«Σκληρό» Brexit θέλει η Τερέζα Μέι

Μίλησε για το διαζύγιο από την ενιαία αγορά της Ε.Ε. και για εμπορικές  συμφωνίες με τρίτες χώρες

Σκληρό» Brexit, όπως έγραψε ο ευρωπαϊκός Τύπος, «αυτοσχεδιασμός» σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ή μια «ρεαλιστική ανακοίνωση», κατά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ;

Η Τερέζα Μέι σίγουρα ξεκαθάρισε χθες την πρόθεσή της για ένα «πλήρες Brexit» (και όχι μια συμφωνία «μισή μέσα, μισή έξω» ως συνδεδεμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου τύπου Νορβηγίας ή Ισλανδίας). Ενα οριστικό διαζύγιο από την ενιαία αγορά της Ε.Ε. και από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, της οποίας «δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί μέλος» αφού, όπως είπε, θέλει να ελέγχει «τον αριθμό των Ευρωπαίων που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο» και να μπορεί να συνάπτει τις δικές της συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τρίτες χώρες.

Επιθυμεί όμως μια «νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και τελωνειακή σύνδεση» με την Ε.Ε., ώστε να επιτύχει «τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στην ενιαία αγορά» για τα προϊόντα και τους επιχειρηματίες της. Και ξεκαθαρίζει, με έναν συνδυασμό βελούδινων, συμφιλιωτικών τόνων αλλά και προειδοποιήσεων, ότι είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Για τη Βρετανία η μη επίτευξη συμφωνίας είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία» είπε, καλώντας τους Ευρωπαίους να μη θελήσουν να τιμωρήσουν τη χώρα, αφού αυτό θα ήταν «μια πράξη καταστροφικού αυτοτραυματισμού». Φράσεις στις οποίες πολλοί «διάβασαν» μια απειλή για μια «παγκόσμια Βρετανία», που θα διακριθεί στο ελεύθερο εμπόριο βλάπτοντας την Ε.Ε. Τόνισε ότι «θέλει να παραμείνει καλή φίλη και γείτονας της Ευρώπης» και δεσμεύθηκε για «σταδιακή εφαρμογή» της συμφωνίας. Δεν επιθυμεί άλλωστε την «αποσύνθεση της Ε.Ε.», όπως προέβλεψε ο Τραμπ.

Σημείο-κλειδί στη χθεσινή ομιλία, την πρώτη που έφερε «λίγο περισσότερη σαφήνεια» κατά τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Ζ. Γκάμπριελ, αποτέλεσε η εξαγγελία ότι θα περάσει τη συμφωνία από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Εξαγγελία που οδήγησε σε άνοδο, για πρώτη φορά εδώ και μέρες, την τιμή της στερλίνας, όμως αποδεικνύεται… ασαφής. Γιατί παρότι η Μέι χαρακτήρισε την ψηφοφορία «δεσμευτική», διευκρίνισε αργότερα ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος η χώρα θα αποχωρήσει από την Ε.Ε.!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα