Ο πόλεμος των άστρων!

Οι προβλέψεις στο ποδόσφαιρο είναι προνόμιο των γραφικών! Αυτός που ξέρει τον αποψινό νικητή και γενικά οποιονδήποτε πανηγυρίζει με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή δεν έχει γεννηθεί και ποτέ δεν θα υπάρξει. Το άθλημα που αγαπάει -και γι’ αυτόν τον λόγο- η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει απόψε τον τελικό που του αξίζει.

Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (21.45 ΝΕΤ), μέρος δεύτερο! Ή… τρίτο, πιο σωστά, αφού η πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση για την κατάκτηση μιας κούπας συνέβη πριν από 20 χρόνια στον τελικό του Κυπελλούχων. Κι αν εκείνος ο τελικός στο κρύο Ρότερνταμ ήταν το κομβικό σημείο για να εκκινήσει η σπουδαία ευρωπαϊκή διαδρομή του κλαμπ-δημιουργήματος του Φέργκιουσον, το πρώτο ραντεβού των «μπέμπηδων» με τους Καταλανούς στη Ρώμη για το στέμμα του Τσάμπιονς Λιγκ, πριν από δύο χρόνια, είχε δικαίως νικήτρια την ομάδα-θαύμα του Γκουαρδιόλα.

Το τωρινό σκηνικό στην αγγλική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, που αντιμετωπίζει το θέατρο με σεβασμό αντίστοιχο του ποδοσφαίρου, είναι τέτοιο. Απολύτως θεατρικό! Η σκηνή του Γουέμπλεϊ, στο «σανίδι» της οποίας γράφτηκαν πολλές ιστορικές στιγμές (και φυσικά της μουσικής), υποδέχεται τις ομάδες η αναμέτρηση των οποίων θα αποτελέσει το επόμενο κεφάλαιο του βιβλίου με τα γεγονότα του γηπέδου-μύθου· όπως αυτά των τελικών του Κυπέλλου Αγγλίας, των μεγάλων διεθνών αναμετρήσεων εθνικών ομάδων, αλλά και των προηγούμενων πέντε τελικών της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Εχουμε το δικαίωμα λοιπόν να περιμένουμε την καλύτερη παράσταση.

Αυτά τα κλαμπ, εάν διαφέρουν από τα άλλα, είναι γιατί αντιμετωπίζουν όλα τα παιχνίδια τους όπως το σημερινό. Ως τελικούς! Ανεξαρτήτως σημασίας, διοργάνωσης και χρονικής στιγμής. Οι παίκτες τους μαθαίνουν ότι για να φορέσουν τη φανέλα πρέπει απλώς να ξεπερνούν τον εαυτό τους. Ο φίλαθλος ή οπαδός μαθαίνει να υποστηρίζει δίνοντας διαρκώς μεγάλη μάχη, ακόμη και για να πληρώσει το εισιτήριο. Τα αστέρια που υπηρετούν τον σύλλογο αισθάνονται τιμή.

Αυτή είναι η απλή εξήγηση προκειμένου να ερμηνευτούν συμπεριφορές που κανείς δεν θα πίστευε προτού τις βιώσει.

Οπως αυτή που έζησα στο Καμπ Νου, πριν από την έναρξη του περσινού ημιτελικού με την Ιντερ. Οι υπεύθυνοι της ασφάλειας του γηπέδου μάς ζήτησαν να περιμένουμε προτού επιστρέψουμε στα μπουθ της τηλεόρασης, μετά το τέλος των ζωντανών συνδέσεων εντός του αγωνιστικού χώρου, στις pre game εκπομπές κάθε χώρας. Εκείνη τη στιγμή κατέβαιναν από τα σκαλιά, εντός των αποδυτηρίων, οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα. Στα δύο μέτρα της απόστασης που ήταν μακριά μας είδαμε τους πολυδιαφημισμένους σταρ της καταλανικής ομάδας να συμπεριφέρονται σαν μικρά παιδιά. Να κάνουν πλάκα μεταξύ τους για το ματς, να φωνάζουν συνθήματα και να τραγουδούν, αλλά περισσότερο από όλα να δείχνουν παθιασμένοι για το αποτέλεσμα, με συναισθήματα και αντιδράσεις που δεν ήταν καθόλου διαφορετικά από αυτά που οι οπαδοί βιώνουν στην εξέδρα.

Οπως συμβαίνει με τον Φέργκιουσον, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά το αντίστοιχο όλων των ποδοσφαιριστών του. Αυτός είναι που πρωταγωνιστεί στο σόου, όπως συχνά το επιλέγει στις συνεντεύξεις Τύπου. Τσαντισμένος επειδή δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο της ερώτησης που έγινε ή χαρούμενος στα όρια του χαβαλέ, γιατί οι φίλοι του ρεπόρτερ τον πειράζουν για τον τρόπο που έφτασε στη νίκη. Μετά το ματς βεβαίως κοιτάζει πάντα με άγριες διαθέσεις την υπεύθυνη του Τύπου, που καθυστερεί να βάλει τέλος στη διαδικασία, ενώ γελάει με τους κολλητούς του δημοσιογράφους για την εντεκάδα, την οποία μονίμως τους προτείνει να διαλέξουν.

 Εκατομμύρια ευρώ στο χορτάρι

Ετσι κι αλλιώς είναι πολλά τα εκατομμύρια που θα στρωθούν στον χλοοτάπητα του Γουέμπλεϊ. Σύμφωνα με την έρευνα από την εταιρία συμβούλων Frontier Economics υπολογίζονται στα 670! Η έκθεση χαρακτηρίζει την Μπαρτσελόνα την πιο ακριβή ομάδα του τελικού, με τη συνολική αξία των παικτών της να φτάνει στα 454.000.000 ευρώ. Αυτό δεν διευκολύνει τον Γκουαρδιόλα (επάνω) να βρίσκει την ψυχραιμία του μπροστά στους δημοσιογράφους. Εχει πάντοτε τρακ!

Την ίδια στιγμή οι «κόκκινοι διάβολοι» του σερ Αλεξ Φέργκιουσον στοιχίζουν περίπου 216.500.000 ευρώ. Η έρευνα αυτή βασίστηκε στις αμοιβές κάθε παίκτη, στα βραβεία που έχει λάβει και το ενδεχόμενο ενδιαφέρον από άλλους συλλόγους. Ο ακριβότερος είναι ο Λίο Μέσι, ο οποίος κοστίζει 140.000.000 ευρώ. Από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ο Γουέιν Ρούνεϊ με 59.300.000 ευρώ.

Με οδηγό την παράδοση

O 56oς τελικός, για την κατάκτηση του κορυφαίου ευρωπαϊκού τροπαίου, βρίσκει αντιμέτωπες δύο ομάδες που κατέκτησαν το κύπελλο πρώτη φορά σε αυτό το γήπεδο· και οι δύο στην παράταση. Η Μπαρτσελόνα το 1992, με τη νίκη 1-0 επί της Σαμπντόρια, και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1968 με το 4-1 επί της Μπενφίκα. Οι αποψινοί αντίπαλοι είναι ισόπαλοι στις κατακτήσεις, μετρούν από τρεις, με την Μπαρτσελόνα να έχει συνολικά επτά τελικούς και τη Γιουνάιτεντ τέσσερις. Εάν η ισπανική ομάδα κάνει το στέμμα δικό της, θα είναι η πρώτη στο Τσάμπιονς Λιγκ που το καταφέρνει δύο συνεχόμενες χρονιές. Η τελευταία που το πέτυχε ήταν η Μίλαν στο πρωταθλητριών (1989, 1990). Η τελευταία ομάδα που κατέκτησε το κύπελλο στη χώρα της είναι η Ντόρτμουντ. Το 1997 νίκησε στον τελικό του Μονάχου τη Γιουβέντους με 3-1. Εναν χρόνο νωρίτερα το είχε πετύχει και η Γιουβέντους στη Ρώμη, κερδίζοντας τον Αγιαξ στα πέναλτι.

Αντώνης Κατσαρός

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα