Φεύγει αν δεν πάρει συναίνεση

Το… σημαδεμένο πόκερ που παίζει για μέρες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, με μπλόφες, «ζευγάρια» «εκβιασμούς» και… έξωθεν βοήθεια φτάνει στο τέλος του. Ο πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο θα αναγκαστεί να ανοίξει τα χαρτιά του και να δει κατάματα την αλήθεια. Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να φύγει ακόμη και σήμερα από την εξουσία, καθώς όλες οι εναλλακτικές τού δείχνουν την έξοδο.

Πριν από αυτό φρόντισε μέσα από ένα άγριο παρασκήνιο, στο οποίο συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης (από τα κοινοβουλευτικά κόμματα), αλλά και η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. Ντόρα Μπακογιάννη (στα κανάλια) και έδωσε την αιγίδα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, να επιχειρήσει τον ύστατο εκβιασμό στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για να υφαρπάξει τη συναίνεσή του. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., από τη μεριά του, δεν περίμενε να φτάσει η σημερινή μέρα για να απαντήσει. Φρόντισε να στείλει στο Μαξίμου και τη συμμαχία των προθύμων του, που θέλει να μπει από το παράθυρο στην κυβέρνηση και λειτουργεί σε καθεστώς πανικού, το μήνυμα: «Οχι εκβιασμούς στη Νέα Δημοκρατία, όχι σε διχαστικές λογικές. Δεν πρόκειται να μας δέσουν στο άρμα του δικού τους αδιεξόδου».

Ο κ. Παπανδρέου φεύγει σήμερα:

Σενάριο 1ο

-Αν υποχρεωθεί, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τους αρχηγούς υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 12.30 στο Προεδρικό, να ανακοινώσει εκλογές.

Σενάριο 2ο

-Αν μετά το αδιέξοδο αποφασίσει να καταθέσει στον Πρόεδρο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Σενάριο 3ο

-Αν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση με προσωπικότητες και άλλον πρωθυπουργό.

Σενάριο 4ο

Είναι το μόνο στο οποίο υπάρχει η περίπτωση να παραμείνει ο κ. Παπανδρέου στη θέση του και φαντάζει αδύνατο να γίνει αποδεκτό. Είναι η πρόταση που… παπαγαλίζουν ο κ. Καρατζαφέρης και η κυρία Μπακογιάννη: Να παραμείνει πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου και να σχηματιστεί κυβέρνηση από πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Το σκηνικό της σημερινής συνάντησης στηνόταν καιρό τώρα. Οπως ομολογείται, την… ιδέα είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας που στις δύο τελευταίες συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό τού πρότεινε τη συνάντηση των αρχηγών. Από κει και πέρα άρχισε το ντόμινο των πιέσεων στην αξιωματική αντιπολίτευση, με διάφορες δηλώσεις «τρομοκρατίας» που είχαν στο επίκεντρό τους την 5η δόση που, αν δεν εισπραχθεί, «πάμε για χρεοκοπία». Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στον κυβερνητικό εκβιασμό, τόνισε ότι «αφού έκαναν ό,τι έκαναν, τώρα μας γυρεύουν και τα ρέστα».

Μιλώντας σε εκδήλωση για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς οριοθέτησε το πλαίσιο που θα κινηθεί.

1. Υιοθετούμε στο ακέραιο τους στόχους που αφορούν τη δημοσιονομική εξυγίανση. Συναινούμε στον στόχο. Δεν στηρίζουμε όμως τον τρόπο. Δεν στηρίζουμε το αποδεδειγμένα λάθος.

2. Ζητάμε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.

3. Κάνουν λάθος όσοι προσπαθούν να επιβάλουν στον τόπο πράγματα που δεν αντέχει.

4. Κάνουν λάθος όσοι ενδίδουν σε πιέσεις.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός, που σήμερα θα πάει στο Προεδρικό με «σωματοφύλακες» τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Δ. Δρούτσα, προήδρευσε σε πολύωρη σύσκεψη στη Βουλή με τους Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππα, Γ. Ραγκούση, Π. Γερουλάνο, Φ. Πετσάλνικο, Μ. Καχριμάκη και τους συνεργάτες του Ν. Αθανασάκη και Κ. Θέο, καθώς και την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Νίκος Ελευθερόγλου


Απογοητευμένος και καταρρακωμένος ο πρωθυπουργός

Οταν η εφημερίδα μας είχε αποκαλύψει ότι «κάτι τρέχει με τον Γιώργο», τότε διάφοροι «παπανδρεϊκότεροι του Παπανδρέου» άρχισαν το γνωστό τροπάρι των απειλών και των ύβρεων. Αυτό όμως που διέψευδαν τότε έχει γίνει πλέον ορατό σε πολλούς συνομιλητές του κ. Παπανδρέου. Το έντονο στρες και την ψυχολογική πίεση που βιώνει ο πρωθυπουργός διαπίστωσαν και αρχηγοί που συνομίλησαν μαζί του στο Μαξίμου. «Είναι ένας άνθρωπος που λειτουργεί σαν να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Η έντασή του είναι κάτι παραπάνω εμφανής και έχεις την αίσθηση ενός ανθρώπου που είναι κουρασμένος και απογοητευμένος. Παραιτημένος, που ψάχνει οδό διαφυγής. Αν κάποιος δει φωτογραφίες του το 2009 και τώρα μπορεί να καταλάβει τη δραματική αλλαγή».

Αυτή την κατάσταση δείχνουν και οι τελευταίες του κινήσεις. Από τη μια προσπαθεί να γαντζωθεί με κάθε τρόπο στην εξουσία και από την άλλη είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει μια «αξιοπρεπή αποχώρηση». Νιώθει ότι δεν είναι τίποτε άλλο από εκτελεστικό όργανο «εντολών» άλλων, σαν να μην κυβερνά ο ίδιος.

Ο… σίγουρος Γιώργος έχει ευμετάβλητη ψυχολογία και εναγωνίως ψάχνει σωσίβια. Ακόμη και η περιπέτεια της γυναίκας του Αντας, που παρουσίασε σημάδια ταχυκαρδίας και πέρασε 24 ώρες στο νοσοκομείο, τον αποσταθεροποίησε.

Εχει πλέον κλειστεί στον εαυτό του, χωρίς κανείς άλλος, πλην των δικών του ανθρώπων που τον ντοπάρουν, όπως τότε που αμφισβητήθηκε από τον Βενιζέλο, να μπορεί να του πάρει εύκολα κουβέντα.

Η δυσκολία του μπροστά σε ακροατήρια έχει μεγαλώσει και καταγράφεται στα σαρδάμ των ομιλιών του, που μοιάζουν σαν να μην έχουν ειρμό, καθώς έχει προβλήματα στο να συγκεντρωθεί στο γραπτό κείμενο γιατί άλλα σκέπτεται και άλλα λέει.

Κάποιοι που γνωρίζουν την αδυναμία του στο σερφάρισμα στο Διαδίκτυο και την επικοινωνία του με e-mail διαπιστώνουν ότι περνά αρκετές ώρες στο iPad τα βράδια, ξενυχτώντας, σε μια προσπάθεια να χαλαρώσει κάπου.

Φοίβος Κλαυδιανός

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα