Ο λοχαγός Σίλβα και το μαντολίνο

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, πριν από το ματς με τον ΠΑΟΚ, προϊδέασε για αυτό που έμοιαζε καιρό τώρα δεδομένο. Για το αντίο. Προχτές ήταν η στιγμή της αποθέωσης και του «ευχαριστώ» στον Βραζιλιάνο άσο. Το διαφαινόμενο αντίο του στον Παναθηναϊκό συνδυάστηκε με κάτι σπάνιο για τον ίδιο. Με την επίτευξη ενός ενδεχομένως καθοριστικού τέρματος στην υπόθεση «πρωτιά στα πλέι οφ». Θεωρείται παραπάνω από βέβαιο πως ο «αόρατος τοίχος», όπως τον αποκαλούν ακόμη στην Αγγλία, δεν θα συνεχίσει στο «τριφύλλι». Μέσω της προσωπικής του σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, προανήγγειλε, έστω και διακριτικά, το γεγονός: «Ευχαριστώ όλους τους φίλους του Παναθηναϊκού για το υπέροχο πάρτι που έκαναν για εμένα. Με έκαναν να αισθανθώ σαν βασιλιάς». Τα προσωπικά του αντικείμενα βρίσκονται πάντως, ήδη, στο πατρικό του στη Λαγκόα ντα Πράτα…

Στις 7 Οκτωβρίου ο μέχρι πρότινος αρχηγός της Σελεσάο αλλά και του Παναθηναϊκού θα κλείσει τα 35 του χρόνια. Πιθανότατα, θα σβήσει τα κεράκια όντας μέλος της αγαπημένης του Ατλέτικο Μινέιρο, μέσω της οποίας αναδείχτηκε. Οι σταθμοί της ζωής του δεν ήταν πολλοί. Τα χρόνια στο Μπέλο Οριζόντε ήταν δύσκολα. Πρωτόπαιξε μπάλα στην Αμέρικα Μινέιρο κι έπειτα προήχθη στην Ατλέτικο Μινέιρο. Κάποτε ο κόπος του θα δικαιωνόταν. Ο Αρσέν Βενγκέρ τον εντάσσει στην Αρσεναλ το 2002 και ο Ζιλμπέρτο οχυρώνει το κέντρο των «κανιονιέρηδων» για έξι χρόνια. Ποτέ του δεν μπόρεσε να αγαπήσει όμως την μουντάδα του Λονδίνου και την αγγλική γλώσσα επίσης! Μέχρι που ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στον δρόμο του, για να του προσφέρει πολλά λεφτά και νέες προκλήσεις. Τα γκολ του με τα πράσινα, αλλά και γενικά στο πέρασμα των ετών, μετρημένα κουκιά. Ποτέ δεν είχε καλή σχέση με τα δίχτυα, αλλά ούτε και με τα ελληνικά, πέραν μερικών φράσεων. Ομως, αποχαιρετά την Ελλάδα με 120 ματς (συν το αυριανό) και έξι γκολ, αν δεν σκοράρει στους τίτλους τέλους με την ΑΕΚ.

Φιλανθρωπία

Ανοίγματα με άσκοπες σπατάλες δεν συνηθίζει να κάνει. Αλλωστε, έχει να θρέψει ολόκληρη οικογένεια. Και πέραν τούτου δεν ξεχνά να ενισχύει τους άπορους της πατρίδας του, αλλά και της Αγγλίας. Μάλιστα, διατελεί πρόεδρος του ιδρύματος The Street League και οργανώνει παιχνίδια για απόρους και αστέγους. Επένδυσε πάντως και στην υιοθέτηση ενός γιγάντιου μυρμηγκοφάγου που δεσπόζει στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου. Εχει να λέει γι’ αυτόν πως είναι ο «ελαφρώς πιο τριχωτός αδερφός μου».

