Φεύγει το… τρένο για Αυστραλία

Χιλιάδες Ελληνες, κάθε ηλικίας αλλά και κοινωνικών καταβολών, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία τους τελευταίους μήνες. Ηδη πολλοί Ελληνοαυστραλοί, που από τη δεκαετία του ’80 είχαν επιστρέψει στη χώρα μας, γυρίζουν και πάλι στην Αυστραλία. Οι υπόλοιποι, αυτοί δηλαδή που δεν έχουν «ρίζες» στην Αυστραλία, παρά το ενδιαφέρον τους δυσκολεύονται να μεταναστεύσουν. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στην Αυστραλία το ποσοστό ανεργίας είναι χαμηλό, η χώρα έχει ανάγκη από ειδικευμένους μετανάστες και στους ερχόμενους δώδεκα μήνες θα δεχτεί 185.000 νέους.

Η ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, μάλιστα, διαπιστώνοντας τα νέα δεδομένα, έχει κινήσει τις διαδικασίες ώστε να διαπραγματευτεί με το υπουργείο Μετανάστευσης ευνοϊκότερους όρους για τη μετανάστευση Ελλήνων υπηκόων.

Συγκεκριμένα, συνάντηση για το θέμα της μετανάστευσης από την Ελλάδα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Μετανάστευσης Κρις Μπόουεν πρόκειται να έχει αντιπροσωπία του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας στις 15 Ιουνίου, στο γραφείο του υπουργού, στη βουλή, στην Καμπέρα. Η αντιπροσωπία του διοικητικού συμβουλίου της Κοινότητας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Βασίλειο Παπαστεργιάδη, πρόκειται να ενημερώσει τον κ. Μπόουεν για τον αυξημένο αριθμό Ελλήνων που, λόγω της οικονομικής κρίσης, θέλουν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτήσεών τους.

Μεταξύ άλλων, η ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης πρόκειται να εισηγηθεί στην αυστραλιανή κυβέρνηση:

-Τη διοργάνωση Εκθέσεων Ειδικευμένων Επαγγελματιών (Skills Expos) στην Αθήνα μέσα στους ερχόμενους μήνες, ανάλογων με εκείνες που διοργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία. Στο πλαίσιο των εκθέσεων αυτών οι υποψήφιοι Ελληνες μετανάστες θα μπορούν να συζητήσουν προσωπικά με εργοδότες και εκπροσώπους του υπουργείου Μετανάστευσης για θέματα σχετικά με την έκδοση βίζας και την απασχόληση στην Αυστραλία.

-Την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας που θα επιτρέπει σε Ελληνες πολίτες που ταξιδεύουν στην Αυστραλία να μπορούν να εργάζονται κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Να εξετάζονται οι αιτήσεις των Ελλήνων υποψήφιων μεταναστών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και όχι στο Βερολίνο και το Λονδίνο, όπως γίνεται τώρα, με την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού, για τη γρήγορη διεκπεραίωσή τους.

Σημειώνεται ότι στην αντιπροσωπία της Κοινότητας θα συμμετέχουν και ελληνικής καταγωγής ειδήμονες σε θέματα μετανάστευσης, καθώς και εκπρόσωπος του Ελληνοαυστραλιανού Εθνικού Συμβουλίου.

Η νυχτερινή ζωή της Αθήνας (λόγω κρίσης) μετακομίζει στη Μελβούρνη

Τα μουσικά σχήματα στην Ελλάδα φέτος ήταν μετρημένα στα δάχτυλα και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών κατέβηκε νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ακόμη και πριν από το Πάσχα. Η νυχτερινή ζωή της πρωτεύουσας «πλήττεται» από την κρίση και οι επιχειρηματίες ρίχνουν συνεχώς τα νυχτοκάματα. Αποτέλεσμα; Ολο και περισσότεροι καλλιτέχνες να ετοιμάζουν βαλίτσες για μέρη μακρινά, εκεί όπου ο απόδημος ελληνισμός «διψάει» για ελληνικές μελωδίες.

Η προσέλευση Ελλήνων τραγουδιστών στη ήπειρο των καγκουρό (και ειδικά στη Μελβούρνη) έχει φέτος ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ερμηνευτές του ρεμπέτικου, έντεχνου, λαϊκού και ποπ τραγουδιού έριξαν τις τιμές και τις απαιτήσεις τους προκειμένου να εμφανιστούν σε κάποιο ομογενειακό κέντρο της Αυστραλίας ή σε κάποιον συναυλιακό χώρο.

Αλλά και στην άλλη άκρη της γης η κατάσταση δεν είναι η ίδια πλέον. Πάνε οι εποχές που τα «πρώτα» ονόματα συγκέντρωναν δεκάδες χιλιάδες ομογενείς στις εμφανίσεις τους.

Τώρα, όταν μαζευτούν πάνω από 2.000-3.000 σε μια συναυλία, θεωρείται «σούπερ-επιτυχία» ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εμφανίζονται σε κέντρα ακόμη και μπροστά σε μόλις μερικές δεκάδες θαμώνων.

Κάποιοι, όπως ο Περικλής Στεργιανούδης του «Fame Story», έριξαν «μόνιμη» άγκυρα στην Αυστραλία.

Αλλοι, όπως ο Θάνος Πετρέλη και ο Αγγελος Διονυσίου, επισκέπτονται την Αυστραλία συχνά πυκνά και προσφάτως ολοκλήρωσαν τις εμφανίσεις τους στη μακρινή ήπειρο, όπως και ο Αλέκος Ζαζόπουλος, που πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση.

Την τελευταία στιγμή ακύρωσαν την περιοδεία τους ο Νίκος Κουρκούλης και η σύζυγός του Κέλλυ Κελεκίδου, αν και είχαν προπωληθεί πολλά εισιτήρια. Αποτέλεσμα, να επιστρέφονται πίσω τα χρήματα στους ομογενείς αλλά και η εταιρία Mouzika Entertaiment που θα τους έφερνε (τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου) να απειλεί τώρα με νομικά μέτρα.

Μεταξύ εκείνων που πρόκειται να επισκεφτούν στο αμέσως προσεχές διάστημα την Αυστραλία συγκαταλέγονται ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Γιάννης Πλούταρχος, η Χάρις Αλεξίου και ο ρεμπέτης Αγάθωνας.

Σωτήρης Χατζημανώλης

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα