Και σαν πρώτα ανδρειωμένη

Η γενιά του facebook, του twitter και του Διαδικτύου έβγαλε στο δρόμους της Αθήνας τουλάχιστον 30.000 άτομα κάθε ηλικίας, σε μια πρωτοφανή ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην κυβέρνηση, την τρόικα, το πολιτικό σύστημα και τους υποστηρικτές του Μνημονίου. Μέσα σε μόλις δύο εικοσιτετράωρα (!), χωρίς καθοδήγηση, προετοιμασία και κομματική ή συνδικαλιστική «βοήθεια» (ευτυχώς!), οι «αγανακτισμένοι Ελληνες» κατάφεραν να στείλουν παντού το μήνυμα για μια κινητοποίηση παρόμοια με εκείνη των Ισπανών «Indignados». Και χθες, από νωρίς το απόγευμα, κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, στάθηκαν απέναντι από το κτίριο της Βουλής και έστησαν ένα μεγάλο αντιμνημονιακό «πάρτι», φωνάζοντας όλοι μαζί: «Είμαστε ακόμη ζωντανοί».

Οι πρώτοι διαδηλωτές έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος λίγη ώρα πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού των «αγανακτισμένων», στις 6 το απόγευμα. Η αμηχανία των πρώτων λεπτών έδωσε γρήγορα τη θέση της στην οργή για την κυβέρνηση και τους 300 της Βουλής, αλλά και στην έκπληξη και τον ενθουσιασμό για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Σε μισή ώρα οι συγκεντρωμένοι πλησίασαν τους 2.000. Στις 19.00 στους δρόμους μπροστά και γύρω από τον Αγνωστο Στρατιώτη δεν έπεφτε καρφίτσα!

«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα», «Κλέφτες», «Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από εδώ» ακούστηκαν τα πρώτα συνθήματα. Υστερα σηκώθηκαν δύο μεγάλα πανό. «Είμαστε ξύπνοι; Τι ώρα είναι; Ωρα να φύγετε» έγραφε το μεγαλύτερο, με χρώματα που θύμιζαν την «εξέγερση» των Ισπανών. Κάτω από το δεύτερο πανό, ένα άλλο πορτοκαλί με ένα ελικόπτερο και την προτροπή «Ουστ», μια κοπέλα κρατούσε ένα πλακάτ «εμπνευσμένο» από την περιπέτεια του πρώην Mr ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. «Η καμαριέρα αντιστάθηκε. Εμείς;». Δίπλα της, ένα ζευγάρι φορούσε μπλουζάκια με την επιγραφή «Error. Democracy Not Found».

Στην «πρώτη γραμμή» βρέθηκαν συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές, νέοι που έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος με τα ποδήλατά τους, αλλά και καλοβαλμένοι σαραντάρηδες και άνω με κοστούμια και γραβάτες που πήγαν στη συγκέντρωση απευθείας από το γραφείο τους. Στα παρτέρια και τα πεζούλια δίπλα στα σιντριβάνια της πλατείας «κατασκήνωσαν» από νωρίς παρέες νέων. Μπροστά στα πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής έκαναν βόλτες οικογενειάρχες με μωρά στην αγκαλιά ή στα καρότσια, ηλικιωμένοι, περαστικοί που βρέθηκαν τυχαία στο κέντρο της πόλης και ένωσαν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους.

Κάποιοι έστρωσαν ακόμα και σλίπινγκ μπαγκ στους δρόμους, αποφασισμένοι «να μείνουμε εδώ μέχρι να φύγει η κυβέρνηση». Οσο περνούσε η ώρα, η συγκέντρωση αποκτούσε μεγαλύτερο παλμό. «Ελάτε να τους χαιρετήσουμε» ακουγόταν από τις ντουντούκες και 30.000 άνθρωποι γύριζαν προς τη Βουλή και «χάριζαν» στους «ενοίκους» της το… παράσημο της ανοικτής παλάμης. Οι ηλικιωμένοι σήκωναν ελληνικές σημαίες, τα παιδιά που είχαν παραταχθεί απέναντι στους άνδρες των ΜΑΤ έδιναν τον ρυθμό χτυπώντας ντέφια και κατσαρόλες. Ορισμένοι έριξαν την ιδέα «να έρθουμε και αύριο την ίδια ώρα. Και κάθε μέρα, για όσο χρειαστεί».

Αλλοι έμοιαζαν να προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι συνέβη. «Από το μηδέν, ρε φίλε. Μόνοι μας, στόμα με στόμα. Μας είχαν για τελειωμένους, αλλά σήμερα κατάλαβαν με ποιους έχουν να κάνουν» ακούστηκε σε μια παρέα δεκαοχτάρηδων. Και σε διπλανό πηγαδάκι, δινόταν το σύνθημα για τη συνέχεια. «Την επόμενη φορά να είμαστε 100.000. Ηταν να μην ξυπνήσουμε, τώρα δεν πρόκειται να τους αφήσουμε σε ησυχία!»

Ελενη Ευαγγελοδήμου – Γεράσιμος Κόντος –

Φωτο: Χρήστος Ζήνας



Πλημμύρισαν οι πλατείες σε 33 πόλεις



Πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα ήταν οι κινητοποιήσεις που πυροδοτήθηκαν μέσω του Διαδικτύου και πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» πολίτες πλημμύρισαν τις πλατείες 33 ελληνικών πόλεων, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα με αποδέκτες σε όλη την υφήλιο.

-Θεσσαλονίκη

Εντυπωσιακή ήταν η συγκέντρωση των πολιτών μπροστά στον Λευκό Πύργο στη συμπρωτεύουσα. Ο κόσμος άρχισε να καταφθάνει εκεί κατά τις έξι το απόγευμα και σταδιακά συγκεντρώθηκαν πάνω από 7.000 άτομα, που εξέφρασαν την αποστροφή τους προς τα κόμματα και τις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κρίση. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην Καβάλα και την Κατερίνη.

-Πάτρα

Η πολυήμερη προετοιμασία των Πατρινών μέσω του Διαδικτύου είχε ως αποτέλεσμα το πλήθος που συγκεντρώθηκε να ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου 3.500 «Αγανακτισμένοι» βγήκαν στους δρόμους, με σημείο συνάντησης την πλατεία Γεωργίου. Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ωστόσο ανέφεραν ότι στην πλατεία έδωσαν δυναμικό «παρών» πάνω από 6.000 Πατρινοί. Μικρότερες αλλά εξίσου ηχηρές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Πύργο και το Ναύπλιο.

-Κρήτη

Στη Μεγαλόνησο οι κάτοικοι διοργάνωσαν συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και τη Σητεία. Πιο μεγάλη ήταν η διαδήλωση που έγινε στο Ηράκλειο, όπου περίπου 2.000 άτομα κατέκλυσαν την πλατεία Ελευθερίας και έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

«Δεν είμαστε τεμπέληδες, δεν φάγαμε τίποτα, δεν χαρίζουμε τίποτα!» ήταν το σύνθημα που χρησιμοποίησαν οι 500 Χανιώτες που κατέλαβαν ειρηνικά, για αρκετές ώρες, την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Και αλλού

Μικρότερες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές ακόμη πόλεις όπως, μεταξύ άλλων, ο Βόλος -εκατοντάδες άτομα παρέστησαν στην παραλία της πόλης, έξω από το κτίριο του Παπαστράτου- τα Ιωάννινα, η Ζάκυνθος, η Καλαμάτα, η Χαλκίδα, η Ηγουμενίτσα, η Καστοριά, η Καρδίτσα, η Λαμία, η Θήβα, η Μυτιλήνη, η Κοζάνη και η Ρόδος.

Κώστας Καντούνης

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα