Τεράστια… τρύπα στο νερό τα διαβατήρια ανοσίας!

Η πανδημία το κορονοϊού «ξεκλείδωσε» για τα καλά το παγκόσμιο τσιπάρισμα. Σε καλούπι η ανθρωπότητα

Καθώς οι περισσότερες χώρες βγαίνουν δειλά δειλά από τα lockdowns και παράλληλα καίγονται να μάθουν τι θα γίνει με τον τουρισμό, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο εξετάζουν το ενδεχόμενο της χρήσης διαβατηρίων ανοσίας, βρίσκοντας πια πρόσφορο έδαφος για το περαιτέρω φακέλωμα των πολιτών και την εγκαθίδρυση καθεστώτων ελέγχου, που δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτε από την οργουελική δυστοπία και τον «Μεγάλο Αδελφό»!

Τα πιστοποιητικά αυτά, τα οποία θα δείχνουν κατά πόσο ο κάτοχός τους έχει αντισώματα κατά του Covid-19, εξετάζεται να είναι ανάμεσα στα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, ανακύπτουν τεράστια ζητήματα, καθώς, από τη μία, οι ειδικοί αμφισβητούν την ακρίβεια των τεστ και, από την άλλη, οργανώσεις προειδοποιούν πως τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων, μεταξύ άλλων σοβαρών επιπτώσεων. Με μια έντονη συζήτηση να έχει ξεκινήσει, οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας λένε πως τα πρόσωπα που θα ταυτοποιούνται με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακά ή έγγραφα πιστοποιητικά που θα διευκολύνουν την επιστροφή τους στις ομαλές δραστηριότητες. Για τον Χουσάιν Κασάι, επικεφαλής της νεοφυούς Onfido, τα έγγραφα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα στοιχείο «κλειδί» για την επανεκκίνηση των οικονομιών.

«Είναι πιθανό το διαβατήριο ανοσίας, αν λειτουργήσει αληθινά, να βοηθήσει τους ανθρώπους να συμμορφωθούν με την οδηγία να παραμείνουν στα σπίτια τους» δήλωσε ο επικεφαλής της Οnfido, η οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση και άλλες Αρχές, προωθώντας ένα κιτ που θα χρησιμοποιείται στο σπίτι και θα επικυρώνεται από τις υγειονομικές Αρχές. Φρένο στα σχέδια των επιχειρηματιών έρχεται να βάλει ο ΠΟΥ, ο οποίος προειδοποιεί πως δεν υπάρχει «αυτή τη στιγμή καμία απόδειξη πως οι άνθρωποι που αναρρώνουν από τον Covid-19 και έχουν αντισώματα είναι προστατευμένοι από μια δεύτερη λοίμωξη. Επιπλέον, υπάρχουν και οι ειδικοί που χτυπούν καμπανάκια για άλλου είδους προβλήματα που ίσως προκύψουν εάν καθιερωθούν τα «διαβατήρια ανοσίας», πλην του προφανούς για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με την Κλερ Στάντλι, καθηγήτρια και ερευνήτρια εξειδικευμένη στη δημόσια υγεία στο πανεπιστήμιο του Τζόρτζταουν, τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, ωθώντας κάποιους να επιδιώξουν να μολυνθούν ώστε να αποκτήσουν το πολύτιμο «διαβατήριο» και να μπορέσουν να επιστρέψουν στις προ πανδημίας δραστηριότητές τους. Ο Ζιλ Πολονέτσκι, επικεφαλής του Future of Privacy Forum, με έδρα στην Ουάσινγκτον, είναι πιο κατηγορηματικός και εκτιμά πως η χρήση διαβατηρίων ανοσίας θα είναι πιθανόν άχρηστη και επιβλαβής. «Αν οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν στην εργασία, αυτό θα είναι τεράστιο κίνητρο για να εξαπατήσουν ή να βρουν τον τρόπο για να μοιραστούν έναν κωδικό ή να αποκτήσουν ένα απ’ αυτά τα πιστοποιητικά για να μπορέσουν να εργαστούν» διαβεβαιώνει.

Την ίδια ώρα, ο γερμανόφωνος Τύπος αναφέρθηκε εκτενώς χθες στον ρόλο του κράτους την εποχή του κορονοϊού, τονίζοντας πως έχουμε κάνει -σαν ανθρωπότητα- ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στο οργουελικό κράτος. «Στη μετά κορονοϊό εποχή θα πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας. Πόσοι πολίτες είχαν συνειδητοποιήσει ως τώρα πως οι Αρχές μπορούν ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν πού βρίσκονται;» διερωτάτο η ελβετική εφημερίδα «Neue Zuercher Zeitung», την ώρα που η αυστριακή «Die Presse» και η γερμανική «Tagesspiegel» αναφέρονταν στην εκμετάλλευση των κρατικών ταμείων από τις εταιρίες με πρόσχημα τον κορονοϊό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα