Πέφτει και… ξύλο τώρα στις εφορίες

Απίστευτη ταλαιπωρία, άγχος, εκνευρισμό, μέχρι και έναν ξυλοδαρμό έχει προκαλέσει το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς. Οι εφορίες όλης της χώρας συνωστίζονται από αγανακτισμένους φορολογουμένους, που ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους, χωρίς να το καταφέρνουν, αφού ο κρατικός μηχανισμός είναι κυριολεκτικά εκτός λειτουργίας.

Μάλιστα, υπήρξε περίπτωση σε μεγάλη Εφορία των βορείων προαστίων, και συγκεκριμένα στη ΔΟΥ Αμαρουσίου, που πολίτης επιτέθηκε και χειροδίκησε στον έφορο επειδή υπήρχαν λάθη στο εκκαθαριστικό του! Χρειάστηκε η παρέμβαση συναδέλφων του και πιο ψύχραιμων πολιτών για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η προχειρότητα με την οποία ετοιμάστηκαν τα πολυ-εκκαθαριστικά, ενδεικτικό της βιασύνης του οικονομικού επιτελείου να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, επιβάλλοντας έναν άδικο κεφαλικό φόρο, είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν τραγικά λάθη και να εξωθήσουν τους πολίτες σε ακραίες συμπεριφορές.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία 24ωρα σε όλες τις εφορίες της χώρας επικρατεί το αδιαχώρητο. Σε μεγάλες εφορίες σχηματίζονται ουρές εκατοντάδων πολιτών, οι οποίοι με τα εκκαθαριστικά στο χέρι ψάχνουν μάταια να βρουν το δίκιο τους. Τα περισσότερα λάθη που έχουν γίνει αφορούν περιπτώσεις ανέργων οι οποίοι απολύθηκαν και πήραν κανονικά την αποζημίωσή τους ή βγήκαν στη σύνταξη και έλαβαν το εφάπαξ τους.

Εκαναν το… λάθος, όμως, να δηλώσουν τα σχετικά ποσά στη φορολογική τους δήλωση και τώρα κλήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ παραπάνω, απ’ ό,τι υπολόγιζαν, καθώς φορολογήθηκαν και για την αποζημίωση που έλαβαν. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις αναπήρων άνω του 80%, οι οποίοι επίσης φορολογήθηκαν, ενώ έπρεπε να εξαιρεθούν, και τώρα τρέχουν οι συγγενείς τους να διορθώσουν το λάθος.

Αυτό, όμως, που πραγματικά εξοργίζει τους πολίτες είναι ότι στις περισσότερες εφορίες οι υπάλληλοι τους λένε να πληρώσουν κανονικά την οφειλή τους και η επιστροφή του επιπλέον ποσού που θα καταβάλουν θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Ποιος ο λόγος αυτής της καθυστέρησης; Το λογισμικό, με βάση το οποίο θα γινόταν η νέα εκκαθάριση της έκτακτης εισφοράς ή η διαγραφή του ποσού για όσους απαλλάσσονται (άνεργοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, ανάπηροι), δεν έχει ακόμη ετοιμαστεί!

Κατά τα άλλα, ο φορολογικός μηχανισμός βρίσκεται σε καθεστώς εγρήγορσης.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα