Σε έξαρση ο υβριδικός Παγκόσμιος Πόλεμος

Πώς σχετίζεται η απόφαση του Τραμπ να «παγώσει» τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ με τα παιχνίδια κυριαρχίας των υπερδυνάμεων

Πρώτο θέμα «έπαιζε» χθες από νωρίς τα ξημερώματα η είδηση πως «ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεωτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)», με αποτέλεσμα στη συνέχεια να πάρουν τη… σκυτάλη αναλυτές αλλά και πολιτικοί παράγοντες που επιχείρησαν -για ακόμη μια φορά- να «λιντσάρουν» πολιτικά τον Αμερικανό πρόεδρο, που απλώς είπε το αυτονόητο.

«Σήμερα (χθες), διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του ΠΟΥ για όσο θα γίνεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του οργανισμού στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας. Εξηγώντας πως «ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνησιμότητα» που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Τι ακριβώς όμως πέτυχε ο Τραμπ με τη νέα του «πιστολιά», τουλάχιστον σε πρώτη φάση κι ενώ ήδη πληθαίνουν οι φωνές (όπως εκείνη Αμερικανού δικηγόρου που κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Πεκίνου) που ζητούν μέχρι και αποζημιώσεις από τους Κινέζους για την εξάπλωση της πανδημίας; Να καταδείξει κάτι που όλοι, σαν συνεννοημένοι, αρνούνται να δουν. Την πραγματικότητα!

Μυστικές υπηρεσίες

Μια πραγματικότητα η οποία συνδέεται με την προκλητική δυστοκία που επέδειξε ο ΠΟΥ στην πρώτη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας από την Κίνα, καθώς εμφανιζόταν να συμμερίζεται απόλυτα και άκριτα τις ανακοινώσεις των Κινέζων οι οποίοι, όπως φάνηκε, ούτε έγκαιρα έδρασαν ούτε όμως είχαν διάθεση να δώσουν την ακριβή εικόνα και τα στοιχεία για όσα συνέβαιναν στην Ουχάν. Το τελευταίο δε, το υποστηρίζουν και κύκλοι των μυστικών υπηρεσιών χωρών της Δύσης, υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες για τον κορονοϊό, όπως δήλωνε στο BBC, ο σερ Τζον Σόερς, πρώην επικεφαλής της βρετανικής MI6.

Είναι προφανές εν μέσω πανδημίας πως βρίσκεται πια σε εξέλιξη ένας νέου τύπου -υβριδικός- Παγκόσμιος Πόλεμος με χιλιάδες θύματα, τους νεκρούς του κορονοϊού.
Ενας πόλεμος με τεράστιες επιπτώσεις για τη διεθνή οικονομία και με απόλυτο διακύβευμα την επικυριαρχία των ισχυρών του πλανήτη σε βάρος των αντιπάλων τους την επόμενη μέρα. Κομβική μάχη -λένε πολλοί- στον πόλεμο αυτόν θα είναι κι εκείνη που θα κρίνει τον νικητή στην ανακάλυψη του σωτήριου εμβολίου με ό,τι σημαίνει αυτό. Μέχρι τότε όμως, κι όπως διαφάνηκε περίτρανα χθες, ο Τραμπ αποφάσισε πως η χώρα του θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί το… «κορόιδο» των διεθνών οργανισμών, που άγονται και φέρονται από άλλα κέντρα εξουσίας. Αλλωστε, για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο ΠΟΥ παρέβη «το βασικό του καθήκον» και «πρέπει να λογοδοτήσει».

Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε τον οργανισμό ότι διέσπειρε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας.
Ενώ πολλές φορές στάθηκε δικαίως στο ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 ως 500.000.000 δολάρια τον χρόνο» στον οργανισμό, έναντι περίπου 40.000.000 δολαρίων και «ακόμη λιγότερων» χρημάτων που του διαθέτει η Κίνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα