Η τρόικα «πνίγει» την Ελλάδα αρνούμενη να χορηγήσει τις προγραμματισμένες δόσεις και οδηγεί τη χώρα (αν συνεχιστεί το ίδιο σκηνικό) ολοταχώς σε στάση πληρωμών. Η εικόνα επιδεινώνεται ραγδαία με τις χρηματαγορές να βουλιάζουν και τη γερμανική αμετροέπεια να θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό μέλλον.
Η δόση του Ιουνίου των 4,2 δισ. ευρώ δεν δόθηκε ποτέ, ενώ μετέωρα είναι και 3,3 δισ. που θα χορηγούνταν τον Αύγουστο για να εξοφληθεί ομολογιακό δάνειο, αλλά και τα 23,5 δις της ανακεφαλιοποίησης. Μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου το σενάριο ήθελε όλα τα προηγούμενα 31 δις (τρείς μαζεμένες δόσεις) να χορηγούνταν εντός του Αυγούστου, κάτι που τώρα δεν συζητείται καν. Χθες πάντως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η επόμενη δόση προς την Ελλάδα θα χορηγηθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και βλέπουμε. Βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό της χώρας που βλέπει τα ταμειακά της διαθέσιμα να συρρικνώνονται ταχύτατα, ενώ το κράτος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε επιχειρήσεις, που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.
Οι εκβιασμοί με τις δόσεις ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο του 2011. Έγιναν έντονοι πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 και επαναλήφθηκαν και στις εκλογές του επόμενου μήνα.
Τον Μάιο η Ελλάδα θα έπαιρνε τη δόση των 5,2 δισ. ευρώ, η οποία είχε προεγκριθεί. Από εκείνη τη δόση παρακρατήθηκε 1 δισ. ευρώ, με τους κοινοτικούς να λένε ότι δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα, τα οποία ήταν πάντα στη διάθεσή μας. Η ειρωνεία τους ήταν ολοφάνερη, όπως επίσης και οι καλυμμένες απειλές τους. Τελικά, το 1 δισ. που είχε καθυστερήσει το πήραμε πρόσφατα και θα πάει σχεδόν όλο να καλύψει τη συμμετοχή μας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ΕSM.
Εως το τέλος Ιουνίου θα έπρεπε επίσης να παίρναμε μια δόση ύψους 4,2 δισ. ευρώ και περίπου 3,3 δισ. θα έπρεπε να πάρουμε τον Αύγουστο για να εξοφληθεί ένα ομόλογο που λήγει τότε και είναι στα χέρια της ΕΚΤ.
Για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο υπήρχε η δόση των 23,5 δισ. ευρώ που θα κάλυπτε την υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Το πρόγραμμα αυτό έχει ανατραπεί άρδην. Μέχρι πρόσφατα διαφαινόταν ότι θα δοθούν τα χρήματα του Αυγούστου για να καλυφθεί το ομόλογο. Τώρα πλέον και αυτό μοιάζει δύσκολο, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα με βεβαιότητα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι όσο η τρόικα μας κάνει τέτοια καψώνια, επιδεινώνει το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και αδυνατίζει περαιτέρω τη βάση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.
Για να πάρετε τα υπόλοιπα λεφτά, διαμήνυσαν κυνικά οι δανειστές στον Γιάννη Στουρνάρα, πρέπει να υλοποιήσετε όλες τις δεσμεύσεις σας… Ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να ανακτήσει σε ελάχιστο χρόνο την αξιοπιστία της χώρας που απώλεσαν από το 2009 και μετά οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου.
Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος