«Σεισμός» από την καταγγελία της Μπεκατώρου για βιασμό!

Η ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας αποκάλυψε σεξουαλική κακοποίηση από τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας Αριστείδη Αδαμόπουλο

Καταιγιστικές εξελίξεις και αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη από την ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου ότι υπέστη, πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, σεξουαλική κακοποίηση από τον αντιπρόεδρο και πρώην ισχυρό άνδρα της ομοσπονδίας Αριστείδη Αδαμόπουλο!

Αθλήτριες που δέχθηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους σεξουαλική παρενόχληση από παράγοντες του χώρου άρχισαν η μία μετά την άλλη να μιλούν για αυτό, σπάζοντας από έναν «κρίκο» στην αλυσίδα του φόβου και της σιωπής. Μέχρι στιγμής, τέσσερις κορυφαίες αθλήτριες που δόξασαν τα ελληνικά χρώματα έχουν λύσει τη σιωπή τους, ενώ όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο διερεύνησης της καταγγελίας της Σοφίας Μπεκατώρου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αναμένεται να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αυτό σημαίνει ότι η 44χρονη ιστιοπλόος θα κληθεί το αργότερο αύριο -μπορεί και σήμερα- να καταθέσει στις εισαγγελικές Αρχές, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται ότι τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και, ως εκ τούτου, έχει παραγραφεί.

Η Σοφία Μπεκατώρου κατήγγειλε πρώτη φορά στις 20 Δεκεμβρίου ότι το 1998, όταν με την Αιμιλία Τσουλφά έπαιρναν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της ομοσπονδίας, ο οποίος ασέλγησε σε βάρος της. Επειτα από αυτή την αποκάλυψη στο «Marie Claire» και εκείνες που έκανε στη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Start to Talk / Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού, «έδωσε» και το όνομα του στελέχους που την εκμεταλλεύτηκε.

Ακολούθησε ένα πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης, κυρίως μέσω αναρτήσεων στα social media. Μάλιστα, τα hashtag #ΜεΤηΣοφία και #Μπεκατώρου έχουν έρθει στις πρώτες θέσεις των αναζητήσεων του twitter, με εκατοντάδες χρήστες να παίρνουν θέση, αλλά και να προχωρούν σε δικές τους αφηγήσεις που σχετίζονται με τον βαθιά ριζωμένο σεξισμό στην ελληνική κοινωνία και την ατιμωρησία.

Τη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασαν, επίσης, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και διάσημα πρόσωπα από τον χώρο της σόουμπιζ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, καθώς και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη τάχθηκαν δημόσια στο πλευρό της 44χρονης ιστιοπλόου, ενώ ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν η Φώφη Γεννηματά, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για το δράμα της Ελληνίδας ολυμπιονίκη μίλησε και ο πρώην σύζυγος και πατέρας των δύο παιδιών της Ανδρέας Κοσματόπουλος, ο οποίος μόλις πρόσφατα ενημερώθηκε για το περιστατικό. «Την έχω δει να βγαίνει πριν από λίγο καιρό με αυτή την καταγγελία, που πιστεύω ότι δεν τη θυμήθηκε τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Και πιστεύω ότι αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο να το κάνει από όλα τα προηγούμενα που κατάφερε. Τη Σοφία την ξέρω, τη θαυμάζω, τη σέβομαι. Είναι πολύ γενναία» είπε με τρεμάμενη φωνή μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στο πλευρό της αθλήτριας μετά την κίνησή της να μιλήσει δημόσια

Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου στάθηκε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας μετά την κίνησή της να μιλήσει δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη πριν από περίπου δύο δεκαετίες και να κατονομάσει τον άνθρωπο στα χέρια του οποίου φέρεται ότι έζησε φρικιαστικές στιγμές.

Σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τη Σοφία Μπεκατώρου. Η συνάντηση έρχεται στο περιθώριο των συγκλονιστικών αποκαλύψεων της ολυμπιονίκη και όσων ακολούθησαν.

Στο μεταξύ, «μια πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη δημόσια εξομολόγηση της Σ. Μπεκατώρου, σε μακροσκελή του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, προσθέτοντας πως «αφυπνίζει συνειδήσεις» και σπάει «την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής», δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως επικοινώνησε προσωπικά με την πρωταθλήτρια και της εξέφρασε τη συμπαράστασή του. Τέλος, παρότρυνε τους πολίτες να κάνουν το πρώτο βήμα – «μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε».

Τη στήριξή της στην ολυμπιονίκη εξέφρασε και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη. Σε tweet της ανέφερε ότι «η γενναία Σοφία Μπεκατώρου έδωσε το σύνθημα: Σπάμε την αλυσίδα της σιωπής και του φόβου. Καταγγέλλουμε τη σεξουαλική βία. Και την εξορίζουμε από τη ζωή κάθε παιδιού ή εφήβου, κάθε γυναίκας ή άνδρα, κάθε ανθρώπου».

Γενναία πράξη και νίκη του πολιτισμού χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη και τόνισε πως «δείχνει τον δρόμο για μια κοινωνία που δεν θα ανέχεται τη σεξουαλική κακοποίηση και την έμφυλη βία».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα τόνισε: «Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα, από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορουμένη. Οταν μια γυναίκα μιλάει, είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή».

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά ανέφερε μεταξύ άλλων πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα όριά μας. Οταν μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, λέει “όχι” σημαίνει “όχι”. Αξίζει να μιλάμε για να γνωρίζει κάθε δράστης ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη». «Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δεν χωρούν “ναι μεν, αλλά”» δήλωσε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα