Παγκόσμια επιτυχία για ελληνικό νοσοκομείο

Χειρουργήθηκε επιτυχώς στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο το μεγαλύτερο ανεύρυσμα υποκλείδιας αρτηρίας

Ανεύρυσμα υποκλείδιας αρτηρίας, μεγέθους 12 εκατοστών, το μεγαλύτερο παγκοσμίως, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, αντιμετωπίστηκε επιτυχώς σε 55χρονο ασθενή στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, από χειρουργική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή της Αγγειοχειρουργικής Νικόλαο Σαρατζή και τον καρδιοαγγειοχειρουργό Ομηρο Χαλβατζούλη.

Ο 55χρονος ασθενής προσήλθε με συμπτώματα έντονης δυσκαταποσίας, δύσπνοιας και συριγμού στην ομιλία, με προϋπάρχουσα διάγνωση για όγκο, και στη συνέχεια διαγνώστηκε μετατραυματικό ανεύρυσμα 12 εκατοστών στην υποκλείδιο αρτηρία.

«Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, έχουν δημοσιευθεί συνολικά 50-60 μεγάλα ανευρύσματα, εκ των οποίων αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως. Τα μετατραυματικά ανευρύσματα είναι εξαιρετικά σπάνια και γι’ αυτό πολλές φορές υπάρχει αδυναμία διάγνωσης. Το συγκεκριμένο προκλήθηκε από τραύμα το 2001 και μεγάλωνε συνεχώς, και ενώ ο ασθενής είχε τη συμπτωματολογία, αλλά και ευρήματα στην ακτινογραφία, δεν οδήγησαν στη διάγνωση του ανευρύσματος» αναφέρει ο αγγειοχειρουργός Νικόλαος Σαρατζής.

Οπως επισημαίνει ο κ. Σαρατζής, «εάν ένα ανεύρυσμα της υποκλείδιας αρτηρίας παραμείνει αδιάγνωστο, τότε οδηγείται μοιραία σε ρήξη, χωρίς να μπορεί ο γιατρός να προσφέρει στον ασθενή βοήθεια, διότι λόγω της εντόπισης είναι δύσκολη η προσπέλαση κάτω από συνθήκες αιμορραγικής καταπληξίας.

Εμπειροι

Το συγκεκριμένο περιστατικό, όπου δεν είχε προλάβει να γίνει διάρρηξη, αντιμετωπίστηκε με εξαιρετικό τρόπο από την ομάδα μας, η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε βαριά περιστατικά και με τον απαιτούμενο υπερσύγχρονο εξοπλισμό του Ιατρικού Διαβαλκανικού».

«Λόγω του πολύ μεγάλου μεγέθους του ανευρύσματος επιλέχθηκε η προσέγγιση με μέση στερνοτομή και όχι θωρακοτομή, διότι παρείχε τη δυνατότητα να παρασκευαστούν όλα τα αγγεία του αορτικού τόξου και μετά την ανευρυσματεκτομή να τοποθετηθεί μόσχευμα στη δεξιά υποκλείδια αρτηρία, χωρίς να πειραχθούν τα υπόλοιπα αγγεία του αορτικού τόξου. Ο ασθενής είχε καλή μετεγχειρητική πορεία, νοσηλεία μόλις πέντε ημερών στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, από όπου εξήλθε με αποκατάσταση των προβλημάτων δύσπνοιας και λειτουργικότητας» αναφέρει ο καρδιοθωρακοχειρουργός Ομηρος Χαλβατζούλης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα