Παρά τα φώτα που «έλουσαν» χθες τα πιο κεντρικά σημεία-σύμβολα των πρωτευουσών κάθε χώρας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, αλλά και παρά τα πυροτεχνήματα και τους τόνους των κομφετί που χρησιμοποιήθηκαν για προστεθεί «περισσότερο χρώμα» στους εορτασμούς για την έλευση του νέου έτους, οι φετινές γιορτές που στήθηκαν για την υποδοχή του 2017 είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Ολες πραγματοποιήθηκαν υπό τη σκιά του «ματωμένου 2016» που έφευγε αλλά και υπό τον φόβο νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων – σαν κι αυτό που, παρά τα μέτρα ασφαλείας, δεν αποφεύχθηκε τελικά και πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη.
Οταν τα ρολόγια έδειχναν μεσάνυχτα και άρχιζε η ανταλλαγή ευχών, τα πυροτεχνήματα στον ουρανό εκτός από τα πλέον εμβληματικά κτίρια και μνημεία του πλανήτη φώτιζαν και τα οδοφράγματα που είχαν στήσει ανά τον κόσμο γύρω από τους τόπους των εκδηλώσεων οι Αρχές ασφαλείας. Φώτιζαν ακόμη και τους χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες που υπήρχαν «σε σημεία υψηλού κινδύνου», προκειμένου να μη συμβούν τα χειρότερα.
Πάνω από 600.000 άνθρωποι βρίσκονταν χθες στα Ηλύσια Πεδία, στην καρδιά του Παρισιού, για να υποδεχθούν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το νέο έτος, ενώ «ήρεμο σε γενικές γραμμές» ήταν και το μεγαλύτερο υπαίθριο πρωτοχρονιάτικο πάρτι της Ευρώπης, το οποίο έγινε στις 3 το πρωί της 1ης Ιανουαρίου 2017 στην Πύλη του Βαδεμβούργου στο Βερολίνο.
Ωστόσο, στη Γερμανία δεν έλειψαν οι προληπτικές συλλήψεις. Στην Κολονία οι Αρχές συνέλαβαν ομάδες μεταναστών και προσφύγων που άρχισαν να συγκεντρώνονται σε κεντρικό σημείο της πόλης, φοβούμενοι μη συμβούν περιστατικά ανάλογα με τα περσινά – όταν κάποιοι «θερμόαιμοι» νεαροί αραβικής καταγωγής επιτέθηκαν σεξουαλικά σε Γερμανίδες. Ιδιαίτερα εορταστική ήταν η ατμόσφαιρα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στη Ρώμη και τη Μαδρίτη, ενώ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την παράσταση έκλεψε το πρωτοχρονιάτικο πάρτι στην Times Square της Νέας Υόρκης. Τέλος, τα «καλά της» φόρεσε χθες και η ιστορική Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, η οποία όμως -για λόγους ασφάλειας- ήταν κλειστή για το κοινό και η πρόσβαση είχε περιοριστεί μόνο σε 6.000 προσκεκλημένους.
Βραζιλία: Ενοπλος σκότωσε 12 σε πάρτι
Στο αίμα βάφτηκε πρωτοχρονιάτικο πάρτι στην πόλη Καμπίνα της Βραζιλίας, όταν ένοπλος εισέβαλε πυροβολώντας σε σπίτι, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της έλευσης του νέου έτους, με αποτέλεσμα να πέσουν νεκροί από τις σφαίρες τουλάχιστον 12 άνθρωποι! Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ένοπλος -ο οποίος αμέσως μετά την επίθεσή του αυτοκτόνησε- εκτιμάται πως ήταν θυμωμένος από τον πρόσφατο χωρισμό του από τη γυναίκα του, που συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων. Νεκρό από τα πυρά του δράστη έπεσε και ένα οκτάχρονο αγοράκι, το παιδί του ζεύγους.





