Δράκοι, λιοντάρια, θρυλικά μιούζικαλ και Μίκι Μάους!

Μπαλαρίνες να λικνίζονται υπό τους εξαίσιους ήχους του Τσαϊκόφσκι, ο γκαφατζής Γκούφι να κάνει πιρουέτες φορώντας παγοπέδιλα και οι… «Γάτες» να αμπελοφιλοσοφούν πάνω σε σωρούς από σκουπίδια. Το πολιτιστικό μενού της ερχόμενης σεζόν έχει από όλα: θρυλικά μιούζικαλ, υπερπαραγωγές από τους καλύτερους θιάσους του πλανήτη και φυσικά σόου κλασικού μπαλέτου για τους λάτρεις του είδους. Από ό,τι φαίνεται ο χειμώνας αναμένεται θερμός…

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την επέλασή του στα ελληνικά εδάφη, ο καναδικός θίασος Cirque du Soleil επιστρέφει. Αυτήν τη φορά όμως όχι με την «Alegria» του -η οποία ομολογουμένως μας έφτιαξε πολύ τη διάθεση-, αλλά με το «Dralion», ένα ξακουστό υπερθέαμα όπου η Ανατολή «στήνει» γέφυρες στη Δύση. Από τις 29 Οκτωβρίου έως και τις 3 Νοεμβρίου χορευτές, ακροβάτες και τραγουδιστές του πολυάριθμου θιάσου θα βρίσκονται στην Ελλάδα -και πιο συγκεκριμένα στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ- για τις ανάγκες μιας υπερπαραγωγής, στην οποία ο δυτικός πολιτισμός και η ανατολίτικη φιλοσοφία συνυπάρχουν αρμονικά.

Κεντρική φιγούρα της μεγαλόπνοης παραγωγής είναι ένα φανταστικό πλάσμα, το λεγόμενο «Dralion» (από τη λέξη dragon και lion, δηλαδή δράκος και λιοντάρι στα αγγλικά), το οποίο, όπως εξηγούν και οι εμπνευστές του, «ενσωματώνει την οικουμενικότητα του πολιτισμού. Στόχος είναι να δείξει ότι μέσα από τη φιλική αντιπαράθεση της Δύσης με την Ανατολή αναδεικνύεται ταυτόχρονα πως οι δυο πολιτισμοί έχουν, εκτός από σημαντικές διαφορές, εκλεκτικές συγγένειες καθώς και κοινές ρίζες». Εντυπωσιακά ακροβατικά και εναέρια νούμερα που εκτελούν 50 περίπου καλλιτέχνες συνθέτουν την πολυπρόσωπη παραγωγή, για το ανέβασμα της οποίας εργάζονται πυρετωδώς 180 τεχνικοί, προπονητές, μασέρ, γυμναστές και μάγειροι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και αυτό -όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα θεάματα του Τσίρκου του Ηλιου- το έχουν παρακολουθήσει μέχρι στιγμής 7.000.000 θεατές!

«Είχα χορέψει σε τρεις εκδοχές της “Λίμνης των Κύκνων” στη ζωή μου μέχρι που σταμάτησα τον χορό. Οταν έπειτα από αυτό είδα τη “Λίμνη των Κύκνων” του Γκριγκορόβιτς, κατάλαβα ότι τη δική μου “Λίμνη των Κύκνων” δεν κατάφερα να τη χορέψω…» έχει πει η Γκαλίνα Ουλάνοβα, μια από τις μεγαλύτερες μπαλαρίνες του 20ού αιώνα, για τη χορογραφία του σπουδαίου Ρώσου, μια από τις ωραιότερες και πιο αισθαντικές του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Αυτήν θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε για ακόμη μία φορά από κοντά στα μέσα του Οκτωβρίου, στο αγαπημένο στέκι του Ρώσου δημιουργού, το θέατρο Badminton. Βέβαια, εκτός από το αριστούργημα του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, ο μεγαλύτερος εν ζωή χορογράφος Γιούρι Γκριγκορόβιτς -μαζί με 70 ακόμη συντελεστές- θα μας παρουσιάσει και το εκπληκτικό μπαλέτο του Λούντβιχ Μίνκους «Δον Κιχώτης», πάντα μέσα από το δικό του καλλιτεχνικό πρίσμα.

Οι παραστάσεις για τον «Δον Κιχώτη» έχουν προγραμματιστεί για τις 16-17/10 και για τη «Λίμνη των Κύκνων» στις 15-20/10.

Στη «Χώρα της Φαντασίας», εκεί όπου η Τίνκερμπελ και η Αριελ η Γοργόνα φορούν παγοπέδιλα και κάνουν πιρουέτες επάνω σε παγωμένες πίστες, μας ταξιδεύει η νέα παραγωγή του Disney on Ice. Το ραντεβού με τους ήρωες των κινουμένων σχεδίων έχει οριστεί για τις 23 Οκτωβρίου στο κλειστό γήπεδο Φαλήρου Τάε Κβον Ντο και ήδη οι συμμετοχές από τον μαγικό κόσμο της Disney είναι πολλές. Οι πρωταγωνιστές του «Toy story 3», αλλά και οι χαρακτήρες του «Cars», σε «ζωντανή» μορφή, θα παρελάσουν από τον χώρο, ενώ ένα πέρασμα θα κάνουν ο περιπετειώδης Μίκι Μάους, ο Ντόναλντ Ντακ, ο Γκούφι, καθώς και πολλοί ακόμη αγαπημένοι χαρακτήρες μικρών και μεγάλων, οι οποίοι θα κάνουν κατάληψη στο κλειστό γήπεδο παρουσιάζοντας μια υπερπαραγωγή που, αν μη τι άλλο, θα συζητηθεί.

Ψάρια που χορεύουν σάλσα, ζωηρές νεράιδες που «πασπαλίζουν» το κοινό με την ονειρόσκονή τους, υπερμεγέθεις πεταλούδες που αιωρούνται στον πάγο και τεράστια φουσκωτά λουλούδια που «γεμίζουν» την αρένα. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σκηνοθετικά ευρήματα ενός σόου το οποίο φημίζεται για τη φαντασία, αλλά και τον πλουραλισμό του. Οι παραστάσεις ολοκληρώνονται στις 28 Οκτωβρίου.

Για τους Ισπανούς θεωρείται ο μεγαλύτερος σταρ του φλαμένκο σήμερα. Και όχι αδίκως, μια και η… προϋπηρεσία του στις αίθουσες χορού περιλαμβάνει συνεργασίες με την Εθνική Λυρική Σκηνή της Ισπανίας, το Ινστιτούτο Θερβάντες, αλλά και τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ και τη Μάγια Πλιτσέσκαγια. Ο λόγος για τον Αντόνιο Κανάλες, ο οποίος τον Οκτώβριο θα βρεθεί στην Αθήνα (είχαμε την τύχη να τον απολαύσουμε και στο παρελθόν) για τις ανάγκες του «Gala Flamenca», μια χορευτική υπερπαραγωγή όπου το παρελθόν συνυπάρχει με το μέλλον. Τι ακριβώς εννοούμε με αυτό; Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου ο διεθνούς φήμης χορογράφος θα περάσει το κατώφλι του θεάτρου Badminton όχι μονάχος του, αλλά έχοντας στο πλευρό του τρεις ακόμη σπουδαίους χορευτές της νέας γενιάς: την Karime Amaya, τον Carlos Rodríguez και τον Jesús Carmona, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να «ξυπνήσουν» με τις χορογραφίες τα φλογισμένα συναισθήματα του ελληνικού κοινού. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει οκτώ κομμάτια που καλύπτουν όλα τα είδη και τα θέματα ενός χορού που φημίζεται για το πάθος του.

Νύχτες φλαμένκο και κλασικού μπαλέτου

Με μια παράσταση εμπνευσμένη από το αρχιτεκτονικό σύμπαν του Οσκαρ Νιμάγιερ έρχεται στην Ελλάδα η ταλαντούχα χορεύτρια και χορογράφος Μαρία Πάχες. «Ουτοπία» ο τίτλος της και αποτελεί, σύμφωνα με την κορυφαία χορεύτρια φλαμένκο, μια καλλιτεχνική και ηθική αναζήτηση της αντισυμβατικότητας και της λαχτάρας. Από τις 8 έως και τις 10 Νοεμβρίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενήσει την ίδια αλλά και τους 25 συντελεστές της παράστασης, που μοιάζει να είναι βγαλμένη από τις καμπύλες γραμμές των έργων ζωγραφικής του κορυφαίου Βραζιλιάνου δημιουργού.

Οι μύστες του κλασικού μπαλέτου θα χαρούν ιδιαίτερα αν μάθουν ότι το Εθνικό Μπαλέτο της Λετονίας, που μας είχε επισκεφθεί και το 2010 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, επιστρέφει στα μέρη μας με ένα από τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Ο λόγος για τον «Καρυοθραύστη», το σπουδαίο έργο του Τσαϊκόφσκι, το οποίο θα παρουσιαστεί από την ιστορική χορευτική ομάδα στο θέατρο Badminton. Η έναρξη θα δοθεί στις 25 Δεκεμβρίου και έως τις 5 Ιανουαρίου από τη σκηνή του θεάτρου θα παρελάσουν όλα τα μεγάλα ονόματα του χορού. Μάλιστα τόσο στην πρεμιέρα όσο και την επομένη τους ρόλους των principal dancers θα ενσαρκώνουν η Λουτσία Λακάρα και ο Μάρλον Ντίνο των Κρατικών Μπαλέτων Βαυαρίας.

 

«Cats» σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο!

Κάτι από West End θα θυμίζουν τον Φεβρουάριο του 2014 το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αλλά και το θέατρο Badminton. Το σπουδαίο μιούζικαλ του Αντριου Λόιντ Βέμπερ «Cats» -το οποίο είναι βασισμένο στο λιμπρέτο του Τ.Σ. Ελιοτ- θα παρουσιαστεί και στην Ελλάδα για μια σειρά παραστάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το θεατρικό φαινόμενο, που έως σήμερα έχουν δει 50.000.000 θεατές ανά τον πλανήτη -όχι όμως και το ελληνικό κοινό-, έρχεται με σύσσωμο τον θίασό του στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής περιοδείας της παράστασης.

Το σκηνικό όπου θα εκτυλίσσεται η θρυλική παραγωγή των αναρίθμητων βραβείων είναι ένας πελώριος σκουπιδότοπος, εκεί όπου συχνάζουν οι πρωταγωνίστριες του έργου, οι Jеllicle Cаts. Στο πλευρό τους μάλιστα -και πιο συγκεκριμένα πίσω από την εντυπωσιακή σκηνή- βρίσκεται η ορχήστρα που παίζει ζωντανά τα τραγούδια της παράστασης, ακολουθώντας τις επιθυμίες του Βέμπερ, ο οποίος θέλει οι θεατές να βλέπουν μόνο τις «Γάτες»! Βέβαια το καστ έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να συγχρονίζεται με την ορχήστρα μέσω ειδικών εγκατεστημένων οθονών και μόνιτορ, που είναι ορατά σε όσους βρίσκονται πάνω στη σκηνή.

Η παράσταση θα ξεκινήσει το ταξίδι της στην Ελλάδα από τη Θεσσαλονίκη και το Μέγαρο Μουσικής της πόλης στις 12 Φεβρουαρίου, ενώ στις 26 του ίδιου μήνα θα «κατηφορίσει» στο θέατρο Badminton.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα