ΗΠΑ: Ικετεύει για πόλεμο η Βόρ. Κορέα!

«Η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ και ζήτησε να ληφθούν «τα ισχυρότερα δυνατά μέτρα»

Από την Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες -για ακόμα μια φορά- εκτάκτως, στη Νέα Υόρκη, με θέμα την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας Κόρο Μπέσο είπε ότι η χώρα του θα ζητήσει από το Σ.Α. να «καταδικάσει» τις τελευταίες ενέργειες της Πιονγιάνγκ και να ετοιμάσει ένα νέο ψήφισμα, που θα προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Σε ακόμη αυστηρότερο ύφος, οι ΗΠΑ -διά στόματος Νίκι Χέιλι ζήτησαν από τον ΟΗΕ να λάβει «τα ισχυρότερα δυνατά μέτρα» σε βάρος της Βόρειας Κορέας. «Ηρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα ημίμετρα» είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, υποστηρίζοντας ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν «ικετεύει για πόλεμο»! «Παρά τις προσπάθειές μας, το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πιο προηγμένο και πιο επικίνδυνο από ποτέ. Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ κάτι που επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν τον θέλουμε τώρα. Αλλά η υπομονή της χώρας μας δεν είναι απεριόριστη» τόνισε η Χέιλι.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι οι στρατιωτικές λύσεις δεν μπορούν να διευθετήσουν τα ζητήματα στην Κορεατική Χερσόνησο και προειδοποίησε ότι υπάρχει μια «επείγουσα ανάγκη να διατηρηθούν η ψυχραιμία και η αυτοσυγκράτηση σε οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις». Την ίδια ώρα, ο αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ Λιού Τζιεγί κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να «σταματήσει ενέργειες που είναι λάθος» και κάλεσε όλα τα μέρη να «σκεφθούν σοβαρά» την πρόταση του Πεκίνου για ταυτόχρονη αναστολή των βαλλιστικών και πυρηνικών προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ και των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Νότια Κορέα.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Νότια Κορέας ανακοίνωσε χθες ότι εντόπισε ενδείξεις για την προετοιμασία νέας εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Βόρεια Κορέα πέτυχε την ελαχιστοποίηση πυρηνικού όπλου κατά τρόπο τέτοιον, ώστε να μπορεί να οπλίσει έναν πύραυλο.

Η αφοσιωμένη στο καθεστώς (73χρονη) παρουσιάστρια ειδήσεων

Οι δεκαετίες μπορεί να περνούν με τους δικτάτορες της Βόρειας Κορέας να αλλάζουν, εκείνη όμως παραμένει αμετακίνητη στο πόστο της παρουσιάστριας ειδήσεων και μάλιστα ούτε η συνταξιοδότηση στάθηκε ικανή να την κρατήσει μακριά από το τηλεοπτικό στούντιο. Η «κυριούλα» της βορειοκορεατικής κρατικής τηλεόρασης, που έκανε τον πλανήτη να κρατήσει την ανάσα του την Κυριακή ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση δοκιμής βόμβας υδρογόνου, δεν είναι άλλη από την 73χρονη Ρι Τσαν Χι. Αρχισε να παρουσιάζει ειδήσεις το 1971 και από τότε ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ και τώρα ο Κιμ Γιονγκ Ουν την εμπιστεύονται τυφλά για να κάνει τις πιο σημαντικές ανακοινώσεις τους.

Οπως σημειώνει η «Telegraph», αυτό που λάτρεψαν είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδει τις ειδήσεις, καθώς συνδυάζει το πομπώδες με το μελοδραματικό ύφος, φτάνοντας ακόμη και σε υπερβολές. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν το 1994 ανακοίνωνε τον θάνατο του παππού του Ουν Κιμ Ιλ Σουνγκ έκλαιγε γοερά, ενώ όταν το 2011 πέθανε ο πατέρας του σημερινού δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ιλ, κατέβαλε προσπάθεια να συγκρατηθεί, χωρίς πάντως να το καταφέρνει πάντα. Η ικανότητα στην υποκριτική της Ρι Τσαν Χι δεν θα πρέπει να εκπλήσσει, καθώς στα νιάτα της σπούδασε στο πανεπιστήμιο Θεάτρου και Κινηματογράφου της Πιονγιάνγκ. Γεννήθηκε από πάμπτωχη οικογένεια κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους Ιάπωνες, ενώ, μεγαλώνοντας, διακρίθηκε για την τυφλή αφοσίωσή της στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα