Καταδίκη της χώρας λόγω Λοβέρδου!

Τo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για την αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων 11 οροθετικών

Ρεζίλι σε όλη την Ευρώπη έκανε την Ελλάδα ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έδωσε το «πράσινο φως» πριν από 12 χρόνια για τη διαπόμπευση οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών, ενώ τώρα το ελληνικό κράτος καλείται να καταβάλει «τσουχτερά» πρόστιμα.

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για την υπόθεση της αποκάλυψης των προσωπικών δεδομένων 11 οροθετικών γυναικών, 10 σεξεργατριών και της αδερφής μίας από τις εκδιδόμενες, την περίοδο που ήταν υπουργός ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Οι οροθετικές γυναίκες είχαν συλληφθεί τον Απρίλιο του 2012 για κακουργηματική παραβίαση της υγειονομικής διάταξης 39Α, η οποία βασιζόταν σε αναγκαστικό νόμο του 1940 που έδινε τη δυνατότητα στις Αρχές να παίρνουν σκληρά μέτρα για τον έλεγχο της κατάστασης της υγείας των τοξικοεξαρτημένων ατόμων και σεξεργατών.

Οι Αρχές τις είχαν κατηγορήσει ότι είχαν την πρόθεση να μολύνουν πελάτες τους ως εκδιδόμενες και με εισαγγελική παραγγελία δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι φωτογραφίες τους στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας, και μεταδόθηκαν από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι γυναίκες είχαν προσαχθεί και είχαν υποβληθεί σε αναγκαστικούς ελέγχους για HIV. Στη συνέχεια προφυλακίστηκαν, αλλά αθωώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016, καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάποια από τις κατηγορίες.

Ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε υποστηρίξει πως τα προσωπικά στοιχεία των οροθετικών αυτών γυναικών δόθηκαν στη δημοσιότητα για λόγους δημόσιας υγείας. Ομως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξαν δύο παραβιάσεις. Συγκεκριμένα, παραβιάστηκε το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που αφορά τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, λόγω των αιματολογικών εξετάσεων στις οποίες είχαν κληθεί να υποβληθούν δύο από τις γυναίκες που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι Ευρωπαίοι δικαστές έκριναν ότι οι αιμοληψίες ισοδυναμούν με παρέμβαση στην ιδιωτική τους ζωή, σημειώνοντας ότι καμία από τις διατάξεις που επικαλέστηκε η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν ικανή να δικαιολογήσει μια ιατρική επέμβαση, όπως επιβλήθηκε στις γυναίκες.

Η δεύτερη παραβίαση αφορά τέσσερις γυναίκες λόγω της δημοσίευσης των στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών τους. Το δικαστήριο έκρινε ότι η δημοσίευση αυτή ισοδυναμούσε με δυσανάλογη επέμβαση στο δικαίωμά τους για σεβασμό της ιδιωτικής ζωής. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει συνολικά 70.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν σε τρεις επιζώσες και στα παιδιά της τέταρτης που πέθανε. Οι προσφεύγουσες ήταν 11 Ελληνίδες, γεννηθείσες μεταξύ 1976 και 1986. Για τις τέσσερις που πέθαναν και άλλες που προσέφυγαν εκπρόθεσμα, το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα