Νέα στοιχεία για απόκρυψη δεδομένων από την Κίνα

Μαίνεται ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Δύσης και Πεκίνου με βαριές αλληλοκατηγορίες και αποκαλύψεις

Μαίνεται με την ίδια ένταση ο πόλεμος μεταξύ της Δύσης και της Κίνας σχετικά με την προέλευση και τη διαχείριση του νέου κορονοϊού, με τις υποψίες για συγκάλυψη της διάστασης της επιδημίας από την Κίνα να φουντώνουν ξανά.

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η αποκάλυψη ότι το Πεκίνο κατέθεσε αίτηση για να εξασφαλίσει την πατέντα για ένα από τα φάρμακα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ελπίδες για την καταπολέμηση του Covid-19, μόλις ένα 24ωρο αφότου επιβεβαίωσε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο! Η αποκάλυψη ότι η Κίνα κινήθηκε τόσο άμεσα εντείνει τις ανησυχίες ότι οι γνώσεις της για τον φονικό κορονοϊό ήταν περισσότερες απ’ ό,τι γνωστοποίησε διεθνώς.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Κογκρέσο Τομ Τούγκενχατ ένωσε τη φωνή του με εκείνους που ζητούν πλήρη, διάφανη έρευνα για τον ρόλο του Πεκίνου στην εξέλιξη της πανδημίας. «Είναι σαφές ότι υπάρχουν πάρα πολλά που αγνοούμε για το πώς προέκυψε η νόσος» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του Κ.Κ. της Κίνας αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι απέκρυψε στοιχεία, εμπόδισε τη διερεύνηση της υπόθεσης, φίμωσε γιατρούς που προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν τον πλανήτη για την πανδημία και καθυστέρησε να παραδεχθεί ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό το τελευταίο στοιχείο ήταν που παραδέχθηκε και ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ στις 20 Ιανουαρίου. Παράλληλα, έγγραφα που διέρρευσαν καταδεικνύουν ότι η κινεζική ηγεσία άφησε έξι ολόκληρες ημέρες ανεκμετάλλευτες μέχρι να ειδοποιήσει την κοινή γνώμη, ακόμη και όταν γνώριζε ότι αντιμετώπιζε μια επιδημία.

Την ίδια ώρα, στόχος συνωμοσιολόγων έχει γίνει η Μάτζι Μπενάσι, έφεδρος του αμερικανικού στρατού, καθώς οι Κινέζοι την κατηγορούν πως αυτή έφερε τον ιό στη χώρα τους. Οπως είπε η ίδια μιλώντας στο CNN, δέχεται μέχρι και απειλές για τη ζωή της, αφότου βιντεάκια στο YouTube αλλά και φιλοκαθεστωτικά μίντια της Κίνας την έχουν -εσφαλμένα- τοποθετήσει στο επίκεντρο αυτής της θεωρίας. Σύμφωνα με τη συνωμοσία, η Μπενάσι και ο σύζυγός της έφεραν τον ιό στην Κίνα όταν επισκέφθηκαν την περασμένη χρονιά την Ουχάν, ώστε εκείνη να λάβει μέρος στη Στρατιωτική Ολυμπιάδα.

Πίσω στην Κίνα, πάντως, οι επιστήμονες στρέφουν τώρα την προσοχή τους στις νυχτερίδες που ζουν στις σπηλιές της νοτιοδυτικής Κίνας, προκειμένου να μελετήσουν αν υπάρχει κίνδυνος να γίνουν φορείς ενός νέου φονικού κορονοϊού. Εξοπλισμένοι με ειδικούς φακούς στα κράνη τους και φορώντας στολές ραδιοβιοχημικού πολέμου, οι ερευνητές πιάνουν νυχτερίδες και τους παίρνουν δείγματα αίματος, σάλιου και περιττωμάτων, προκειμένου η υφήλιος να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ακόμα ενός εφιάλτη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα