«Αυλαία» (πάλι) στο όνειρο

Την ώρα που οι θεατρικές σκηνές ανά την Ελλάδα βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη, ένα νέο θεατρικό στέκι γεννιέται στη Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια αναγεννάται από τις στάχτες του.

Ο λόγος για το περίφημο θέατρο Αυλαία, το οποίο εδώ και λίγες ημέρες επαναλειτουργεί έπειτα από ένα μακροχρόνιο «λίφτινγκ» εξαιτίας της ολοκληρωτικής καταστροφής του από πυρκαγιά το 2005.

Εκεί πλέον θα φιλοξενούνται θεατρικές παραστάσεις, ενώ στα σχέδια των διαχειριστών συγκαταλέγεται και η πραγματοποίηση εικαστικών παρουσιάσεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και μεταμεσονύκτιων παραστάσεων.

Ενας νέος πολυχώρος πολιτισμού για τη συμπρωτεύουσα δηλαδή…

Το ιστορικό θέατρο Αυλαία υψώθηκε ως πτέρυγα στο εμβληματικό κτίριο της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατασκευάστηκε το 1934. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι για την αποπεράτωση της ΧΑΝΘ είχε ενδιαφερθεί προσωπικά και ο μητροπολίτης Γεννάδιος Αλεξιάδης, ο οποίος και πρωτοστάτησε στους σχετικούς εράνους μεταξύ των ομογενών στην Αμερική.

Στο ίδιο κτίριο έχουν λειτουργήσει κατά καιρούς η Στέγη του Σπουδαστή, νηπιαγωγείο, παιδότοποι αλλά και η Δημοτική Πινακοθήκη (από το 1966 έως και το 1986). Επίσης στον ίδιο χώρο στεγάστηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η Κεντρική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης, προτού αποκτήσει το νέο της σπίτι.

Το θέατρο Αυλαία, το οποίο είχε καταστραφεί ολοσχερώς στις 22 Σεπτεμβρίου του 2005 έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε εκεί και οφειλόταν σε βραχυκύκλωμα, χρειάστηκε επτά χρόνια φροντίδας και περίπου 1.500.000 ευρώ (ποσό που εξασφαλίστηκε από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, χορηγίες και δωρεές) προκειμένου να επαναλειτουργήσει.

Η προηγούμενη ανακαίνιση του θεάτρου, εκείνη του 1997, με προϋπολογισμό τότε ύψους 200.000.000 δραχμών, είχε δημιουργήσει θέατρο χωρητικότητας 350 θεατών, ωστόσο, σύμφωνα με σχόλια ειδικών, η κατασκευή του δεν ήταν καθόλου λειτουργική. Τώρα η νέα θεατρική γωνιά διαθέτει 220 θέσεις.

Το θέατρο έζησε μεγάλες πιένες από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 έως και τις αρχές του 1980, όταν δηλαδή στο τιμόνι της διεύθυνσής του ήταν το ζεύγος Παναγιώτη Κάσση και Λέλας Σκορδούλη. Ηταν εκείνη την εποχή άλλωστε που από τη σκηνή του παρέλασαν όλα τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου, όπως οι Αλέξης Μινωτής, Κατίνα Παξινού, Ελλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν, Μάνος Κατράκης, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ρένα Βλαχοπούλου, Ξένια Καλογερούλου αλλά και πολλοί ακόμη.

Νέοι διαχειριστές του θεάτρου είναι ο Δημήτρης Μητσόπουλος, πρόεδρος του Ωδείου Βορείου Ελλάδος και της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς», αλλά και ο Θωμάς Χαρέλας, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σοφούλη, οι οποίοι ασχολούνται και με τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του θεάτρου.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι στα σχέδια των νέων υπευθύνων του θεάτρου είναι ανεβάζουν μεταμεσονύκτιες παραστάσεις (για τους φανατικούς του είδους), αλλά και να λειτουργήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες ένα θερινό σινεμά.

Τα εγκαίνια του θεάτρου έκανε η παράσταση «Ο Ιβάν και τα σκυλιά», με πρωταγωνιστή τον Αρη Σερβετάλη, η οποία, μετά την επιτυχημένη πορεία της στην Αθήνα, ανηφόρισε στη συμπρωτεύουσα. Εν συνεχεία τη σκυτάλη θα πάρουν «Οι έμποροι των εθνών» (25/01-12/02), παράσταση η οποία είχε ανέβει και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το θεατρικό έργο «Γράμμα σε ένα παιδί», βασισμένο στο βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι «Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ, οι «Ιδιωτικές ζωές», σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, ενώ φυσικά το πρόγραμμα του θεάτρου θα εμπλουτίζεται συνεχώς.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img