Οι κόρες του Ιζαμπέλα και Τζιοβάνα και η δεύτερη σύζυγος Ζανάινα είναι γι’ αυτόν η καλύτερη παρέα. Οχι πως ξεχνάει την πρώτη του αγάπη και τον γιο τους στη Βραζιλία, αλλά ούτε και τους γονείς του, που τον έχουν χαϊδεμένο. Με τις αδερφές του Τζέιν, Τζουσκέλια και Τζοέλμα παραμένει υπερπροστατευτικός! Ετσι έμαθε από μικρός, καθώς αναγκάστηκε να δουλεύει σε εργοστάσιο με κατασκευές κι έπειτα σε εργοστάσιο ζάχαρης (παίρνοντας 50 δολάρια τον μήνα), εξαιτίας του προβλήματος υγείας της μητέρας του Μέρι Ελίζαμπεθ. Ο πατέρας του Νιζιέρ διένυε καθημερινά περισσότερα από 100 χιλιόμετρα, για να κάνει αιμοκάθαρση η σύζυγός του κι έτσι κολόνα του σπιτιού ήταν ο πρωτότοκος Ζιλμπέρτο! Κι ας χρειάστηκε να κόψει προσωρινά για περίπου τρία χρόνια, στην εφηβεία του, την μπάλα.

Ηθελε μπουζούκι

Σε στιγμές ευτυχίας, αλλά και έντασης, κι εφόσον δεν επισκεφτεί το μαγαζί του καλού του φίλου Κλέιτον, παίρνει την κιθάρα ή το μαντολίνο του, ως άλλος «λοχαγός Κορέλι», και ρίχνει τις πενιές του. Πολύ θα ήθελε να μάθει και μπουζούκι, αλλά δεν πρόλαβε. Το προσπάθησε όμως, όπως επιχείρησε να παίξει και τον ύμνο του Παναθηναϊκού στην κιθάρα! Η απόλυτη ηρεμία για τον ίδιο έρχεται τα βράδια λίγο πριν κοιμηθεί, διαβάζοντας ένα βαθύτερου κοινωνικού περιεχομένου βιβλίο, όπως το «Who moved my cheese», που μεταφράζεται σε «Ποιος μετακίνησε το τυρί μου». Και μιας και η αναφορά σε εδέσματα, τον Σίλβα συγκινεί ιδιαιτέρως το ψάρι, το κοτόπουλο σε φούρνο με ξύλα και τα μαύρα φασόλια, σύμφωνα με μαρτυρίες από Αγγλία μεριά. Κάποτε, στην Αγγλία, για μικρό χρονικό διάστημα συνοδός του ήταν το διάσημο μοντέλο και συμπατριώτισσά του Σάσι Πάντεζ. Αλλο που δεν ήθελαν τα ταμπλόιντς…

Και επειδή τα όνειρα δεν σταματούν, θέλει μία μέρα να ζει στη φάρμα και να παίζει ξανά ξυπόλητος μπάλα, όπως έκανε πιτσιρικάς: «Θα ήθελα να είμαι συνέχεια πάνω σε ένα άλογο και να έχω την οικογένειά μου δίπλα μου».


Από την έντονη αμφισβήτηση στην αποθέωση του ΟΑΚΑ

Στις 16 Ιουνίου συμπληρώνονται ακριβώς τρία χρόνια από την στιγμή που το «Ελ. Βενιζέλος» ξεσηκώθηκε για τη μεγαλοπρεπή υποδοχή του Ζιλμπέρτο Σίλβα από 2.000 φίλους του Παναθηναϊκού. Η σχέση του με τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού ήταν, αν μη τι άλλο, ειλικρινής και διακριτική πάντοτε. Οπως είναι λογικό, την πρώτη του σεζόν, άκουσε διάφορα, καθώς οι πάντα απαιτητικοί οπαδοί περίμεναν περισσότερα. Και τα είδαν την επόμενη περίοδο, με την κατάκτηση του νταμπλ και τον Σίλβα να ανεβάζει στροφές, εν όψει του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής! Φέτος, όλα κυμάνθηκαν για τον ίδιο βάσει της απόδοσης του συνόλου. Οποτε η ομάδα λειτουργούσε αρμονικά, ο Βραζιλιάνος ξεχώριζε. Οποτε ερχόταν η κατηφόρα, τους έπαιρνε όλους μαζί. Ποτέ του ωστόσο δεν προκάλεσε, ούτε με δηλώσεις ούτε με την απόδοσή του ούτε με τη συμπεριφορά του. Κύριος κι επαγγελματίας σε όλα του, έχουν να λένε γι’ αυτόν φίλοι και αντίπαλοι. Ο Αντώνης Αντωνιάδης, μάλιστα, του έβγαλε το καπέλο μένοντας έκπληκτος με την κίνηση υπόκλισης του Βραζιλιάνου, ως ένδειξη σεβασμού, όποτε τον συναντούσε…

Θοδωρής Λινάρδος – Χάρης Δάντσης

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα