«Βόμβα» Πούτιν: Θα έχουμε εμβόλιο σε τέσσερις μήνες!

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην προοπτική να κατοχυρωθεί από τη χώρα του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Με μια δήλωση «βόμβα» χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανασύστησε τη Ρωσία ως μία από τις μεγάλες -επιστημονικές- υπερδυνάμεις, η οποία με το προσωπικό της δίνει τη μάχη κατά του κορονοϊού. Απευθυνόμενος στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης σε γενετιστές και σε επιτελικά στελέχη του ρωσικού υπουργείου Υγείας, ο Ρώσος πρόεδρος χωρίς περιστροφές αναφέρθηκε στην προοπτική να υπάρξει ρωσικό εμβόλιο κατά του Covid-19 ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο!

«Τον Ιούνιο ολοκληρώνουμε τις προκλινικές δοκιμές (…) στον ελάχιστο απαραίτητο χρόνο για να προχωρήσουμε στις κλινικές, προβλέποντας τη συμμετοχή 300 εθελοντών στην πρώτη και τη δεύτερη φάση» δήλωσε και ο Ρινάτ Μακσίκοφ, γενικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Vektor.

Οι προθεσμίες

Συγκεκριμένα, επικρότησε τις εκθέσεις και εισηγήσεις των επιστημόνων, εκφράζοντας την έντονη επιθυμία του «το έργο σας να ολοκληρωθεί στις προθεσμίες τις οποίες τώρα αναφέρατε, ώστε η καταχώριση αυτού του εμβολίου κατά του κορονοϊού να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο». Διόλου τυχαία, ο Πούτιν έσπευσε να υπογραμμίσει ακόμη πως οι επιστήμονες της πατρίδας του δεν πρέπει να παραλείψουν να σκεφτούν εγκαίρως και τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας από την ανακάλυψή τους, τα οποία θα πρέπει αναμφίβολα να κατοχυρωθούν, καθώς διαμορφώνεται ένα πιεστικά ανταγωνιστικό διεθνές κλίμα γύρω από το θέμα του εμβολίου.

Η Sanofi

Ενώ, λοιπόν, η Ρωσία φαίνεται πως ετοιμάζει κάτι μεγάλο, όπως σχολίαζαν χθες αναλυτές, ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο τόνιζε από την πλευρά του πως τα πρώτα δείγματα ρωσικών εμβολίων θα χρησιμοποιηθούν για εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού περί τα τέλη Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή και εν μέσω πανδημίας, αλγεινή εντύπωση προκαλούσε χθες η θέση που έλαβε απέναντι στις εξελίξεις η Sanofi, η οποία έμοιαζε να μπαίνει σε έναν ιδιότυπο πλειστηριασμό με σκοπό το κέρδος. Είναι χαρακτηριστικό πως ο επικεφαλής του φαρμακευτικού ομίλου στη Γαλλία τόνιζε ότι η Sanofi δεν θα διαθέσει κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά αποτελεσματική στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του!

Λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Σερζ Ουάινμπεργκ έσπευσε να λειάνει τις αντιδράσεις, λέγοντας πως η εταιρία θα φροντίσει ώστε ένα πιθανό εμβόλιο κατά της ασθένειας Covid-19, εφόσον εγκριθεί, να φτάσει ταυτόχρονα σε κάθε περιοχή του κόσμου. «Δεν θα υπάρξει καμία ιδιαίτερη προτίμηση προς καμία χώρα» τόνισε ο Ουάινμπεργκ.

«Το εμβόλιο κατά του Covid-19 πρέπει να είναι ένα αγαθό δημόσιας ωφέλειας και η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι δίκαιη και καθολική» δήλωσε ο Στέφαν ντε Κιρμάκερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν. Δήλωση που έρχεται σε μια φάση κατά την οποία οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν την πανδημία και ως ευκαιρία για κέρδη – επενδύοντας στον φόβο που σκορπά ο κορονοϊός παγκοσμίως. Ηδη έχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 100 προγράμματα εμβολίων, εκ των οποίων περίπου τα δέκα βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών, γεννώντας ελπίδες πως ίσως κάποιο από αυτά μας οδηγήσει στην ανάπτυξη του σωτήριου φαρμάκου τους προσεχείς μήνες.

Την Πέμπτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προειδοποίησε ότι ένα εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό ενδέχεται να εγκριθεί σε έναν χρόνο από τώρα, βάσει του πιο αισιόδοξου σεναρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα