Ο Αττίκ ξανά στο πιάνο!

Συνήθιζαν να τον αποκαλούν ποιητή της ερωτικής απογοήτευσης. Διόλου τυχαία, θα σκεφτεί κανείς, αφού οι στίχοι των τραγουδιών του ήταν βυθισμένοι στη μελαγχολία.

Ο μικροκαμωμένος τροβαδούρος με το απύθμενο ταλέντο, ο Αττίκ, αρεσκόταν να γράφει και να τραγουδάει για τους ατυχείς και ανολοκλήρωτους έρωτες, για τις μαραζωμένες καρδιές, για τα ρομάντζα της εποχής. Αυτός ήταν εν ολίγοις ο Κλέων Τριανταφύλλου, όπως ήταν το βαφτιστικό όνομα του Αττίκ, ο μεγαλύτερος αστέρας του Μεσοπολέμου και συνθέτης αξέχαστων επιτυχιών. Προς τιμήν του, το Badminton, στις 19 Φεβρουαρίου, αφιερώνει μια από τις νέες του παραστάσεις με τίτλο «Αναζητώντας τον Αττίκ». Η πρώτη παραγωγή μιούζικαλ του θεάτρου παρουσιάστηκε χθες, μεταξύ άλλων, στο νέο πρόγραμμα.

Η ιστορία του Αττίκ -την οποία θα ζωντανέψει στο σανίδι του Badminton ο Ακης Σακελλαρίου, πλαισιωμένος από μια πλειάδα ηθοποιών- ξεκινάει το 1885 στο Ζαγαζίκ της Αιγύπτου. Προερχόμενος από ιδιαίτερα εύπορη οικογένεια (ο πατέρας του, Δημήτριος Τριανταφύλλου, ήταν ένας βαθύπλουτος βαμβακοπαραγωγός και έμπορος της Αιγύπτου), ο Κλέωνας ασχολήθηκε από νωρίς με τη μουσική, μαθαίνοντας πιάνο και φλάουτο στο Ωδείο Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση των νομικών σπουδών του έφυγε για το Παρίσι, προκειμένου να παρακολουθήσει μαθήματα πολιτικών επιστημών, όμως το πάθος του για τη μουσική τον ώθησε να τα αφήσει όλα και να ακολουθήσει καριέρα περφόρμερ και συνθέτη. Εκεί, στα μεγάλα κέντρα της πόλης του φωτός, άλλαξε το όνομά του για λόγους… ευφωνίας και πρακτικότητας. Ετσι γεννήθηκε το «Αττίκ». Η επιστροφή του στην Αθήνα -όταν η αδελφή του αρρώστησε- βγάζει στην επιφάνεια ένα ακόμη χαρακτηριστικό του, εκείνο του συνθέτη. Δειλά δειλά γράφει τα πρώτα μελωδικά κομμάτια του, στα οποία υμνείται ο έρωτας, και δημιουργεί έναν χώρο που θα περάσει στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. Την περίφημη Μάντρα του Αττίκ, ένα καλλιτεχνικό στέκι της εποχής για το οποίο μιλούσε όλη η Αθήνα. Ο Αττίκ, σε ρόλο πιανίστα, συνθέτη, ερμηνευτή, κρατούσε συντροφιά στους Αθηναίους με τα τραγούδια αλλά και την πρόζα του.

Ο δημιουργός διαχρονικών τραγουδιών όπως «Ζητάτε να σας πω», «Είδα μάτια», «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά», «Τα καημένα τα νιάτα», «Μαραμένα τα γιούλια», αλλά και δεκάδων ακόμη επιτυχιών, είχε παντρευτεί τρεις φορές, όμως δυστυχώς δεν είχε αποκτήσει παιδιά. Το μοναδικό του παιδί από την πρώτη του σύζυγο πέθανε όταν ακόμη ήταν μωρό. Η πρώτη του σύζυγος Μαρί-Ελέν, μη μπορώντας να αντέξει την απώλεια «έφυγε» και αυτή αμέσως μετά τον χαμό του μωρού τους, βυθίζοντας τον Αττίκ σε βαθιά μελαγχολία.

Αλλά και στον δεύτερο γάμο του, με την καλλονή της εποχής Μαρίκα Φιλιππίδου, υπήρξε άτυχος. Η -κατοπινή-μητέρα της Μελίνας Μερκούρη τον άφησε στα κρύα του λουτρού ακολουθώντας τον αξιωματικό του Ιππικού Σταμάτη Μερκούρη. Ο χωρισμός τους ήταν επεισοδιακός και τροφοδότησε με πολλούς στίχους τον Αττίκ. Στα πηγαδάκια της εποχής θα συζητηθεί για αρκετό καιρό η… επικών διαστάσεων συνάντηση του πρώην με τον νυν, όταν το ζευγάρι Μερκούρη θα βρεθεί στη Μάντρα, με το κοινό να ζητάει επίμονα να ακούσει το κομμάτι που είχε γράψει για τον χωρισμό τους ο Αττίκ, το γνωστό άσμα «Είδα μάτια».

Ανάμεσα σ’ αυτές αλλά και πολλές ακόμη άγνωστες πληροφορίες της ζωής του Αττίκ θα κινηθεί η παράσταση, η οποία από τις 19 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί στο Badminton με πρωταγωνιστές, εκτός των άλλων, τους Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Ευαγγελία Μουμούρη, Νίνα Λοτσάρη αλλά και τη Ζωζώ Σαπουντζάκη. Η παράσταση ακολουθεί την πορεία του καλλιτέχνη έως και το τραγικό συμβάν της αυτοκτονίας του, το 1944.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img