Διπλασιάζεται η επιδότηση για το ρεύμα

Τρέχει να προλάβει η κυβέρνηση ώστε να καλύψει τις τεράστιες αυξήσεις που έρχονται πάλι στην ενέργεια

Εκτός τόπου και χρόνου φάνηκε πως είναι ακόμα μία φορά η κυβέρνηση, αφού -παρά τις φωνές για τις τεράστιες αυξήσεις που έρχονται στην ενέργεια- ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είχε ανακοινώσει μέτρα που δεν κάλυπταν τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Τελικά, μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, αποφασίστηκε ο διπλασιασμός της επιδότησης για το ηλεκτρικό αλλά και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης. Μάλιστα, σήμερα, στις 11 το πρωί, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις του σχεδίου από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Κώστα Σκρέκα.

Της έκτακτης σύσκεψης είχαν προηγηθεί οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Eurogroup και το Ecofin όσο και του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο Λουξεμβούργο. Τα προηγούμενα 24ωρα ολοκληρώθηκαν και οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο έλαβε το πράσινο φως.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος κατά 40%-45%, καθώς το αρχικό κονδύλι των 150.000.000 ευρώ φαίνεται πως δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες των νοικοκυριών, αφού από την ημέρα της εξαγγελίας από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη έως σήμερα οι τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας έχουν εκτοξευτεί περαιτέρω. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, «κλείδωσε» ο διπλασιασμός του ποσού στα 300.000.000 ευρώ. Η επιδότηση του ρεύματος από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, θα φτάσει τα 40-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα και, αντί για τα εννιά ευρώ που έχουν ανακοινωθεί, θα φτάσει στα 14-15 ευρώ τον μήνα. Η επιδότηση εκτιμάται ότι θα καλύπτει την περίοδο κατανάλωσης από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Για το φυσικό αέριο, το σχέδιο φέρεται ότι περιλαμβάνει έκπτωση στους λογαριασμούς, με διαφορετικό ποσοστό απορρόφησης των ανατιμήσεων για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και των καταναλωτών φυσικού αερίου που δεν δικαιούνται την επιδότηση.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινωθεί μείωση των ανατιμήσεων κατά σχεδόν 40% για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και απορρόφηση της αύξησης της τιμής κατά 25% για όσους «καίνε» φυσικό αέριο, αλλά λόγω των κριτηρίων δεν λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ανακοινώσει και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο καλύπτει όσους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο αλλά και καυσόξυλα και πέλετ (για κατοίκους περιοχών κάτω των 2.500 κατοίκων).

Η επιδότηση αναμένεται να ενισχυθεί κατά 20%, ενώ θα διευρυνθεί και ο αριθμός των δικαιούχων, με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 20%-30%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα