσει». Σήμερα, η πτώση που παρουσιάζει είναι κάθετη, με αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους που συνδέονται με αυτήν, και κυρίως με την τραγική αύξηση της ανεργίας. Το «πόθεν έσχες» για κατοικία δεν τιμωρεί αυτούς που έβγαλαν χρήματα με αθέμιτους τρόπους. Τιμωρεί την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Γι’ αυτό και η ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου με συγκεκριμένα μέτρα, όπως η επιδότηση επιτοκίου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες της πρώτης κατοικίας, το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών και η κατάργηση του «πόθεν έσχες» οποιασδήποτε κατοικίας για τρία χρόνια, είναι ένα από τα επτά βήματα που πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν για την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Είναι βήμα, που θα αυξήσει τα έσοδα και θα τονώσει την αγορά.

ΕΡ.: Η άρση του «πόθεν έσχες» και η αμνήστευση όλων των κεφαλαίων που προτείνει η Ν.Δ. ουσιαστικά επιβραβεύει όσους συγκέντρωσαν κεφάλαια από φοροδιαφυγή. Είναι αυτό κοινωνικά και οικονομικά δίκαιο;

ΑΠ.: Σίγουρα, δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, όμως, στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι οικονομικά αναγκαίο. Ουσιαστικά, πρόκειται για μέτρο που αντιμετωπίζει με ρεαλισμό την υπάρχουσα κατάσταση. Δεν αποτελεί επιβράβευση της φοροδιαφυγής, όταν σήμερα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αδυνατεί να την αντιμετωπίσει. Ούτε μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δίνουμε περιθώριο μόνο έναν χρόνο για να επιστρέψουν τα πάσης φύσεως περιουσιακά κεφάλαια (ρευστά και ακίνητα) που έφυγαν στο εξωτερικό. Η πρότασή μας αυτή σηματοδοτεί ένα καινούργιο ξεκίνημα για όλους. Εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο οι βουλευτές και οι υπουργοί, καθόσον η θέση μας είναι να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή και να εξεταστεί το «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 έως σήμερα. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να είμαστε αμείλικτοι και σε όσους δεν συμμορφωθούν και απέναντι στη φοροδιαφυγή.

ΕΡ.: Προτείνετε την άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών. Η τρόικα, με δεδομένη την υστέρηση των εσόδων, θεωρεί ότι αυτό θα είναι δημοσιονομικά καταστροφικό.

ΑΠ.: Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση εδώ και 20 μήνες έχει πλέον αποδειχθεί ότι δεν μας οδηγεί στην πολυπόθητη έξοδο από την οικονομική κρίση. Αντίθετα, η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, η ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας έχουν οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, χωρίς προοπτική. Ολοι οι κρίσιμοι οικονομικοί δείκτες έχουν εκτροχιαστεί. Ο ελληνικός λαός για έναν ολόκληρο χρόνο κάνει θυσίες που δυστυχώς δε φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Η πρόταση της Ν.Δ. για μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 25% των εργοδοτικών εισφορών στέλνει μήνυμα στήριξης της επιχειρηματικότητας, προσέλκυσης επενδύσεων και αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Επιτέλους, ας γίνει κατανοητό ότι η άσκηση φορολογικής πολιτικής αποτελεί αναπτυξιακό και όχι εισπρακτικό εργαλείο.

ΕΡ.: Εφόσον η Ν.Δ. θεωρεί ότι έχει την καλύτερη συνταγή για την έξοδο από την κρίση, γιατί δεν ζητά εκλογές προκειμένου να τη θέσει ενώπιον του εκλογικού σώματος;

ΑΠ.: Η οικονομική πρόταση που κατέθεσε η Ν.Δ. είναι ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και κοστολογημένη. Αποτελεί πρόταση επανεκκίνησης για την οικονομία, που ήδη έχει βρει θετική ανταπόκριση σε ολόκληρη την κοινωνία. Αποτελεί λοιπόν ευκαιρία για την κυβέρνηση, όπου συμφωνεί, να αξιοποιήσει δικές μας προτάσεις. Χρέος μας είναι, ως αξιωματική αντιπολίτευση, να λέμε «Ναι» στο σωστό και «Οχι» στο λάθος. Αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Ωστόσο όμως, εκτιμώ ότι η κυβέρνηση κάτω από το βάρος των αστοχιών της θα αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα στο 2011.

ΕΡ.: Στην περίπτωση που η κυβέρνηση ζητήσει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου από διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα το καταψηφίσετε;

ΑΠ.: Ποτέ στο παρελθόν αντιπολίτευση δεν λειτούργησε τόσο υπεύθυνα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον όσο η Ν.Δ. σήμερα. Αλλωστε, η παρουσίαση του Προγράμματός μας στο Ζάππειο ΙΙ αυτό αποδεικνύει. Το να ζητείται πολιτική υπευθυνότητα είναι κατανοητό και ήδη γίνεται. Το να ζητείται εθνική συνεννόηση είναι απόλυτα δικαιολογημένο, αλλά επίσης γίνεται από τη Ν.Δ. Το να ζητείται, όμως, συναίνεση σε μια λανθασμένη και αδιέξοδη πολιτική είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνει, πρώτα και πάνω απ’ όλα για το συμφέρον της πατρίδας μας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα πρέπει καταρχήν να αναζητήσει τη συναίνεση στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

ΕΡ.: Η κυβέρνηση πιθανόν να επιχειρήσει να σας χρεώσει πρόωρες εκλογές στην περίπτωση καταψήφισής του.

ΑΠ.: Είναι παράλογο να απαιτείται η πολιτική στήριξη ενός προγράμματος που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει. Ειδικά, εάν περιλαμβάνει και νέα επαχθή μέτρα που ενισχύουν την ύφεση και οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο. Εάν όμως η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε εκλογές, δεν θα έχει μόνο την αποκλειστική ευθύνη, αλλά θα έχει ομολογήσει και την αποτυχία της. Γεγονός, που ο λαός σίγουρα θα της χρεώσει.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα