Γεράνεια: Η πιο καταστροφική δασική πυρκαγιά των τελευταίων δέκα ετών

Αλλά η κυβέρνηση δηλώνει… πανέτοιμη για τις φωτιές

Η πιο καταστροφική πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας ήταν αυτή που κατέκαψε τα Γεράνεια Όρη, σύμφωνα με την ανάλυση των πλέον πρόσφατων δορυφορικών δεδομένων από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η πυρκαγιά αποτέφρωσε 52.000 στρέμματα δάσους, σε σύνολο 71.000 στρεμμάτων συνολικής καμένης έκτασης. Ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ όχι μόνο για τα καμένα στρέμματα αλλά και για την εποχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασιλική Κοτρώνη, Κατερίνα Παπαγιαννάκη και Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, καμία δασική πυρκαγιά από όσες συνέβησαν πριν από τον μήνα Ιούνιο από το 2000 έως σήμερα δεν είχε κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα.

Από την ανάλυση των επιστημόνων προκύπτει πως την περίοδο 2000-2021 ξέσπασαν στην Ελλάδα 980 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, η καθεμιά από τις οποίες κατέκαψε περισσότερα από 500 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης. Η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη Κορινθίας και Αττικής, σε ό,τι αφορά την καμένη δασική έκταση, ανήκει στο ανώτερο 1% των μεγάλων πυρκαγιών της περιόδου 2000-2021. Έχοντας κάψει 52.000 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης από σύνολο 71.000 στρεμμάτων συνολικής καμένης έκτασης, είναι κατά σειρά η 13η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000 στη Σάμο, στην Πελοπόννησο, στα Ιωάννινα και στην Καρδίτσα, του 2007 στην Πελοπόννησο, του 2008 στη Ρόδο και του 2009 στην ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πυρκαγιά είχε αποκτήσει για αρκετές ώρες ακραία συμπεριφορά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και της πλούσιας καύσιμης ύλης, ύστερα από ένα παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας.

Ενδεικτική της ανυπολόγιστης οικολογικής καταστροφής είναι η σύγκριση των δορυφορικών φωτογραφιών από το σημείο με διαφορά μόλις μίας εβδομάδας. Ο ένας από τους δύο ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel-2 είχε καταγράψει στις 13 Μαΐου την καταπράσινη περιοχή της δυτικής Αττικής, αλλά λίγες ημέρες αργότερα μετατράπηκε σε απέραντο γκρίζο μετά την ολοκληρωτική παράδοσή της στις φλόγες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα